0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 3. 2012

Non ho sonno (2001)

Někdy se stane i to, že se vrah nechá inspirovat dětskou říkankou.


Turín, březen 1983
Inspektor Moretti přichází do sklepení jednoho městského domu, kde najde v přítomnosti ostatních policistů vystrašeného chlapce Giacoma. Ten se stal očitým svědkem vraždy své matky, která byla napadena a brutálně zavražděna. Bohužel neviděl do vrahova obličeje. Moretti chlapci slíbí, že vraha dopadne i kdyby se tomu měl věnovat celý život.



Český název: Vrah přichází v noci
Režie: Dario Argento
Rok výroby: 2001
Délka: 117 min
Země: Itálie
Alternativní název: Sleepless

Hrají:
Max von Sydow ... ( Ulisse Moretti)
Stefano Dionisi ... ( Giacomo)
Chiara Caselli ... ( Gloria)
Roberto Zibetti ... ( Lorenzo)
Roberto Accornero ... ( Fausto)
...a další

O 17 let později
Prostitutka Angela odchází od svého zákazníka, který už nechce být rušen a blábolí divné slova z polospánku. Naneštěstí pro ní zakopne a převrhne jednu skříňku, věci se jí vypadnou z kabelky. Když si je posbírá nechtě vezme i jednu složku se spisy. Ve vlaku zjistí, že obsahují informace o zavražděných ženách, které se staly před lety i o takzvaném trpasličím vrahovi. Jenže zákazník zjistil, že mu spisy chybí a rozhodne si je vzít zpátky. Nebohou prostitutku i její přítelkyni zabije. Policie si vzpomene na trpasličího vraha a kontaktují bývalého inspektora Morettiho, který je nyní v penzi. Shodou okolností se do města vrací dnes už dospělý Giacomo. Ubytoval se u svého přítele Lorenza, se kterým se zná už od dětství. Setkává se s Morettim a pouští se do pátrání, jestli se opravdu znovu objevil trpasličí vrah nebo jen někdo, kdo ho napodobuje. Začíná tak pátrání, které je zavede až hluboko do minulosti. Jenže vrah rozhodně není pasivní a mrtvoly se začnou kolem nich rychle hromadit.

Máme zde další film z dílny jednoho z velikánů hororové scény Daria Argenta. Jde spíše o detektivní či krimi film s hororovými prvky. Argento ale opět nezklamal a naservíroval nám slušné dílo ze všemi prvky, které zdobí všechny jeho filmy. Je sice pravda, že tento film je kritiky i diváky hodnocen průměrně a spadá do slabších děl tohoto režiséra, ale své fanoušky si určitě stejně jako mě našel.

Děj samotný je celkem jednoduchý a ni sám režisér v něm nějak neexperimentoval. Jednotlivé scény na sebe navazovaly a postupně odhalovaly tajemství z něhož film vyplývá. Sice jsme se dočkali pár nesrovnalostí a asi dvakrát nás skoro navedly k tomu, kdo že to vrah s největší pravděpodobností je. Vraždící scény byly celkem nápadité a některé i dost nechutné. Ale to už tak v Argentových filmech bývá. Celým filmem nás opět provádí hudba režisérovy dvorní kapely Goblin, která je nezapomenutelným zážitkem hudební scény. Samozřejmě nechyběly i erotické scény, kterými jsou Argentovky vždycky plné.

Nápad s rolí starého, zapomětlivého inspektora se mi líbil. Ze začátku mi byla sice tato postava celkem proti chuti, ale postupem času jsem jeho hlášky začal milovat. I když nevím, jestli se po sedmnácti letech někdo tak hrozně změní. Zahrál si ho Max von Sydow, švédský herec, který se objevil ve filmech Hour of the Wolf, Citizen X, Minority Report, The Exorcist.

Známý je i Stefano Dionisi (Giacomo), který se objevil například v Děti století, Farinelli, The Truce. Nevím čím to je, ale jeho postava se mi moc nelíbila. Připadal mi takový strnulý, jako by ho ani nebavilo v tomto filmu hrát.

Jediné, co se mi zdálo být trochu přitažené za vlasy, je způsob podle kterého zabíjel náš vrah. Jde prý o dětskou povídkovou sbírku Zvířecí farma. Tedy spíš jde o říkanku o jednom statkáři a zvířatech, které nemá moc rád. Je to zajímavé, ale už vidím moje rodiče, jak mi to koupí v dětském věku.

Hodnocení:
Určitě by jste měli tohle dílo vidět, už jen kvůli výborným gore scénám. Ty, stejně jako skvělá hudba, patří k tomu nejlepšímu, co jsme měli možnost vidět i slyšet. Pro fanoušky Argenta to bude skvělá hororová detektivka, pro vás ostatní průměrný film. Já se řadím k té první skupině a filmu dávám 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat