0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 3. 2012

Nič nekrváca večne (2003)

Čtveřice přátel se vydává hledat ukrytý poklad na zříceninu hradu Všehrad. Ten je však hlídán upírem Sluncomilem, který už dlouho neochutnal lidskou krev.

Čtveřice přátel se vydává ke zřícenině hradu Všehrad, kde se údajně nalézá zakopaný poklad. K němu je má dovézt mapa, kterou vlastní jeden z nich. Ze začátku všichni berou svou výpravu jako velké dobrodružství, ale brzy začne přituhovat. Nikdo z nich totiž netuší, že poklad hlídá upír Sluncomil, který ho rozhodně nehodlá nikomu vydat a navíc má ukrutnou chuť na čerstvou krev.


Alternativní název: Nothing bleeds forever
Režie: Matej Hradský
Rok výroby: 2003
Délka: 87 min
Země: Slovensko

Hrají:
Martin Bartko ... (Cyril)
Zdenko Bugaň ... (Rudo)
Jaroslav Feja ... (Emil)
Roman Mišura ... (Simon)
Juraj Kráľ ... (Vampýr Sluncomil)
...a další

Jedná se o amatérský studentský film, který jeho tvůrci natočili i přes malý rozpočet docela obstojným způsobem a získali si tak řadu příznivců nejen na Slovensku. Snímek je natočen černobíle a jedná se o jakousi směsici grotesky a parodie na různé žánry. Ten hororový je zde ovšem zastoupen nejvíce, i když se hodně překrývá s humornými pasážemi. Navíc se zde kromě začátku a konce nepromluví ani slovo, takže divák si musí vystačit se vsunutými titulkami, či stránkami deníku, které jsou mimochodem velmi pěkně napsány a doplněny o zajímavé ilustrace.

Dalším zajímavým doplňkem je i hudební doprovod, který je opravdu všestranný. Víceméně si zde nejvíc přijde na své milovník různých stylů. Byl to docela chytrý tah, kterým se celkem úspěšně dařilo tvůrcům maskovat nudné pasáže, kterých zde bylo bohužel docela dost. Zapříčinila to hlavně zbytečně dlouhá stopáž, protože tento kousek se počítá do celovečerních filmů. Ne vždy se však dařila zachovat stanovená laťka a já se místy neskutečně nudil. Zvláště pak v případech, kdy se pořád dokola opakovala ta samá scénka, nebo herci zbytečně zdržovali svou houpací chůzí a plazením.

Chlapce musím pochválit především za humorně pojaté scény, kdy buďto přímo bojovali s upírem, nebo ten si z nich dělal svou svačinku. Krev stříkala do všech stran, dokonce došlo i na lehčí gore, a to vše v docela legračním stylu. Za břicho jsem se sice nepopadal, ale na slovenskou distribuci opravdu dobré. Po delší době zase nějaký film, který si pustím víc než jen jednou. Je jen velká škoda, že ke konci už z toho začala být tak trochu „trapná fraška“.

Minimálně nějaké ocenění si však zaslouží dvojice chlapců, jenž vydržela nejdéle a představitel upíra Sluncomila. Všichni tři pánové zahráli docela obstojně a jejich výkony se dají označit za TOP toho co je zde k vidění. Musím pochválit i kameramana, který odvedl pořádný kus práce. Žádná roztřepaná kamera ( jen tak trošku), máznutý obraz byl udělán úmyslně. Kluci skvěle zvládli i ony honící scény mezi zbořeninami. Jenže ke konci, jako by se všechno zvrtlo v přehlídku velice podivných momentů, které se mi už vůbec nelíbili. Zbytečně si tímto u mě všechno pokazili a snížili můj celkový dojem. Jak je však vidno z internetu, tak většině diváků to nevadilo – o čemž svědčí docela velké ohodnocení na CSFd nebo slovenských webech. Každopádně bych od režiséra Hradského opět někdy zase něco viděl.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat