0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 11. 2012

Happiness Cage, The (1972)

James Reese je arogantní chlápek, kterému na nikom nezáleží. Jeho agresivní chování ho zavede do podivné nemocnice doktora Fredericka, který zde provádí tajný experiment s lidskou myslí. Reese je ovšem tvrdý chlapík a jen tak lehce se zlomit nenechá. Je pevně rozhodlý o svůj život bojovat.

Vojín James Reese je arogantní spratek, který má sklony k násilí a agresivitě. Nerespektuje nikoho, jen sebe, a vyhledává všelijaké konflikty. Jednoho dne si pro něj do jeho bytu přijde vojenská policie, dojde k šarvátce a on skončí se zlomenou rukou v armádní nemocnici. Zde je po ošetření propuštěn, ale místo do kasáren je odvezen do výzkumného střediska doktora Fredericka. Široká veřejnost si myslí, že jde o nemocnici, ale ve skutečnosti se zde provádí na pacientech šílené experimenty s jejich mozky, jejichž účelem je potlačit vztek a násilí. To vše pod dohledem samotného kongresu a armády. Reese si ovšem velmi brzy všimne, že nejde jen o obyčejnou nemocnici, protože kromě něj jsou zde jen další dva pološílení pacienti, místo je obehnané ostnatým drátem a kolem hlídají psi. Navíc když objeví místnost plnou opic, které mají obvázané hlavy, je jasné, že se zde odehrává něco nezákonného. Reese se rozhodne vzdorovat všem místním příkazům a nařízením a je připravený bojovat o svůj život a svobodu.


Český název: Zloději myslí
Režie: Bernard Girard
Rok výroby: 1972
Délka: 94 min
Země: USA
Alternativní název: The Mind Snatchers

Hrají:
Christopher Walken ... (Pvt. James H. Reese)
Joss Ackland ... (Dr. Frederick)
Ralph Meeker ... (Major)
Ronny Cox ... (Sgt. Boford Miles)
Marco St. John ... (Lawrence Shannon)
... a další


Režisér Bernard Girard patřil mezi zkušené režiséry, ale ve své kariéře točil především televizní seriály nebo detektivky podle knižní předlohy. Do hororových vod mockrát nezabrousil a dá se říci, že tento film je jen jakýmsi pokusem vyzkoušet si i tento žánr. Je však nutno podotknout, že ani tentokrát nejde o čistokrevný horor. Je to spíše jakési psychologické drama, které má v sobě prvky scifi a špetku hororu. Pokud se dodíváte do konce, dáte mi zapravdu, že moc hororových scén tu k vidění není. Tedy lépe řečeno skoro žádné. I tak si troufám říct, že se na tento snímek určitě podívat dá a hlavně máte šanci vidět úplné začátky kariéry Christophera Walkena.

Atmosféra filmu hned od začátku skutečně připomíná hlavně drama, kdy máme šanci sledovat arogantního a hlavně agresivního mladíka Reese, který nemá úctu ani ke svým přátelům, ani k ženám. Žije hlavně sám pro sebe a ostatní jsou pro nej jen obtížný hmyz, který rád zesměšňuje a ponižuje. Díky své prudké povaze tráví spoustu času ve vojenském vězení a jde od jednoho průšvihu k dalšímu. Tentokrát ovšem netuší, že se dostal do hledáčku bláznivému vědci, který v něm vidí potencionální pokusné morče. Až do teď má děj svižný průběh a divák se hlavně díky Walkenovým hláškám nenudí. Jenže s příjezdem na kliniku započne nuda. Dalších dvacet minut se celkem nic neděje a jen posloucháme nesmyslné bláboly jednoho pacienta. Ten se ovšem později změní a je rozhodně rovněž velkým přínosem pro jinak docela nudný děj. Hlavní slovo má však pořád náš hrdina Reese, který nepřestává zesměšňovat jak personál, tak i své spolupacienty. Tady tvůrci připravili na diváky jednu ze svých psychologických her. Některé slabší povahy to možná vzdají a nedodívají se ani dokonce. Děj totiž postrádá veškeré napětí, ale zato poodhaluje šílenost zdejšího místa a jeho obyvatel. Ti co vydrží až do konce určitě litovat nebudou i když musím přiznat, že jsem pořád očekával závěrečný rozjezd, který se ovšem nekonal. Úplný závěr mi přišel takový nemasný, neslaný - obyčejný průměr, který završil i celkově průměrný film.

Hlavními pozitivy tohoto snímku jsou především slušný hudební doprovod (který místy skvěle oživil naprosto nudné pasáže) a Walkenův herecký výkon, jenž byl hlavní doménou a ozdobou filmu. Bohužel ani přes veškerou jeho snahu nedokázal pozvednout úroveň alespoň o stupínek výše, než je čistý průměr. On každopádně získal cenné životní zkušenosti, které v pozdější tvorbě dokázal naplno využít. Na film se podívat dá, ale nic světoborného to není. Navíc všechno kazí špatná kvalita obrazu, kterou po dlouhé době zase předvedla Řitka.

Hodnocení:

Za Walkena dávám slušných 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat