0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 3. 2012

11-11-11 (2011)

Pěkné datum není-liž pravda? Teda jak pro koho...

Od chvíle kdy Joseph přišel v plamenech o svou manželku a malého synka, se začíná jeho život hroutit. Neustále se ho zmocňují děsivé noční můry a vše se točí okolo času 11:11. Propadá depresím a trpělivost s ním ztrácí i jeho nakladatelé. Když následně málem sám přijde o život při autonehodě a jeho hodinky se zastaví na již známém čase, přestává věřit, že může jít o náhodu. Naléhavý telefonát jeho bratra Samuela jej přiměje vrátit se do rodného domu v Barceloně, kde na smrtelné posteli umírá jejich otec. Ani zde mu však nedávají jeho noční můry pokoj ba co víc, začíná vídat děsivé přízraky, které jsou den ode dne jasnější. Při svém pátrání zjišťuje, že nejen jeho život, ale i život celé jeho rodiny je pevně propojen s číslem 11. Ačkoliv je Joseph zapřisáhlý ateista, musí co nejrychleji zjistit, zda jde o boží vůli, nebo za vším stojí něco mnohem děsivějšího. Osudný den 11. 11. 11 se však blíží mílovými kroky a času není nazbyt…


Režie: Darren Lynn Bousman
Rok výroby: 2011
Délka: 90. min
Země: USA/Španělsko

Hrají:
Timothy Gibbs ……………..(Joseph Crone)
Michael Landes ……………(Samuel Crone)
Wendy Glenn ……………..( Sadie)
Benjamin Cook ……………( Cole)
Salomé Jiménez ……………( Sarah)
…a další


Darren Lynn Bousman se nechal inspirovat „magickým“ datumem, které se rovněž stalo vysněným dnem několika stovek (snad i tisíců) novomanželů a k němuž vzhlížela nejedna náboženská sekta, jenž zase očekávala konec světa. Dnes už můžeme s klidným srdcem říci, že marně. Lepší reklamu pro svůj výtvor si opravdu nemohl přát a diváci tak netrpělivě očekávali, cože na ně režisér několika dílů SAW vytáhne tentokrát. No a jak vidno z rozporuplných reakcí, to žádná velká sláva nebyla. Což můžu mimochodem potvrdit i já.

Filmy s náboženskou tématikou nejsou zrovna mým šálkem čaje, ale když z toho začal smrdět okultismus a démoni, hned se mi zvedla nálada. Bohužel brzy opět začala povadat a nepomohl ani vychlazený lahváč. Po slibně se rozjíždějícím začátku, nastala dosti dlouhá odmlka, kterou scénárista vyplnit hodně nezáživnou dramatickou vložkou a pobožnými kecy. Jak já ho začal nenávidět. Atmosféra v tu dobu stagnovala na bodu mrazu a o nějaké známce napětí, nemůže být ani řeč. Sem tam jsem sice zaregistroval mírné zlepšení, ale dvě laciné lekačky na mě moc nezabraly. 

Příběh se začal pomalu ale jistě zaplétat sám do sebe, stejně jako výhonky onoho starého stromu. Tvůrci si jistě přáli a doufali, že diváci se zatajeným dechem budou sledovat minutu po minutě vrcholné finále, které si pro nás přichystali, ale u málokoho se jim to doopravdy povedlo. Spíše to jen bylo jejich zbožné přání, protože snad jen slepý či totálně blbý člověk nepochopí již po polovině (možná ještě dřív), kam že se to celé bude ubírat a jakým směrem. Osobně mám za to, že jde o docela dost provařený (slušný) námět.

Je mi jasné, že někteří budou oponovat a rozplývat se nad ztvárněním démonů či poslední deseti-patnáctiminutovky, ale to už je trochu pozdě, nezdá se vám?  Ano, v určitých momentech jsem i já vycítil jisté změny v atmosféře, jenže na lepší než průměrné hodnocení to nevidím. Kdyby do toho neměli namočené ruce i španělové, tak by se amíci zřejmě topili v odpadních vodách.

Díky nim totiž alespoň scény domu obsahují určitou dávku napětí a mysteriózna. Zde musím složit pochvalu především pánům osvětlovačům, kteří svému řemeslu rozuměli dokonale. Nerad bych vás od tohoto filmu odrazoval, ale já z něho zrovna moc na větvi nebyl. Pokud budete mít chuť, tak na něj určitě mrkněte, já už to znova ale vidět nepotřebuji. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat