0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 3. 2012

Nightfall (1999)

Detektiv Jack Talbot na nadpřirozené síly a upíry nevěří. Brzy se však přesvědčí, že skutečně existují.

Detektiv Jack Talbot právě řeší svůj nejzapeklitější případ. V jeho rajónu je nalezeno již několikáté mrtvé tělo, které nemá na těle ani jizvu, jen dvě malé ranky na šíji. Mezi jeho kolegy se šíří zvěsti, že za vším musí stát určitě nějaký upír. Této verzi věří i Jackův parťák Brian, který si chodí pro specifické rady k místní věštkyni. Oba se snaží Talbotovi dokázat, že nejde o žádnou povídačku, ale že za vším skutečně stojí upír. Jenže ten na existenci nadpřirozena a nemrtvých rozhodně nevěří a oběma se vysměje. Brzy však pozná jak šeredně se mýlil. Jednou z posledních obětí se totiž stane i Brian, který se však na rozdíl od ostatních obětí sám promění v upíra. Jack musí oba upíry zastavit dřív, než počet obětí opět vzroste, ale tento úkol nebude vůbec jednoduchý, protože obyčejné kulky na ně rozhodně neplatí. Nezbude mu tedy nic jiného než požádat někoho o pomoc…


Český název: Stín noci
Režie: Kevin DeLullo
Rok výroby: 1999
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Jeff Rector ... (Jack Talbot)
Adam Smoot ... (Brian Guthrie)
Rob Larsen ... (Robert Williams)
Jimmy Krakor ... (Bill Evens)
Thomas Dives ... (Vampire)
... a další

Dobrých filmů s upíří tématikou existuje jen pár. Těch horších je už více a tenhle video film se řadí mezi ty nejhorší. Je sice postavený na zajímavém scénáři, ale velice chabé zpracování a špatné efekty z něj dělají jen další puntík v hororovém odpadu. Pro režiséra DeLulla to byla premiéra a tento neznámý chlapík si dokonce k němu napsal i sám scénář. Bohužel pro něj jeho nezkušenost a především nepříliš dobrá volba hereckého obsazení zapříčinily, že po tomto kousku brzo neštěkne ani pes. Příčin neúspěchu však bylo mnohem víc.

Už začátek filmu mnohé napověděl, když při pohledu na první mrtvolu uvidíme dvě malé ranky na rameni oběti, místo na krku. Ženské ramínko bylo asi více vzrušující, tak se tvůrci rozhodli pro menší změnu. Tento problém bych však i hodil za hlavu, kdybych se v zápětí nedočkal další facky. Na scéně se totiž objeví detektivův parťák a věštkyně. Jejich přehrávání a stupidní dialogy byly tak zoufalé, že mi na těle naskočila až husí kůže. Otravné minuty ubíhaly opravdu pomalu a jediný světlejší okamžik nastal při scéně ve sklepě upírova domu. I tady se však diváci nedočkají žádného terna. Kromě několika nehybných těl, přeruší vše zajímavé další zbytečný střih.

Oni tvůrci víceméně pokaždé, když měla přijít nějaká pořádná akce, uchýlili ke střihu a diváci tak vlastně neviděli vůbec nic. Nevím jestli to bylo malým kapitálem nebo neschopností party, která měla na starosti speciální efekty, jenže první půlhodinu vlastně divák neuvidí vůbec nic zajímavého. V těchto chvílích mě začal film báječně uspávat a já byl rozhodnutý to vypnout. Když už se tvůrcům nedařilo diváka zaujmout po hororové stránce ničím, zkusili to po té erotické. Svlečená dívka ve sprše byla příjemným oživením, ale kvůli této minutě rozptýlení nemá smysl si tohle dvd kupovat!

Čím víc se však blížil konec filmu, tím začal být celý děj zajímavější a já kupodivu měl šanci vidět i jasné zlepšení co se efektu, akčnosti i triků týká. Finální souboj byl hodně slušně natočený a jakžtakž zachránil, alespoň reputaci celého jinak velmi slabého filmu. I díky této závěrečné čtvrthodince nedám čistý odpad.

Co se týká hereckého obsazení, tak asi nejznámější tváří je Jeff Rector, kterého jste měli možnost vidět například v průměrném dramatu In My Sister's Shadow. Nejméně sympatickým mi přišel Thomas Dives, který si zde zahrál roli samotného upíra. Pro něj to byla první a zároveň i prozatím poslední role a ani se moc nedivím. Ostatní herci si však nevedli o nic lépe, protože jejich přehrávaní a evidentní neschopnost se pořádně vcítit do svých rolí, byli další velkou příčinou neúspěchu snímku.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat