0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 11. 2012

Headless Horseman (2007)

Podprůměrná vykrádačka jiných filmů, u které se však místy dá docela i pobavit. Bezhlavý jezdec potřebuje sehnat sedm lidských hlav a partička mladých teenagerů mu přijde rozhodně vhod.

Skupina teenagerů vyráží na každoroční vyhlášenou Halloweenskou párty. Po cestě však mají delší zdržení, a tak se rozhodnou, že pojedou zkratkou, aby na místo dojeli včas. Lesní cesta kterou se vydají však není vyznačena na mapě a tak absolutně netuší, kam je zavede. Ke vší smůle navíc píchnou jednu z pneumatik, ale díky ochotě mladé dívky Candy, jenž bydlí v nedalekém městečku Wormwoodu jim vzplanula jiskřička naděje. Když však dorazí do města a uvidí místní obyvatele, začnou si připadat jako v nějakém hororovém filmu. To však ještě netuší, že s nimi zdejší lidé mají zcela jiné plány, než aby jim pomáhali. Jednou za sedm let se zde totiž probouzí k životu bezhlavý jezdec, který ke své další existenci potřebuje sehnat určitý počet lidských hlav. Nepotrvá to dlouho a jejich počet se začne rapidně snižovat. Ostatní musí vymyslet plán jak pekelného jezdce zastavit dřív, než jeden po druhém přijdou postupně o hlavu.


Český název: Bezhlavý jezdec
Režie: Anthony C. Ferrante
Rok výroby: 2007
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Billy Aaron Brown ... (Liam)
Rebecca Mozo ... (Ava)
Arianne Fraser ... (Tiffany)
Elizabeth Prestel ... (Candy)
Richard Moll ... (Kolchak Jefferson Stillwall)
... a další


Při sledování tohoto snímku si budeme dámy a pánové připadat jako na přehlídce okopírovaných scén z jiných filmů a zároveň zde můžeme shlédnout i spoustu nejrůznějšího žánrového klišé, břidkého humoru a podprůměrných hereckých výkonů. Nic z toho mi však nezabránilo, abych si tento film neužil až do konce, protože něco takového se jen tak nevidí. Tím však nechci v žádném případě říct, že by šlo o ztrátu času. Zatímco začátek vypadá na své možnosti docela solidně a záběr kdy se bezhlavý jezdec vynoří z husté mlhy, pronásledující vyděšeného vojáka, patří k tomu nejlepšímu co je zde k vidění.

Následně se seznámíme s naší skupinou teenagerů, která se mi zde moc nelíbila. Přestože zde hrají docela šikovné herečky, tak jejich výkony jsou mizerné. Jejich mužští kolegové jsou na tom ještě hůře a jediné co je zachránilo byly hlášky, které tu sem tam zazní. Následně už jen sledujeme onu přehlídku vykrádání jiných filmů. Celkový děj působí jako mix filmů 2001 maniaků, Ospalé díry a mnoha dalších. Také zde máme odbočku, která nás zavede mezi burany a jsme se to dostali do pěkného vidlákova vám povím. Místní se svou pochybnou minulostí a rodinnými svazky, již na první pohled vypadají jako banda retardovaných ňoumů.

I mezi nimi se však dají nalézt výjimky, které patří k ozdobám filmu. Mezi ně samozřejmě patří pěkná Candy, ale prim zde hraje majitel obchodu Kolchak Jefferson Stillwall. Tenhle chlapík byl přesně podle mého gusta a co slovo to perla. Díky němu jsem se hlavně ke konci solidně pobavil a některé jeho hlášky asi nikdy nezapomenu.

Atmosféra filmu má velmi kolísavé základy, kdy některá místa skutečně voní hororovou příchutí a napětí by se dalo ‘‘krájet‘‘, aby se zase jako lusknutím prstu z toho všeho stala nudná záležitost. Výrazně tomu však dopomáhal hudební doprovod, který byl místy opravdu zajímavý. Na své si zde přijdou i milovníci pěkných aut a historických pušek. Všechny tyto doplňky nám měli dát zapomenout na neoriginalitu svého chlebodárce, což se jim však rozhodně nepovedlo.

Na druhou stranu musím zase pochválit docela kreativní vykrádačku vraždících scén, které mi ale kupodivu nevadili vůbec ba naopak. Přestože speciální efekty u nich použité nepatří k žádným zázrakům, tak jde rozhodně o příjemné zpestření jinak dost podprůměrného filmu.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat