0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 3. 2012

Odishon (1999)

Při hledaní nové partnerky jsou muži mnohdy schopní udělat opravdu cokoliv! Jakmile však zazní "Kiri kiri kiri" mají jistotu, že si už nevrznou.

Shigeharu Aoyama již řadu let vede spokojený, ale ne moc šťastný život. Jeho žena zemřela, když byl jejich syn ještě malým chlapcem a on mu věnoval všechen svůj volný čas, aby z něj byl slušný a hodný muž. Často tak zanedbával sám sebe, ale nyní se má vše změnit. Na synův popud se rozhodne, že si najde novou ženu. Společně se svým kamarádem uskuteční fiktivní filmový konkurs. Přihlásí se spousta mladých a hlavně atraktivních žen a dívek, ze kterých si Shigeharu hodlá vybrat svou novou lásku. Do oka mu padne plachá Asami, do které se hned na první pohled zamiluje. Rozhodne se ji pozvat na schůzku a když dívka souhlasí, zdá se být vymalováno. Postupně mezi nimi začne skutečně vznikat oboustranné pouto, které ovšem lehce narušuje dívčina minulost. Asami totiž neprožila zrovna nejšťastnější dětství a následky z něj v ní doutnají doteď. Zaslepený Aoyama si nevšímá zřetelných signálů, že s dívkou není všechno v pořádku a když už si toho všimne, je už docela pozdě.


Český název: Konkurs
Režie: Takashi Miike
Rok výroby: 1999
Délka: 115 min
Země: Japonsko / Jižní Korea
Alternativní název: Audition

Hrají:
Ryo Ishibashi ... (Shigeharu Aoyama)
Eihi Shiina ... (Asami Yamazaki)
Tetsu Sawaki ... (Shigehiko Aoyama)
Jun Kunimura ... (Yasuhisa Yoshikawa)
Miyuki Matsuda ... (Ryoko Aoyama)
...a další

Asi každý člověk na světě touží po lásce a porozumění, kterou by mohl sdílet s milovanou osobou až do své smrti. Ne každý má však takové štěstí, protože život se někdy zachová jako pěkná svině. Hlavní hrdina přichází o svou milovanou ženu hned na začátku filmu a jen díky svému malému synovi se z něj nestala další lidská troska. Něco se v něm však zlomilo a on už ani nevyhledával další možné partnerky a veškerý svůj čas věnoval pouze svému dítěti a práci. Nyní po letech odpírání však podléhá synovu nátlaku, aby si konečně i on začal pořádně užívat. Po poradě se svým přítelem se uchýlí k menší lsti, která mu má přinést kýžené ovoce. V těchto chvílích jsem se Shigeharou docela sympatizoval, protože podobný způsob seznámení my byl velice pochuti. Jenže každá mince má dvě strany a nic není zadarmo. V asijských filmech už vůbec ne!

Přestože začátek filmu má opravdu vlažné tempo a místy jsem se neskutečně nudil, doufal jsem že se děj posune směrem k lepší zábavě a režisér Takashi mě opět nezklamal. Jakmile totiž konečně skončí zdlouhavé seznamování obou hlavních postav, nastane obrat o stoosmdesát stupňů k lepšímu. Na scénu totiž rázně vykročí stinná stránka filmu a divák je jí okamžitě zcela pohlcen. Při pohledu na pohlednou černovlasou dívku možná mnozí očekávali další tuctovou duchařinu, ale to by čekali marně. Tady nic takového totiž k vidění není. Tvrdá realita totiž bývá mnohdy děsivější, než nějaká slečna ze studny.

Za pomoci několika flashbacků z dívčiny minulosti nám totiž tvůrci umožnili, abychom si mohli udělat celkový obrázek o jejím dětství a všech útrapách, kterých se v něm dočkala. Postupně tak začneme odhalovat její děsivé tajemství a snímek v tu chvíli začne opravdu gradovat ve vysokých otáčkách. Ponurá atmosféra ve spojení s famózním hudebním doprovodem a podivnou scenérií nás zcela vtáhne do děje a diváka přinutí rozhýbat mozkové závity. City se odhodí zcela stranou a na řadu přichází ryzí násilí a brutalita. Tyto dva prvky rozhodně nejsou asiatům cizí a jejich filmy si i díky tomuto faktu získali mou obrovskou přízeň a obdiv.

Jakmile totiž uslyšíme dnes již pověstné Kiri Kiri Kiri započne opravdu krutá podívaná. Miike nemá žádné zábrany ani soucit se svými postavami a divákovi nabídne místy až nechutnou podívanou. Tu však já na jeho snímcích přímo zbožňuji. Jakmile totiž započne ono pověstné mučení, nebo chcete-li porcování dostaví se nezapomenutelný zážitek. Precizní režisérovo zpracování sado-maso totiž nezanechá zcela chladným snad nikoho. Podobně jsou na tom i zvraty, kterých se v ději dočkáme a některé z nich nám skutečně tak trochu popletou hlavu.

Pokud překousnete onen nudný začátek, tak vás Konkurs určitě nezklame. Jakmile se totiž dramatická zápletka promění v psychologický horor se všemi svými klady a morbidní zábavou, tak každý fanda podobných kousků určitě zaplesá radostí. Po delší době můžu zase říct, že jsem viděl neokoukaný příběh, který mě docela dostal především svou temnou stránkou a hlavně druhou polovinou.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat