0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 11. 2012

Haunting of Winchester House (2009)

Každý dům má svou minulost, ale některý mnohem temnější než ty ostatní.

Drake Grenier společně se svou rodinou již dlouho toužebně hledá místo, kde by se natrvalo usadili. Starý dům Winchesterových vypadá na první pohled kouzelně a ihned si jej zamilují. Jenže nikdo z nich netuší, že tento dům obklopuje velice pochmurná minulost, nebo lépe řečeno prokletí. Původní majitelé rozhodně nebyli žádné neviňátka a jejich přízraky se zde prý objevují pořád. Zprvu se zdá být vše v nejlepším pořádku a rodina Grenierů si užívá každou minutu ve svém novém domově, ale brzy se začnou dít podivné úkazy, nad kterými zůstává rozum stát. Zlé síly se pokouší ovládnout jejich dceru a nešťastným rodičům nezbývá jiná možnost než se jim postavit na odpor. Postupně odkrývají děsivá tajemství tohoto strašidelného místa.


Český název: Prokletí domu Winchesterů
Režie: Mark Atkins
Rok výroby: 2009
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Lira Kellerman ... (Susan Grenier)
Michael Holmes ... (Drake Grenier)
Patty Roberts ... (Haley Grenier)
Tomas Boykin ... (Harrison Dent)
Kimberly Ables Jindra ... (Sarah Winchester)
...a další


Společnost Asylum a její filmy rozhodně nepatří mezi moje oblíbence a je lépe se jim vyhýbat velkým obloukem, ale tentokrát jsem byl opravdu docela mile překvapen. Přestože nejde o žádný zázrak hororového žánru, tak jsem se u něj ani moc nenudil. Režisér Atkins se dokázal konečně pořádně odvázat a po několika podprůměrných filmech se mu konečně podařilo natočit něco, co se nemusí označovat slovem paskvil.

Tentokrát mu k tomu zřejmě dopomohl i výběr jednotlivých herců, kteří nepatří mezi nejznámější, dokázali podat opravdu slušné výkony a nebyla to pro ně jen nudná bokovka. Především pak dvojice Lira Kellerman a Michael Holmes. Oba dokázali skvěle ustát přechod ze zamilovaného párečku na k smrti vyděšených rodičů, jenž mají strach o život vlastní dcery a musí se postavit hordě přízraků (duchů).

Přestože film rozhodně neoplýval bůhvíjak velkým rozpočtem a točil se pro televizní účely, tak musím smeknout klobouk, že si zde pánové přes speciální efekty několikrát velice slušně vyhráli. Ztvárnění duchů sice moc strašidelné není a většinou se herci drželi spíše ve stínech či příšeří, ale i tahle maličkost někdy dokáže splnit účel, aby se divák necítil ve své kůži. Samozřejmě se zde rozhodně nebudete třást strachy a zavírat oči před hrůzou, která by se na vás linula z obrazovky, ale pohodová atmosféra vás rozhodně uspávat nebude. Zhruba uprostřed filmu se sice děj změní spíše na jakousi mysteriózní detektivku, ale všechno nám vynahradí docela povedený konec. Nic originálního však nečekejte, protože podobné vyvrcholení bylo možné vidět již několikrát v jiných a mnohem známějších filmech, ale rozhodně nezklame. V neposlední řadě vás pak může zaujmout samozřejmě solidní hudební doprovod, který měl pod patronátem Chris Ridenhour.

V konečném souhrnu je Haunting of Winchester House takovou podvečerní jednohubkou, která se dá rozhodně pokousat pěkně v klidu a zapít sklenkou něčeho tvrdšího. Ti kdo možná ještě neměli tu čest se setkat s filmy od společnosti Asylum se mnou asi nejspíš nebudou souhlasit, ale já si myslím, že tohle je čistě průměrný film na který se dá podívat i víckrát než jen jednou.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat