0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 4. 2012

Red Riding Hood (2011)

Americko-kanadská verze Červené karkulky, aneb neserte už tu romantiku do hororových filmů!!!
Byla - nebyla jedna malá vesnička Daggerhorn. Lidé zde žili docela spokojeným životem, který narušoval pouze jejich strach z krvežíznivého vlka z hor. Proto mu vždy před úplňkem obětují ty nejlepší kusy domácích zvířat, aby je nechal na pokoji. Žije zde i mladá dospívající Valerie, dívka jako obrázek, ve které se začali právě probouzet hormony. Nejraději by utekla s chudým dřevorubcem Peterem, ale rodiče jí zasnoubili s pohledným a hlavně bohatým kovářem Henrym. Zmatená holčina však chce vzdorovat jejich vůli, ale v tom jí zasáhne strašlivá zpráva. Vlk přece jenom udeřil a zabil její sestru Lucii. Rozhořčení vesničané proto přivolají na pomoc otce Solomona, jenž je přesvědčen, že to není obyčejný vlk, kdo ohrožuje jejich vesnici, nýbrž vlkodlak. Navíc jím může být kdokoliv z místních, takže odteď by se měl mít každý na pozoru před každým…



Český název: Červená Karkulka
Režie: Catherine Hardwicke
Rok výroby: 2011
Délka: 100. min
Země: USA/Kanada

Hrají:
Amanda Seyfried …………………...(Valerie)
Shiloh Fernandez …………………..(Peter)
Max Irons …………………………..(Henry)
Gary Oldman ……………………….(Solomon)
Billy Burke …………………………(Cesaire)
…a další



Jako malé dítě jsem měl pohádku o Červené Karkulce nejraději. Zřejmě už v té době mě nějak přitahovalo násilí a krvežíznivý vlk. Byl jsem proto zvědavý, jak se s tím popasuje režisérka mnohými zatracovaného Twilight, který jsem osobně dodnes neviděl celý, protože jsem u něj už dvakrát usnul. Nemám rád romantické zápletky v hororech. Podle mě to do něj nepatří a jde jen o debilní lákadlo tvůrců, jak si zajistit přízeň dnešních teenagerů. Stačí angažovat pár šampónků, pohledné holčiny, kupu láskyplných keců, letmé polibky a mládež začíná vlhnout. Bohužel ani zde tomu nebylo jinak a já se nestačil divit, jakpak to nám tu Karkulku pěkně zprasili. No ono to s ní vlastně ani nemělo nic moc společného.

Digitální vlkodlak (vlk) nenažene hrůzu asi nikomu, ale o něj tu ani zdaleka nešlo. Hlavní přece bylo, jak to dopadne mezi hlavní trojicí a kdo se nakonec dostane Valerii pod sukně. Do cudné dívky měla hodně daleko a tak to nebyl ani moc velký problém. Ta černá skákající a mluvící šmouha na obrazovce už jen byla takovým módním doplňkem, aby se to dalo zařadit do hororového žánru.

Režisérka vědoma si hlavní slabiny svého díla se snažila oživit uspávající atmosféru příchodem kontroverzního lovce vlkodlaků a čarodějnic. Otec Solomon v podání starého dobrého Garyho Oldmana, však moc nenaplnil její i mé očekávání. Jeho historka a některé hlášky sice měly něco do sebe, bohužel mě osobně více uchvátili jeho šplhající pomocníci. Pasáž kdy se poprvé střetnou s vlkodlakem a poté lítají vzduchem, jak hadroví panáci pobavila.

Je jen obrovská škoda, že scén, ve kterých se přece jenom objevil i náznak napětí a atmosféra začala houstnout, nebylo mnohem více. Okouzlit mě tak dokázala jen volba prostředí, které mě místy skutečně fascinovalo. Malebné hory, husté lesy, jezero pokryté kusy ledu atd…Když k tomu připočítám i zajímavý hudební doprovod, tak nechápu proč se vždycky podobně zajímavých námětů chopí někdo, kdo to celé zesere a udělá z toho nezajímavou -nudnou show pro děcka.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat