0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 4. 2012

Tremors 2: Aftershocks (1996)


Jsou zpět a mají velký hlad!!!

Chvění 2 se odehrává několik let po boji několika obyvatel městečka Perfection, ze kterého toho moc nezbylo. Tentokrát všechno začíná v Mexiku na nalezištích ropy, kde dělníci při opravování ropovodního potrubí svým hlukem probudili něco, co mělo zůstat hluboko v zemi. Nastane masakr a moc jich nepřežije. To přinutí majitele Ortegu, aby našel někoho, kdo se už s podobnými monstry jednou utkal. A tak vyhledá jednoho z hrdinů prvního dílu Earla, který si mezitím založil pštrosí farmu. Nabídne mu tučnou odměnu 50000 dolarů za každou zabitou zrůdu. Ten, ale zprvu odmítá, nechce to prožívat znovu. Nechá se ovšem přesvědčit od ambiciózního Gradyho, který se touží stát jeho pomocníkem. Nakonec ale přece jenom odjíždí na lov Graboidů, ale brzy zjistí, že stojí proti obrovské přesile a tak si Earl vzpomene na někoho, kdo by mu mohl hodně pomoci. Kontaktuje proto Burta Gummera, který také statečně bojoval při obraně města Perfection. Jde mu hlavně o to, že Burt vlastní velký počet různých zbraní, které se budou hodit.



Český název:  Chvění 2:  Vrátili se zpět!
Režie: S.S. Wilson
Rok výroby:  1996
Délka:  100. minut
Země: USA

Hrají:
Fred Ward………….. ….(Earl Bassett)
Christopher Gartin……. (Grady Hoover)
Helen Shaver…………. (Kate 'White' Reilly)
Michael Gross………… (Burt Gummer)
Marcelo Tubert……….. (Seňor Ortega)
…a další


Tento díl je o trochu horší než jednička, ale fanoušci této ságy si i tak přijdou na své. Film je opět takovou směsicí horroru a komedie, která se vás ani moc nesnaží vystrašit, ale spíše místy zaútočí na vaše bránice. Na rozdíl od svého předchůdce se snaží dvojka přitvrdit hned od prvních minut, o čemž nás přesvědčí úvodní scéna. Jenomže potom nastane menší útlum, který tedy alespoň pro mne trval příliš dlouho. Místo aby následovaly další úmrtí a atmosféra se začala stupňovat, přešel děj do své komické podoby.

Těšil jsem se na Earlův návrat a pštrosí farma vykouzlila úsměv na tváři i mě. Tenhle neohrožený hrdina a milovník piva sice lehce přibral a nechal si narůst vlasy, ale svůj smysl pro humor neztratil ani po šesti letech. Bohužel mu scénárista přidělil „dementního“ parťáka, který mi pochvíli začal lézt neskutečně na nervy. Došlo to až do takového stádia, kdy jsem začal doufat, že ho něco sežere. Následný lov Graboidů byl totiž ze začátku hodně vtipný a i ty deštníčky jim slušeli, ale potom to už začalo být hodně stereotypní. Naštěstí se na scéně objevil Burt a kvalita šla opět směrem vzhůru.

Tenhle chlapík se svým neskutečným arsenálem zbraní prostě nikdy nezklame. Když k tomu navíc přidá i několik nezapomenutelných hlášek, je o zábavu postaráno. A přesně tohle byl i tvůrčí úmysl. Jenomže oni chtěli dvojku ještě více vyšperkovat a to byl docela problém. Maskéři se snažili vylepšit image nestvůr co nejvíc a záleží na každém z vás, jak posoudí jejich snahu. Jen musím říct, že proměna monster byla sice slušná změna, ale chodící nestvůry mě zas až tak nezaujaly jako ty v prvním dílu. Chybělo mí víc akčnosti Tremors a jejich útoky byly snadno předvídatelné.

Asi nejvíc mi tu chyběla postava Vala (Kevin Bacon), protože ostatní ho nedokázali zrovna dobře nahradit. Pokud samozřejmě nepočítám výkon Michaela Grosse, který byl skvělý jako vždy. Fred Ward se sice snažil co mohl, ale i jemu místy docházely baterky. O ostatních se raději nebudu moc zmiňovat.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat