0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 11. 2012

Haunted Mansion, The (2003)

Eddie Murphy nikdy nevěřil na duchy. Ale brzy pozná, že právě oni na něj nastražili léčku, která může ohrozit život jeho rodiny.

Jim a Sara Eversovi pracují jako realitní agenti. Jim je svou prací naprosto posedlý a nutno říct, že je v prodávání domů opravdu dobrý. Jednoho dne v jejich domě zazvoní telefon a ozve se v něm mužský hlas, který je požádá aby přijeli do starého sídla za městem, které chce urychleně prodat. Jim pod vidinou dobrého obchodu odloží rodinný výlet a vydává se s ženou a dětmi dům obhlédnout. Zde se seznamuje se starým sluhou Ramsleym a majitelem domu Edwardem Graceym. Starobylý dům je okouzlí, ale skrývá se v něm něco podivného. Je totiž stejně jako přilehlé okolí a všichni v něm postihlý kletbou. Všechno byla jenom léčka a právě Jim, který nevěří na nadpřirozeno, musí zachránit svou rodinu ze spárů obyvatel domu, kteří nejsou obyčejnými lidmi. Podaří se mu zlomit kletbu, nebo jeho rodina prohraje tento nevyrovnaný boj?


Český název: Strašidelný dům
Režie: Rob Minkoff
Rok výroby: 2003
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Eddie Murphy ... (Jim Evers)
Marsha Thomason ... (Sara Evers)
Terence Stamp ... (Ramsley)
Nathaniel Parker ... (Master Gracey)
Jennifer Tilly ... (Madame Leota)
... a další


Pod taktovkou společnosti Walt Disney a režiséra Roba Minkoffa vznikla tato rodinná strašidelná komedie, která někoho pobaví a někoho zase znechutí. Tento film jistě nebyl stvořený k tomu, aby nám naháněl husí kůži, ale abychom se zasmáli a pobavili vtipnými scénkami a dialogy. Děj filmu je velice jednoduchý a určitě se v něm neztratíte. Jelikož je natočený nejen pro nás dospělé, ale mladší diváky, nenajdete zde žádné známky brutality či erotický podtext.

Režisér Minkoff je typickým režisérem, který se nejvíc soustředí na filmy pro děti a mladistvé. Natočil již několik animovaných filmů, které patří mezi velice úspěšné. Patří mezi ně například The Lion King, Tummy Trouble, Roller Coaster Rabbit. Kromě těchto snímků má na svědomí také oba díly o malém myšákovi Stuart Little. Jeho zatím posledním filmem je akční podívaná The Forbidden Kingdom.

V domě na naše hrdiny čeká spousta překvapení. Nejenom, že zde duchové skutečně existují a dokonce jim i někteří pomůžou, ale máme možnost vidět i létající hudební nástroje, věštkyni uvězněnou v kouli či zpívající kvarteto soch, které dokáže zazpívat jakoukoliv vaši větu až vás to začne štvát. Největší zábavu však prožijete na hřbitově, kde žijí další duchové, kteří jsou postiženi kletbou. Kromě toho skrývá dům další milá i nemilá překvapení.

Na čem se určitě nešetřilo jsou filmové triky. Jelikož je to v produkci takové giganta jako je společnost Walt Disney, tak jsme se dočkali docela solidních triků a efektů, které určitě stojí za povšimnutí a lecjaké filmy by mohly tiše závidět. Bohužel největším problémem tohoto filmu (pro nás jakožto hororové fandy) je to, že o horor moc nejde. Sice se tu odehrává spousta "strašidelných" věcí, ale jak už jsem podotkl na začátku, přece jenom je všechno určeno spíše dětem (nad 15 let, jak je uvedeno na obalu). Proto děj není příliš barvitý a místy může začít nudit. Ti z vás, kdo nemají rádi podobné filmy jistě řeknou, že jde o ztrátu času. Celým filmem se nese melodická hudba, která se přesně hodí k tomuto filmu. Nic méně musím říct, že mě osobně moc neoslovila. To samé platí i o humorné části filmu, která staví hlavně na hereckém projevu Eddieho Murphyho, který je především bavič.

Právě tento herec je největší osobností tohoto filmu a jeho fanoušci se od něho dočkali průměrného výkonu. On osobně je mi docela sympatický a jeho filmy mám docela rád. Zahrál si v několika desítkách filmů, převážně tedy v komediích a akčních filmech. Vidět jste jej mohli v 48 Hrs., Beverly Hills Cop, Coming to America, Vampire in Brooklyn, Doctor Dolittle, Daddy Day Care, Metro.

V menší roli se představila Jennifer Tilly, která nám však tentokrát neukázala své půvaby, ale pouze svou hlavu. Tato vášnivá hráčka pokeru si mimo jiné zahrála také v několika filmech. Nejznámější jsou asi Bullets Over Broadway, Bound, Bella Mafia.

Jedná se o oddechový rodinný film, který skrývá určitou dávku srandovních scének a strašidelných prvků, které možná vystraší menší diváky. Pokud hledáte nějakou hororovou podívanou, tak se podívejte spíše jinde. Fanoušci Eddieho by si ho neměli nechat ujít. Já ho hodnotím jako průměrný film, u kterého jsem si odpočinul a trochu se i pobavil.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat