0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 11. 2012

High Spirits (1988)

Romantická strašidelná komedie o duších, kteří se snaží zachránit svůj zámek před možnou prodejí.
Peter Plunkett je zadlužený až po uši. Nyní mu hrozí, že přijde o svůj zámek, který jeho rodina vlastnila po celá staletí. Proto musí vymyslet nějaký plán, jak zachránit své rodinné dědictví, aby se nemusel zámek převést do zámoří. Společně se svým personálem dostanou spásný nápad a celé sídlo předělají na zámek hrůzy. Všichni sluhové se navlečou do prostěradel a jiných kostýmů, sestrojí několik důmyslných zařízení a hurá na strašení platících zákazníků. Jenže jejich představení je záhy odhaleno a znechucení američtí hosté chtějí odjet zpět do své vlasti. Jejich rozhodnutí však pobouří skutečné duchy, kteří zde po celou dobu žijí v ústraní a ti se rozhodnou cizincům předvést takovou show, že na ní nadosmrti nezapomenou. Navíc se vše ještě více zkomplikuje poté, co se do jednoho z hostů zamiluje již 170 let mrtvá Mary Punkettová a jak se zdá, není to jen jednostranná záležitost.



Český název: Dům veselých duchů
Režie: Neil Jordan
Rok výroby: 1988
Délka: 99 minut
Země: Velká Británie / USA

Hrají:
Peter O'Toole ... (Peter Plunkett)
Steve Guttenberg ... (Jack Crawford)
Beverly D'Angelo ... (Sharon Brogan Crawford)
Daryl Hannah ... (Mary Plunkett Brogan)
Liam Neeson ... (Martin Brogan)
Peter Gallagher ... (bratr Tony)
Jennifer Tilly ... (Miranda)
... a další


Jak již všichni jistě tušíte, tento film je především strašidelnou komedií a je určený převážně pro mladší diváky. Dům veselých duchů patřil v mém dětství k nejoblíbenějším filmům a tak jsem velice potěšen, když nedávno vyšel v trafice a já si jej mohl po delší době opět pustit. Už jsem sice z toho nebyl tak odvařený, jako před patnácti roky, ale pořád je to ještě průměrná podívaná, která rozhodně nenudí. Autorem snímku není nikdo jiný, než známý režisér Neil Jordan, který má na svém kontě již řadu úspěšných filmů. Mezi jeho nejznámější kousky patří například filmy: The Company of Wolves, Mona Lisa, Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, nebo Breakfast on Pluto.
Snímek vás nemá v žádném případě vyděsit, ale pobavit takže podle toho se odvíjí i celý následující děj, který místy skutečně gradoval v parádní podívanou. Bohužel je zde možnost spatřit i podstatně velký počet romantických pasáží, které už tak zábavné nejsou a mohou se stát důvodem proč se na tento film někteří diváci ani nedodívají. Naštěstí zde převládá humor a komické scény u nichž na tyto nedostatky občas zapomenete. Za břicho se v žádném případě popadat nebudete, ale pro vaše děti by to mohl být nevšední zážitek, jako pro nás když jsme byli ještě malí a sledovali podobné filmy. Takže ho v žádném případě nezatracujte.
Humorné scénky jsou pojaty tradičním stylem té doby, kdy se tvůrci snažili především na začátku filmu moc nevyužívat speciálních efektů a všechno se odvíjelo dost decentním stylem, kdy se personál zámku snaží vystrašit americké hosty. Zde se dočkáme docela velkého počtu úsměvných situací, při kterých musí škubat koutky prostě každému. Navíc když se zde objevila celá škála známých herců, kteří do toho dali všechno. Například scénka s postelí, nebo bezhlavým rytířem zůstala v mých vzpomínkách již od dětství. Bohužel prostřední část se spíše věnovala romantickým pasážím, takže právě tento úsek nudí asi nejvíc. Naštěstí to za krátkou chvíli opět oživí duchové dávno zesnulých předků a speciální efekty. Na scéně se objeví pestrobarevné triky a hlášky, které vrátí film opět do humorného pojetí.
Asi největším lákadlem bylo hvězdné obsazení většiny hlavních postav a jen málo kdo dnes nezná takové herce jako jsou například Peter O'Toole, Steve Guttenberg, Beverly D'Angelo, Jennifer Tilly, Peter Gallagher, Daryl Hannah, nebo Liam Neeson. Všichni bez výjimky předvedli docela solidní výkony a především díky nim slavil tento film ve své době docela úspěch.

Podívat se na tento film určitě dá, ale pokud nemáte rádi strašidelné komedie určené převážně pro menší diváky, tak s tímhle rozhodně neztrácejte čas. Protože potom se zde objeví komentáře typu ( bylo to málo hororové, tohle není horor atd….) O tomhle tenhle snímek rozhodně není. Jak už jsem řekl jeho úkolem bylo především pobavit, nikoliv vyděsit!

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat