0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2012

Mimic 2 (2001)

I šváb se může někdy zamilovat.

Remi Panos momentálně pracuje jako učitelka ve státní škole pro chudé děti v New Yorku. Ještě nedávno však byla asistentkou doktorky Taylerové, která bojovala v metru s přerostlými brouky. Myslela si, že je vše už za ní, ale v jejím blízkém okolí se začnou dít záhadná zmizení a úmrtí. V očích policie se stává hlavní podezřelou, jen detektiv Klaski nevěří, že by v tom měla prsty. Netuší, že se stala středem zájmu přeživšího Jidášového brouka, který začne zabíjet všechny, kdo se k ní jen přiblíží. Remi o tohoto zvláštního milence nestojí a společně s několika pomocníky se pokusí zařadit tento druh mezi vyhynulé.


Režie: Jean de Segonzac
Rok výroby: 2001
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Alix Koromzay ... (Remi Panos)
Bruno Campos ... (Detektiv Klaski)
Will Estes ... (Nicky)
Gaven E. Lucas ... (Sal Aguirre)
Edward Albert ... (Darksuit)
... a další

Po několika letech vzniklo pokračování o zmutovaných švábech, které s jistotou řadím do kategorie zbytečných. Původní díl natočil režisér del Toro a díky svému umu dokázal z něho vyždímat co se dalo. Tentokrát do režisérského křesla usedl Jean de Segonzac, který ve spolupráci s autorem (scénáristou) Joelem Soissonem předvedli, proč je Soisson často označován za prznitele dobrých filmů. Tento člověk má na svědomí filmy jako Pulse 2 a 3, The Prophecy Uprising, The Prophecy Forsaken, Maniac cop 3.

Soisson zcela obešel scénář a děj prvního dílu a vymyslel si svůj vlastní, což by se mělo ocenit, ale jen kdyby se držel určitých faktů a nepředvedl nám snůšku nesmyslných scén, zcela nelogických prvků či hlášek a v neposlední řadě směšným dějem. Zatímco del Toro dokázal navodit slušnou atmosféru a podložil mutaci švábů alespoň trochu logickým vysvětlením, tak zde máme možnost vidět další evoluční skok brouka, který si dokáže měnit dle libosti obličej člověka, zamiluje se do člověka, odstraňuje konkurenci a dokáže stavět zátarasy. Z předešlé invaze brouků nezbylo nic, ale začala se nám rozvíjet zoofilní romantika.

Hudební prvek se mi docela líbil, i když na první díl nemá. Bohužel však neměla žádné kouzlo, které by navodilo alespoň trochu dusivou atmosféru, kterou jsem v celém filmu postrádal asi nejvíc. Speciálních efektů jsem se zde sice dočkal docela požehnaně, jenže většina z nich se objevila právě v těch největších nelogických scénách. Docela mě však překvapilo, že právě tyto efekty byly oceněné Video Premiere Award cenou v kategorii Best Visual Effects. Sliz se změnil v nějakou tekutou hmotu (kterou jedna postava sama nazvala spermatem). Chyběl mi větší počet nepřátel, protože v celém filmu je jen jeden brouk, začnete se po patnácti minutách nudit. Barvitost postav je taktéž mimo mísu a ani jedna z nich mi nebyla sympatická, protože mě ničím nedokázala zaujmout.

(SPOILER) Hlavní hrdinkou je postava Remi, která si v jedničce zahrála asi 3,5 minuty. Dozvíme se co se stane s broukem, když mu useknete hlavu – ještě devět dní žije než zdechne hladem,- uvidíte nelogické svlékání šatů, které má zmást brouka, aby je nemohl sledovat, protože tomu se líbí pach hlavní hrdinky, stupidní chování vojáku a lidí z ministerstva obrany, mladí brouci v kufru, atd... (KONEC SPOILERU)

Hlavní roli dostala pro mě neznámá herečka Alix Koromzay, která se objevila i v předchozím díle, ovšem jen na několik málo minut. To Will Estes je přece jen známější, protože jste ho mohli vidět například ve filmech May (2002), U-571 (2000) nebo The Familiar Stranger.

Nejznámějším hercem je zcela jistě Edward Albert, který má za sebou velmi dlouhou hereckou kariéru a zahrál si ve spoustě filmů, či seriálech. Vidět jste ho mohli například ve válečném filmu Midway (1976), sci-fi hororu Galaxy of Terror (1981) nebo thrilleru Body Language (1992).

Zbytečné pokračování, které je na podprůměrné úrovni. Jediné co stojí za zmínku je hudba a některé efekty, kvůli kterým si však tento film shánět nemusíte. Pokud se vám jednička alespoň trochu líbila, tak na dvojku se raději nedívejte, protože veškeré kouzlo a atmosféra je pryč. Jde jen o přehlídku nelogických scén s prvky zvířecí romantiky a špatného scénáře, který musel autor stvořit v pěkném draku.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat