0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 3. 2012

Octopus 2: River of Fear (2001)

Obří chobotnice bude tentokrát řádit ve vodách kolem New Yorku.

Detektivové Nick a Walter jsou nejen nerozluční parťáci, ale i jedni z nejlepších potápěčů, jaké New Yorkská policie má. Oba dělají na případu pašeráctví drog, ale při poslední akci si udělají na okresku pěknou ostudu. Oba jsou následně přiděleni k případu dvou ztracených turistů, kteří zmizeli nedaleko doků. Sice se jim podaří nalézt mrtvolu ženy, ale nemají žádnou stopu, která by dokázala usvědčit vraha. Následující noc je zničena v řece vlečná loď a oba jdou znovu pod vodu, protože tuší, že za vším musí být něco víc než nešťastná náhoda. Oba jsou napadeni obří chobotnicí, která Waltera zabije a Nick vyvázne jen zázrakem. Nikdo mu však nevěří a považují ho za blázna. Nick je z případu odvolán a tak začne pátrat na vlastní pěst, protože smrt parťáka nesmí zůstat nepotrestána. Začne spolupracovat s pohlednou Rachel, která pracuje pro úřad starosty a s její pomocí chce všechny přesvědčit, že město je v ohrožení obrovského zabijáka. Teprve další nehody přesvědčí policejního šéfa k akci a tak dá Nickovi k dispozici ostatní potápěče a lov může začít. Nestvůra je však nejen hladová, ale i vysoce inteligentní a svým pronásledovatelům uštědří nejednu lekci.


Režie: Yossi Wein
Rok výroby: 2001
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Michael Reilly Burke ... (Nick Hartfeld)
Meredith Morton ... (Rachel Starbird)
Fredric Lehne ... (Walter)
John Thaddeus ... (Tony)
Paul Vincent O'Connor ... (Kapitán J.R. Hensley)
... a další

Bože chraň! Společnost Nu Image se rozhodla bleskurychle natočit další pokračování nepříliš vydařeného snímku Octopus, které dopadlo téměř katastrofálně. Hlavním důvodem je fakt, že tento kousek postrádá jakoukoliv logiku či snad jen spojitost s jedničkou. Obměnil se téměř celý štáb i s režisérem a herci. Jen chlapíci kteří měli na starosti scénář zůstali stejní a museli ho sepsat v hospodě minimálně s trojkou v krvi. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit jediný rozumný důvod, proč tohle ‘‘veledílo‘‘ vůbec vzniklo. Na rozdíl od svého předchůdce totiž nezaujme skoro ničím, ale stoprocentně mě tahle kravina dokázala rozesmát.

Přestože samotný nápad není zas až tak úplně tragický, jeho zpracování a hlavně zrealizování už ovšem je. Začátek filmu ještě docela ušel, především díky hláškám obou policistů a dokonce se zde objeví i náznak hororové atmosféry. Především pak v případě vraždy dvou turistů. První útok chobotnice vypadal docela slušně a já očekával, že se tvůrci budou držet šablony a moc nám zní zezačátku neukáží. To jsem se však šeredně mýlil, protože během krátké chvíle se nám ukáže v celé své kráse. Jaké bylo však mé zděšení, když si nešlo nevšimnout, že se pánové od filmu vůbec nestyděli použít některé záběry z prvního dílu a ještě k tomu ty nejhorší. Navíc zde chobotnice dostala mnohem více prostoru a to byl největší kámen úrazu. Chapadla vypadala až moc uměle, jednala nelogicky stejně jako zbytek těla chobotnice a tvůrci se začali topit ve vlastní šťávě. To jsem však netušil, kam až jsou ochotní tentokrát zajít.

Zatímco v předchozím díle se děj odehrával uprostřed atlantického oceánu a prim zde hrála především akční stránka filmu, tak zde jsme se museli spokojit jen se zhruba třemi lokalitami, které si chobotnice vyznačila za své teritorium. Asi nejhorším provarem byli záběry z čističky vody. Realita vzala tentokrát za své a tvůrci nám dopřáli jednu banální scénu za druhou. Málem jsem si přivodil zranění, jak jsem neustále nevěřícně kroutil hlavou a přemáhal se ať to nevypnu. Kupříkladu pasáž z tunelu mi přišla už naprosto zbytečná, když dokázali chobotnici připnout pod vodou nálož a ona v záběru dokonce….Asi se dokázala bleskurychle dát do kupy a vesele si útočila dál. Jediné co se dalo pochválit byl vzhled čelistí, který se trikařům docela povedl. Bohužel i zde byl jeden záběr použit snad pětkrát.

Octopus 2 v žádném případě nedosahuje kvalit svého předchůdce a jediný důvod proč tomu nedám čistou nulu je ten, že jsem se u toho občas i zasmál. Pro většinu z vás to však bude absolutní ztráta času, který můžete využít u něčeho mnohem lepšího. Snad už další díl nikdy nenatočí.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat