0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2012

Mindhunters (2004)

Mělo jít o poslední cvičení, než se z nich stanou profesionální agenti FBI. Místo toho se z toho stal boj o holý život a času je tak málo.

Jake Harris je výcvikový instruktor FBI, který má za úkol vycvičit a připravit nové agenty. Ti kteří jeho zvláštní trénink zvládnou, se mají stát odborníky na profilování masových vrahů. Musí se naučit číst jejich myšlenky, podrobně rozebrat jejich motiv, prohledat místo činu atd. Po posledním nezdařilém cvičení pro ně vymyslí Harris poslední úkol. Odletí na vzdálený ostrov, kde je vybudované výcvikové město pro armádu a na něm mají strávit víkend. Sedm agentů a jeden dobrovolný pozorovatel se tak ocitnou na místě, kde mají vyšetřit připravený fiktivní případ. Jaké je však jejich překvapení, když začnou jeden po druhém umírat, díky rafinovaným nástrahám a jedinou stopou jsou pro ně hodinky a malé indicie, které pro ně nachystal sám vrah. Postupem času si uvědomí, že vrahem musí být někdo z nich. Začíná tak závod s časem, kterého mají zoufale málo. Přestože jsou dobře vycvičeni, vrah je chytřejší než oni a všechno co o nich ví, se může obrátit proti nim samotným.


Český název: Lovci myšlenek
Režie: Renny Harlin
Rok výroby: 2004
Délka: 106 min
Země: USA / Holandsko / Velká Británie

Hrají:
Val Kilmer ... ( Jake Harris)
Jonny Lee Miller ... ( Lucas Harper)
Kathryn Morris ... ( Sara Moore)
Christian Slater ... ( J.D. Reston)
LL Cool J ... ( Gabe Jensen)
Clifton Collins Jr. ... ( Vince Sherman)
Will Kemp ... ( Rafe Perry)
Eion Bailey ... ( Bobby Whitman)
Patricia Velasquez ... ( Nicole Willis)
...a další

Režisérem tohoto snímku je - troufám si tvrdit - známý Renny Harlin, který pochází z Finska a natočil spoustu filmů nejen v hororovém odvětví. Mezi jeho nejznámější díla patří filmy Prison, Cliffhanger, Nightmare On Elm Street 4, Die Hard 2, Deep Blue Sea, Driven, Cutthroad Island. V některých svých filmech si zahrál i jako herec (Deep Blue Sea, Driven). Poslední dobou však točí jen průměrné filmy a nemůže získat žádný větší úspěch.

Tentokrát vsadil na osvědčené téma dalekého ostrova, který se stane dějištěm vyvraždování skupiny lidí záhadným vrahem. Jenom pro změnu nebudou umírat dospívající děcka, ale skupina agentů FBI. Mnohokrát otřepané téma, které jsme měli možnost vidět již ve spoustě filmů a bohužel ani tady to nebude něco, co by jsme si pamatovali celý život. Různobarevnost postav je sice pěkná, ale ne moc zajímavá. Máme tu například vozíčkáře, černého pozorovatele, dvě slečny, drsňáka Restona a další. Každý z nich je dobrý v něčem jiné a dohromady se z nich měl stát skvělý tým. Bohužel také každý z nich má své přednosti, ale i své slabiny o kterých vrah ví a hodlá je použít či využít ke svému prospěchu. Nastraží spoustu pastí a jediným způsobem, jak se svými oběťmi komunikuje, jsou zastavené hodinky a drobné indicie. Záleží jak se s tím slavní agenti popasují, ale jak uvidíte moc dobře ne.

Samotný děj i scénář jsou tím nejzajímavějším, ale i nejhorším na celém filmu. Co se týká samotných smrtí hlavních protagonistů musím uznat, že některé jsou geniální, že by záviděli i scénáristé filmů jako SAW či Nezvratný osud, ale některé jsou naprosto stupidní a nereálné. Nabízí se ale celkem působivá děsivá atmosféra, která postupně odhaluje zvrácenost a chytrost vraha, zároveň však i naivitu jednotlivých postav, které mají být údajně jednou nejlepšími vyšetřovateli FBI. Také výkony herců bych označil za velice rozdílné. Někteří podali podle mě velice dobré výkony, ale najde se tam i pár takových, kteří zahráli otřesně. Přitom jde spíše o neznámé herce.

Nejznámější dvojicí jsou podle mě Val Kilmer, který si zahrál například ve filmu The Ghost and the Darkness a Christian Slater (Alone in the Dark). Oba se předvedli v rámci možností, kterou dostali v tomto filmu. Samozřejmě i pár ostatních herců bychom mohli zařadit za ty více známé LL Cool J patří k často obsazovaných hercům, ale většinou jde o velice průměrné filmy. Najdou se však i světlejší chvilky, jako třeba Halloween H20, S.W.A.T., Deep Blue Sea. Kathryn Morris se objevila ve filmech Minority Report, Paycheck.

Hodnocení:
Zajímavý film, který určitě stojí za pozornost, ale předem upozorňuji, že od něj nečekejte příliš. Já mám podobné druhy filmů rád a těm z vás, kteří máte rádi taky podobný styl ho doporučuji. 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat