0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 3. 2012

Naboer (2005)

Lehce zvrácený skandinávský film, který mě mile překvapil.

John neprožívá zrovna nejšťastnější období. Právě se rozchází se svou dívkou Ingrid, která ho opouští kvůli nové známosti. Když na druhý den přichází z práce do svého bytu, seznámí se svou sousedkou Anne, která ho požádá, jestli by jí nemohl pomoci přestěhovat kus nábytku. John tedy ač nerad pomůže a navíc pozná i Anninu spolubydlící Kim. Tím se roztočí podivný kolotoč událostí, které brzy následují. Děvčata nejsou tak nevinná, jak se na první pohled zdá. Jejich lži a perverzní hrátky brzy pozná John na vlastní kůži. John ovšem není taky žádné neviňátko, jeho svědomí a chorobný mozek mu často připraví nejednu halucinaci a časem přestává rozeznávat, co je skutečnost a co přelud.


Český název: Nebezpečná známost
Režie: Pal Sletaune
Rok výroby: 2005
Délka: 75 min
Země: Dánsko / Švédsko / Norsko

Hrají:
Kristoffer Joner ... (John)
Cecilie A. Mosli ... (Anne)
Julia Schacht ... (Kim)
Anna Bache-Wiig ... (Ingrid)
Michael Nyqvist ... (Åke)
...a další

Spojení DVD edice a Skandinávský film může hodně lidí odradit. I já si to myslel, když jsem si tento film kupoval. Po jeho shlédnutí jsem však velice překvapený, jak jsem se spletl. Po dlouhé době jsem se s chutí díval na celý film a nenudil se. I když se samozřejmě i zde najdou hluché a slabší místa musím říct, že jako celek je film dost dobrý. Režisér Sletaune natočil prozatím čtyři filmy z nichž tři zaznamenali u diváků docela velký úspěch. Kromě Naber jde o Junk Mail a Amatorene. Tento norský režisér sice zatím není moc známý, ale myslím si, že o něm ještě hodně uslyšíme. Asi začnu skandinávské filmy vyhledávat a doplňovat si vědomosti a znalosti, protože i přes menší rozpočty dokáží natočit velice zajímavé filmy.

Film je přehlídkou lehké zvrácenosti, a to jak hlavního mužského představitele, tak i ostatních aktérů. Smísilo se tu několik druhů úchylek, které se někomu můžou zdát možná i vzrušující (tím myslím sexuální hrátky, při kterých se milenci bijí nebo lehký náznak nekrofilie). Hlavní náplní filmu je však nezkrotná dráždivost sousedek, které ví skoro všechno o Johnově osobním životě a dokonale toho využívají či zneužívají. Nemůžeme ale přehlédnout, že se prolínají dvě dějové osy. Normální reálný život Johna a jeho halucinační představy. Občas jsem se v tom lehce ztratil, ale na konci to do sebe pěkně zapadlo. Postupně nám byly zodpovězeny všechny menší otazníky ohledně děje, který se zdál místy hodně nelogický a nesouvisející.

Atmosféra filmu se měnila každou minutou, a to se mi líbilo. Chvílemi to byla sice nuda, která se znenadání změnila na velice zajímavý děj a jakoby lusknutím prstu se zase dostavila nějaká scéna, u které jsem kroutil hlavou, co to znamená. Nemůžu však říct, že úplně všechno bylo dobré. Hlavně herečka, která hrála Ingrid mi byla silně nesympatická. Její výkon bych označil za nejhorší z celého filmu. Z dívek se mi nejvíce líbila postava Kim, která se ze začátku zdála být úplně normální, ale v pozdější fázi se změnila v sexuchtivou dračici. Triků v tomto filmu nebylo ani tolik potřeba, a to je dobře. Ty, co byly k vidění, bych zařadil do lehčího průměru.

Nejznámějším hercem je Kristoffer Joner, který si zahrál například v komedii Detector nebo v hororu Dark Woods. Děvčata by si na něj měla dávat pozor, protože sám o sobě říká, že je psychopat. Jeho mimika obličeje tomu skutečně dala několikrát za pravdu.

Hodnocení:
Na závěr chci jen říct, že tento druh filmů zas až tak často nevyhledávám, ale velice příjemně mě překvapil. Občas se v něm sice ztratíte, ale konec vám zodpoví vaše otázky. Pro některé z vás to bude jistě dobrá podívaná, ale pro některé jen kupa nesmyslů. Já dávám 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat