0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 3. 2012

Night Terrors (1993)

Film, na němž je nejzajímavější asi jen Robert Englund a pár lechtivých scén.

Mladá Genie chce prožít nové dobrodružství, a tak odcestuje za svým otcem do Egypta. Ten bydlí v nádherném domě se služebnictvem, ale na dceru nemá moc čas, protože pracuje jako archeolog na vykopávkách. Proto se Genie potřebuje zabavit sama. Seznámí se s milou Sabinou, ženou, která je svým způsobem zvrhlá, má ráda nevázaný život, který jí poskytuje ukojení svých chtíčů. Dokonce aniž by to Genia plánovala, potká zde v Alexandrii novou lásku Mahmouda, který ji zasvětí do tajů lásky. Od té doby má však Genie podivné sny, ve kterých vidí umírat své známé, sny plné krve a násilí, jež ji nenechávají klidnou. Do cesty se jí však postaví ještě jedna osoba, a to bohatý Paul Chevaller, který je údajně potomkem nechvalně známého Marquise De Sade. Ten má s nebohou dívkou své plány, tedy on a jeho Kult hrůzy.


Český název: Kult hrůzy / Noční hrůzy
Režie: Toby Hooper
Rok výroby: 1993
Délka: 98 min
Země: Kanada / Egypt / USA

Hrají:
Robert Englund ... (Marquis De Sade / Paul Chevaller)
Zoe Trilling ... (Genie)
Alona Kimhi ... (Sabina)
Juliano Mer ... (Mahmoud)
Chandra West ... (Beth)
... a další

Režiséra Toby Hoopera nemusím asi moc představovat. Je autorem legendárních hororů The Texas Chain Saw Massacre (1974), Poltergeist (1982). Bohužel kromě těchto filmů natočil i několik velice slabých filmů: Mortuary, Crocodile a snímek Kult hrůzy patří zcela jistě mezi ně. Popravdě řečeno nad tímto filmem zůstává rozum stát mnoho lidem, nejenom mně. Autor zůstal zcela nepochopen, nebo lépe řečeno diváci moc nepochopili, co měl režisér namysli. Jde o erotický film s hororovou tématikou, nebo o nepovedený horor s trochou erotiky? Pravda bude někde uprostřed, protože kromě erotických scén a páru vypíchnutých očí se jednalo o snůšku blbých dialogů a špatně natočených záběrů.

Celkový průběh filmu bych přirovnal k jistým dobrodružstvím Emmanuelly. Na začátku přijede do určité míry nevinná dívka na návštěvu za otcem. Moc se nechce podřídit zvykům africké země a chodí nevhodně oblečená, což jí může přivodit nesnáze. Nudí se a náhodné seznámení se Sabinou jí otevře cestu k novému poznání. Jenže se musí počítat s tím, že za vším jsou postraní úmysly. Trocha erotiky okoření jinak nudný film a musím podotknout, že herci neměli moc zábran. Na své si přijdou jak pánové, tak i dámy. Celý film se mluví o nějakém tajném kultu, ale podstatu a záměry kultu se vlastně vůbec nedovíme.

Film je rozdělený do několika dějových linií. Ta první je z prostředí vězeňských kobek, kde je vězněný nechvalně proslulý Marquise De Sade, který je zde mučen a čeká na smrt. Scény při nichž je bičován jsou doprovázeny směšnými dialogy, které směřují ke zvrácenosti vězně. Svým věznitelům říká, že by potřeboval ten bič namočit do octu, aby měl z ran větší požitek. Svými slovy dokáže vzbuzovat šílenství u ostatních vězňů, které dokáže přesvědčit, ať si sami ubližují.

Další linie je přítomnost, kde si užívá života naše hlavní hrdinka, která poznává krásy Egypta i jejich obyvatel na vlastní kůži. A potom máme možnost vidět snové scény, které jsou plné sexu a zabíjení. Bohužel kvalita záběrů je na velice nízké úrovni a tím se potrhla celková kvalita filmu, která i tak není nic moc.

Celková zbytečnost a nesmyslnost filmu srší ze všech stran. Přestože v celém filmu slyšíme nebo dokonce vidíme náznaky něčeho, co má být hlavní náplní filmu, tak nikdy to není dotažené do konce či od daného problému raději uteče a vrátí se později. Také herecké výkony jsou velice slabé. Na většině herců jde vidět, že se hodí jen jako sekundanti a zkušeností mají jako máku. Nejvíc mě překvapila účast Roberta Englunda (Freddy), který ač se snažil, nedokázal z tohoto filmu moc vytřískat. Určitě patří k tomu nejlepšímu, co máme možnost vidět, ale musím říct, že jsem ho už viděl hrát mnohem lépe. Zřejmě nabídku Hoopera přijal jen z přátelství. Z hereček je nejznámější asi Chandra West, která si tady zahrála jednu z menších rolí. Vidět jste ji mohli například ve filmech White Noise, Puppet Master 4 a 5.

Hodnocení:
Tento film se vyloženě nepodařil a patří do kategorie zbytečných. Jediné co je na něm zajímavé, jsou lechtivé scénky a výkon Englunda. Možná bych ještě trochu mohl připomenout hudbu, která byla celkem příjemná na poslech. 30% dávám za tyto tři zmíněné věci.

Žádné komentáře:

Okomentovat