0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 3. 2012

Over the Rainbow (1997)

Alexandre Aja dokázal diváky zaujmout již ve svých raných začátcích.

Každý režisér musí nějak začít a ne vždy se mu podaří vykročit tou správnou nohou. Divácká přízeň je mnohdy velmi vrtkavá, ale Alexandre Aja dokázal zabodovat hned napoprvé. Jeho černobílý krátkometrážní snímek nás zavede do obytného domu, kde žije jeden obtloustlý starý mládenec, který zrovna moc neboduje u ostatních nájemníků. Většina žen z domu se jej bojí a chtějí jej vystrnadit z bytu. Záhadně zde totiž nedávno zmizela jedna z nájemnic a údajně za vším stojí právě tento chlapík. Muž si z toho však moc nedělá a po očku si dělá zálusk na mladou Lisu, která bydlí ve stejném patře. Koupí puget květin a chce se pokusit ji pozvat na schůzku. Dívka se ho však lekne a uteče. Je po nadějích? Zprvu se zdá že ano, jenže mladá Lisa začíná litovat svého chování a rozhodne se dát svému ctiteli ještě jednu šanci. Byl to však rozumný nápad? Nu podívejte se sami.


Režie: Alexandre Aja
Rok výroby: 1997
Délka: 10 min
Země: Francie

Hrají:
Jean Benguigui
Jean-Claude de Goros
Carine Yvart
Anne Zamberlan
...a další

Pokud někdo z vás čeká nějakou romantickou podívanou, tak na to rovnou zapomeňte. Ti kdo znají Ajův styl, tak moc dobře vědí, že na tohle on nehraje. Sice zde lze vycítit jisté náznaky, ale jakmile pochopíte pravý význam tohoto shortu, bude vám jasné, že bez toho by se to neobešlo. Nejvíc musím tvůrce pochválit za opravdu dobrý výběr francouzských melodií, které dodají ději ten správný šmrnc. To samé však musím říct i o samotné kameře, která odvedla neskutečný kus práce.

Pravý smysl toho o čem vlastně snímek je, nám režisér poodhalí sice téměř na začátku, ale i tak se jeho dílo po celou dobu tváří jakoby se mělo jednat o detektivku, při které je potřeba poodkrývat dílky skládačky pěkně po pořádku a hlavně pomalu. Žádné velké překvapení se na závěr samozřejmě nekoná, ale je nám to všechno podáno tak dobře, že si snímek dokonce vysloužil dvě nominace na prestižních filmových festivalech (např. v Cannes).

Dalším zajímavým prvkem jsou charakteristiky jednotlivých postav, které jsou opravdu pestré. Od našeho tajemného jedlíka, pohlednou Lisu, přes „gang“ stařenek z baráku, po prodavače květin. Všechny tyto postavy nám mají co nabídnout a mají své osobité kouzlo. Pokud jste fandové Ajovy tvorby, tak by jste si jeho prvotinu neměli nechat v žádném případě utéct. Podívat se na ní dá například na youtube.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat