0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2012

Mommy II: Mommys Day (1997)

Šílená matka je zpět!

Nadešel čas, aby vražedná matka pocítila důsledky svých činů na vlastní kůži a dostalo se jí spravedlivé odplaty. Má být popravena smrtící injekcí a navždy tak zmizet ze života své dcery Jessicy Ann. Jenže její šílená matka se nikdy nevzdává a na poslední chvíli se rozhodne zachránit. Při útěku je však znovu chycena, ale naskytla se jí malá jiskřička naděje, že bude moci žít dál. Podstoupí lékařský experiment, kdy je jí pod kůži voperován implantát, který tlumí násilné emoce. Ze začátku se zdá být všechno v pořádku, ale matku nejvíc trápí fakt, že se nesmí vídat se svou dcerou, a tak jí z povzdálí sleduje. Jenže mateřská láska je silnější než soudní zákazy, a tak je brzy začne obcházet. Na tento okamžik čeká policie, která se ji za každou cenu snaží opět dostat do cely smrti, jenže jak se zdá, její vražedné choutky jsou skutečně potlačeny do pozadí a oni nemají nic, za co by ji mohli znovu zavřít. Tedy až do doby, kdy se v jejím okolí odehraje opět několik záhadných úmrtí lidí, jenž se s ní dostali do konfliktu. Styl vražd je však poněkud odlišný, více brutální a není vůbec jisté, kdo doopravdy vraždí. Zatímco vyšetřovatelé samozřejmě podezřívají její matku, Jessica Ann je stoprocentně přesvědčená o její nevinně. Dokázala se však skutečně zcela vyléčit, nebo jí opět popadlo její vražedné šílenství? Co když je však skutečně nevinná a za vraždami stojí někdo úplně jiný?


Český název: Vražedná matka 2
Režie: Max Allan Collins
Rok výroby: 1997
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Patty McCormack ... (Mommy)
Rachel Lemieux ... (Jessica Ann)
Brinke Stevens ... (Beth)
Paul Petersen ... (Paul Conway)
Mickey Spillane ... (Attorney Neal Ekhardt)
... a další

S velkými obavami jsem vkládal tenhle film do dvd přehrávače, protože po nedávném shlédnutí prvního dílu, který patří do odpadních vod jsem nechtěl zbytečně ztrácet znovu čas. Kupodivu když naběhly závěrečné titulky, byl jsem docela překvapený a musím říct, že tenhle díl se tvůrcům povedl rozhodně lépe. Samozřejmě nejde o žádnou pecku a dle mého názoru nejde ani o průměrný film, ale určité zlepšení zde vidět přece jenom jde. Režisér zřejmě dostal konečně rozum a místo jakési telenovely se konečně začal věnovat budování hororové atmosféry.

Začátek se samozřejmě nesl v úplně stejném nudném duchu jako předešlý díl, ale vše se naštěstí brzy změnilo. Pokud přežijete prvních zhruba 15-20. minut, tak se konečně dočkáte toho, že i Max Allan Collins dokáže stvořit alespoň trochu zajímavý děj a ne jen jakousi polo-romantickou telenovelu, jakou byl první díl. Atmosféra filmu se konečně dala označit za mírně hororovou a nejspíš k tomu dopomohl i fakt, že se režisér rozhodl trochu přitvrdit. Vražedné scény už nejsou natáčeny jen ve tmě, kde nic nebylo pořádně vidět a ani je nepřerušoval otravný střih. Dokonce se na scéně objeví i větší množství krve a jednotlivé vraždy se dají označit i za mírně nápadité. Bohužel opět se raději nezacházelo do nějakých detailů a kameraman si často vybíral do záběru spíše dekoraci, než před sebou zmítající se postavy. I tak je však potřeba říct, že toho bylo k vidění rozhodně víc než minule.

Neskutečné se stalo skutečností, aneb konečně jsme se dočkali i výrazného zlepšení u hereckých výkonů. Zatímco v jedničce předvedli všichni aktéři naprosto tragickou show, tak tentokrát to byla o něco lepší kávička. Zřejmě herci dostali vyšší honorář. Samotná Patty McCormack se výrazně zlepšila a konečně to byla ta stará známá, kterou jsme měli možnost vidět například ve filmu The Adventures of Huckleberry Finn nebo Don Quijote de Orson Welles.

Asi největší tragédií byl opět český dabing, který poslední dobou nestojí vůbec za nic a pomalu, ale jistě začínám znova přecházet k původnímu znění. Protože poslouchat pětadvacetiletého kluka, jak dabuje důchodce, opravdu už nesnesu.

Tak přece jenom jsme se dočkali mírného zlepšení oproti minule, ale o žádný velký trhák se samozřejmě nejedná. Několik světlejších chvilek se zde však najít dá a rozhodně jsem se u toho tolik nenudil. Jen upřímně doufám, že další pokračování už nebude.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat