0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2012

Horror Express (1973)

Vlak, kterým převáží Christopher Lee nalezenou fosílii záhadného stvoření se brzy promění v pojízdnou márnici.
Expedice pod vedením antropologa Sira Saxtona objeví v Číně fosílii zvláštního tvora podobného člověku. Naloží fosílii do velké dřevěné bedny a dovezou na vlakové nádraží. Zde se taky stane první zvláštní úmrtí místního zlodějíčka, jenž je nalezen u bedny mrtvý. Saxton s menšími komplikacemi nastoupí do vlaku i s nákladem a vyrazí po Transsibiřské magistrále. Během cesty se seznámí s doktorem Wellsem, který vyzvídá, co že to veze za náklad. Brzy se stane další záhadné úmrtí ve vlaku a je jasné, že fosílie nebyla tak úplně mrtvá a záhadné stvoření ožilo a teď ve vlaku rozsévá smrt. Každá mrtvola má divné oči, tedy jen vyboulené bělmo, ale jinak žádné známky násilí. Sir Saxton se musí nestvůře postavit, protože to on je odpovědný za životy ostatních pasažérů. Jediný, kdo o tomto stvoření ví víc, je mnich Pujardov, který tvrdí, že jde o zhmotnění samotného satana. Pravda je však trochu někde jinde a zbývá tak málo času. Ruské hranice se blíží a kdoví jestli někdo tuto jízdu vůbec přežije.



Český název: Expres hrůzy
Režie: Eugenio Martín
Rok výroby: 1973
Délka: 90 min
Země: Velká Británie / Španělsko

Hrají:
Christopher Lee ... ( Sir Alexander Saxton)
Peter Cushing ... ( Dr. Wells)
Alberto de Mendoza ... ( Father Pujardov)
Silvia Tortosa ... ( Countess Irina Petrovska)
Telly Savalas ... ( Captain Kazan)
...a další


Celkem zajímavý scénář, kterým mě režisér Martín překvapil. Na internetu jsem zjistil, že natočil už několik desítek filmů, ale tento je zatím jediný, který znám. Nápad s mimozemským tvorem, který je napůl opice a napůl člověk jenž vysává lidem sílu skrze oči a mění je v zombie, je na tu dobu celkem originální. Dokonce i samotné ztvárnění monstra nepatří mezi nejhorší, i když jsme ho zase tak často neviděli. Většinou byla vidět jen hlava a rudě zářící oči, které se zmocnili svých obětí.
Samotné prostředí filmu bylo postaveno na jednoduchosti. Nevím jakými finančními zdroji filmaři operovali, ale děj se vlastně odehrával ve vlaku a k tomu jim stačili makety tři vagónů ve kterých se herci pohybovaly. Hudba se ve filmu moc neprojevovala, což je škoda. Dost často zazněla melodie, kterou si někdo popískával a mně to připomnělo Příšeru z šatníku. Atmosféra se lehce přelévala z nudných pasáží, přes nezajímavé výlevy postav až po řádění monstra a později i jeho přisluhovačů. Některé úmrtí se mi líbila, jiné pro svou statiku nikoliv. Místy mi film tak trochu připomínal i známý horor The Thing.
Herecké výkony i obsazení bylo zajímavé a některé se mi celkem líbily. Výraznou, i když menší roli kněze (mnicha), si zahrál Alberto de Mendoza známý z filmů Scaramouche, Cleopatra (2003). Hlavní roli v tomto filmu dostal charismatický a skvělý herec Christopher Lee, který se do naší paměti zaryl především rolí čaroděje Sarumana z trilogie Pána prstenů. Mimoto si zahrál i ve filmech Shaka Zulu, Howling 2, Gremlins 2.
Velmi zvědavého doktora Wellse si zahrál Peter Cushing, kterého vůbec neznám i přes to, že si zahrál v pár mně známých filmech jako Top Secret! nebo Tales from the Crypt.
Menší, ale přesto nezapomenutelnou roli dostal Telly Savalas, představitel legendárního detektiva Kojaka.

Jde o zajímavý snímek jehož jedinou větší vadou je zhoršený obraz a dost hluchých míst, které vás uspávají. Jedná se o lehce průměrný film, který vás neurazí, ale ani moc nenadchne. Pokud jste však fanoušky Christophera Lee nebo Telly Savalase nenechte si ho ujít.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat