0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 11. 2012

House on Haunted Hill (1959)

Bohatý muž nabídne pětici hostů velkou sumu peněz, pokud přežijí jednu noc v jeho Domě hrůzy.
Frederick Loren je velmi zámožný člověk. Nedávno si koupil starý dům na strašidelném návrší. Dům, který obklopují strašidelné historky a ve kterém se odehrála série vražd. Jeho manželka uspořádala večírek, na který pozvali pár hostů. Hostů, kteří se navzájem neznají, ale spojuje je vidina peněz. Dostali totiž nabídku, že pokud vydrží celou noc až do rána v tomto domě, dostanou 10 000 dolarů. A tak lékař, letec, novinářka, Lorenova zaměstnankyně a bývalý majitel domu přijíždí v pohřebních vozech vydělat si tuto sumu peněz.
Pobyt v domě začne malou exkurzí a historií co že se to vlastně zde stalo. Když odbije půlnoc, tak se dveře zavřou a není návratu. Začíná noc, v nichž mnozí poznají, že to nejsou všechno jen pověry a v domě doopravdy straší. Dokáže vůbec někdo přežít v Domě hrůzy?



Český název: Dům hrůzy
Režie: William Castle
Rok výroby: 1959
Délka: 75 min
Země: USA

Hrají:
Vincent Price ... ( Frederick Loren)
Carolyn Craig ... ( Nora Manning)
Richard Long ... ( Lance Schroeder)
Carol Ohmart ... ( Annabelle Loren)
Alan Marshal ... ( Dr. David Trent)
Elisha Cook Jr. ... ( Watson Pritchard)
...a další


Na úvod nás čeká proslov samotného majitele domu a postupné představení hostů. Dozvíme se také o historii domu a důvodech proč, jednotlivé postavy podstupují dnešní zkoušku odvahy. Ve filmu hosté přijíždí v pohřebních vozech a proč? Režisér Castle byl mistrem svého oboru, který se snažil vždy kolem svých nízkorozpočtových filmech udělat prezentační show. Diváci se na jeho filmy vždy těšili a hlavně na show, kterou pro ně připravil v samotném kině. Slabé elektrické šoky namontované do sedaček, kdy byl do diváka vpuštěn slabý el. proud nebo zvláštní obleky personálu kina byly vždy oživením a hlavně diváci nikdy nelitovali investovaných peněz. On sám natočil velký počet filmů i jako herec. Zahrál si ve filmech Den kobylek či Rosemary má děťátko.
Nečekejte kdovíjakou hrůzu nebo scény které vás posadí hluboko do křesla. Tento film je velmi vkusným a celkem slušně natočeným krimi hororem. V šedesátých letech to musela být určitě pecka, za to v dnešní době na tento snímek hledíme trochu s rezervou. Určitě má velmi zajímavý děj a slušné herecké výkony, ale alespoň pro mě je tu málo scén, které by mě zahřály u srdce. Na druhou stranu musím říct, že hlavní doménou jsou hudba a zvukové efekty, které vytvořily velmi záživnou atmosféru. Klavírní a místy až koncertní hudba byla v tehdejší době nepostradatelným doplňkem snad každého filmu. I zde se zdařil výběr melodií a nedokážu si představit film bez ní. Dalším velkým aspektem jsou zvuky. Takové vrzání dveří, srdceryvné výkřiky jsou nezbytným prvkem těchto starých filmů, kdy ještě nebyly pomalu žádné filmové triky.
Ovšem nesmím zapomenout na hlavní lákadlo filmu. V roli milionáře Lorena se představila jedna z největších autorit hororového žánru (hlavně tedy gotického hororu ) Vincent Price. Tento herec byl velmi uznávaným a zahrál si ve spoustě skvělých filmů: The Fly (1958), House of Wax (1953), Pit and the Pendulum (1961), House of Usher (1960) a spousty dalších. Hrál převážně záporné role a obdiv si získal především díky svému hereckému projevu (skvělá mimika obličeje, skřípavý hluboký hlas).

Hodnotit tento film je pro mě trochu těžké, protože jde přece jen spíše o krimi-detektivní film s hororovými prvky. Jak už jsem řekl v tehdejší době to byl asi hit, ale dnes je to lepší průměr. Pro mě osobně byla hudba, atmosféra a výkon Vincenta Price asi tím nejlepším co jsem na filmu viděl. Chybělo mi tam více napětí, krve či mrtvol a konec se mi moc nelíbil. Osobně bych to viděl něco mezi 60-70%, ale přikláním se spíše k 70%, protože takových klasik by jsme si měli vážit. Film se dočkal remaku (1999), který se mi moc nelíbil a následně i jeho pokračování Return to House on Haunted Hill (2007), které je ještě horší.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat