0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 11. 2012

Hidden, The (1987)

Proč se mění poklidní obyvatelé města v šílence a agresivní vrahy?

Detektiv Beck řeší velice zvláštní případ. Bezúhonný makléř právě přepadl banku, ukradl auto a naháněl se po ulicích s policejními auty. Nakonec to skončilo přestřelkou a makléř skončil v nemocnici. Na druhý den najdou jeho tělo na nemocniční podlaze bez známek života, ale zato jiný pacient zmizel z nemocnice. I on se začne projevovat velkou agresí a začne zabíjet obyčejné obyvatele. Policisté si s tím lámou hlavu a jako na zavolanou jim přichází na pomoc podivný agent FBI Lloyd Gallagher. Jenomže jim toho moc říct nechce a dostane se do rozepře se svým přiděleným partnerem Beckem, který ho nemůže vystát. Oba policisté však začnou spolupracovat, protože před nimi nestojí obyčejný protivník, ale mimozemský tvor, který se dokáže převtělovat dle libosti do každého, kdo se vyskytne v jeho okolí.



Český název: Tajemné zlo
Režie: Jack Sholder
Rok výroby: 1987
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Kyle MacLachlan ... (Lloyd Gallagher)
Michael Nouri ... (Tom Beck)
Katherine Cannon ... (Barbara Beck)
Clu Gulager ... (Lt. Ed Flynn)
Richard Brooks ... (Sanchez)
... a další


Americký režisér Sholder není žádný začátečník. O tom se jistě přesvědčíte, pokud si pustíte tento film. Za svou kariéru posbíral už dostatek zkušeností a před tímto snímkem natočil dva velmi dobré filmy. Jeho první dílo se jmenuje Alone in the Dark (1982), ve kterém si zahrál například legendární Donald Pleasence. Tento snímek má naprosto skvělý děj a herecké výkony jsou ozdobou té doby. Bohužel je to poslední dílo, které se dočkalo velkých ohlasů. Poté následovalo pokračování Nightmare On Elm Street a to pod názvem Freddy’s Revenge. Snímek The Hidden je třetím v pořadí. Potom ale jako by vyprchaly režisérovi nápady a začal točit pouze velice průměrné filmy. Díla jako Renegades, Generation X a Arachnid mluví za vše.

Tady se mu ovšem podařilo skloubit několik věcí dohromady. Zaprvé postavil děj na mimozemském parazitovi, který si trochu nevybíravým způsobem nacházel cestu k novým hostitelům. Změnil jejich chování z hodných a slušných občanů na šílence a vrahy. Jeho samotný vzhled není až tak strašidelný či odpudivý, ale nemůžu říct, že by se jednalo o nějakou špatně odvedenou práci. Bohužel jediné mínus je to, že tvora není mockrát vidět. Jako další velké plus je zařazení komediálních prvků a odlehčené dialogy. Některé hlášky jsou velice známé a určitě vás pobaví i zde, protože jsou většinou na místě a jsou skvělým doplňkem dané situace. K četným černým situacím bych zařadil hlavně divoké jízdy v luxusních autech, které se nezastavili před ničím a ani před nikým. Milovníci pěkných aut si zde přijdou na své. Scénky při kterých řádí lidé napadení parazitem mi hodně připomínají starší gangsterky. On se vlastně v podobném stylu táhl celý děj, který byl doprovázený decentní hudbou, která mi sice zas až tak do toho všeho nezapadala, ale nemůžu říct, že by byla hrozná. Jedinou její vadou je to, že se několikrát opakovala ta samá melodie.

Speciální efekty jsou velice dobře provedené a hlavně co se týká samotného monstra je vidět, že si na něm dost vyhráli. Vzhledem sice připomíná velkého mravence, ale má i několik chapadel, které si občas našli cestu ven. Prostředí se měnilo v tempu děje, který nabíral rychlý spád a až na několik momentů vůbec nenudil. Protože jak jsem podotkl na začátku, tak se tu střídala akčnost s komediálními prvky a jejich vzájemné propojení zvládli producenti dokonale, protože ani jedna nevyčnívá nad tou druhou. Takhle nějak si myslím, že by měl vypadat dobrý sci-fi horor.

Největším plusem celého filmu je však obsazení Kylea MacLachlana. Tento sympatický chlapík je v americe velice oblíbený a to hlavně díky svému účinkování v seriálu Twin Peaks. On je samozřejmě hlavně filmovým hercem a tak se objevil i v několika velice úspěšných filmech, jako například Dune, Blue Velvet, Doors, Twin Peaks. Zahrál si například i ve filmu Showgirls, který se setkal s obrovskou kritikou.

Film, který má dobrý děj, rychlý a nenudný spád, vynikající a hlavně tajemnou hlavní postavu a uvidíte v něm nádherná auta. Určitě vám ho můžu doporučit a pokud nebude očekávat kdovíjaký masakr, můžete se dobře bavit.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat