0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 11. 2012

Dismal (2007)


Vydat se rybařit doprostřed virginských bažin měl být větší relax, než víkend strávený ve Vegas. No teda nevím, zvláště když tam natrefíte na psychopata…

Na chvíli si odpočinout od rodiny, práce a ruchu velkoměsta. Přesně to měli v plánu dva přátelé Bill a Matt. Proto se vydali do virginských bažin, aby si zde užili spaní pod širým nebem, rybaření a plavbu na kánoi. K jejich smůle však brzy nastanou podivné komplikace. Někdo jim přeřízne provaz u kánoe a zmizí část jejich vybavení. Netuší, že je zpovzdálí sleduje psychicky narušený Norge, který nestrpí žádné hosty ve svém teritoriu. Nadešel čas rozhřešení! 



Český název: Strážce bažin
Režie: Ray Brown
Rok výroby: 2007
Délka: 90. min
Země: USA

Hrají:
William Gregory Lee …………………(Bill Masterson)
Scott Miles ……………………………(Matt Murphy)
Richard Riehle …………………………(Norge)
Eleanor Drew              ………………………….(Cindy Murphy)
Joy Pfister ………………………………(Tina Masterson)
…a další



Nováček v režisérském křesle Ray Brown se ve své prvotině nechal inspirovat hororovým subžánrem (hixploitation) a jak sliboval oficiální text distributora, měl jít ve šlépějích známého filmu Deliverance. Do jaké míry se mu to povedlo, nechám na každém z vás, ale já po skončení tohoto kousku cítil dost rozporuplné pocity. Film není vyloženě špatný, jenže svému předchůdci nesahá ani po kotníky. Své určitě udělalo nesympatické obsazení hereckých postů, ale to záleží na vkusu. K vytvoření potřebné atmosféry nemusí vždy tvůrci šáhnout po pořádné dávce násilí, ale pokud ve filmu neteče krev, je potřeba zapracovat na psychologické stránce. Tady se jim to podařilo tak napůl. Charakteristika postav mne nikterak nezaujala a pořádné napětí, aby zde člověk taky pohledal. Chvílemi jsem se neskutečně nudil, narazil jsem na několik nelogických momentů, ale zas na druhou stranu dá se zde natrefit i na několik zajímavých situací a ten závěr se docela povedl.  

Někdy se říká, že lépe je málo a tak mnohdy skutečně postačí dva – tři herci, kteří utáhnou celý film. Pokud tedy nepočítáme několik vedlejších postav, jenž se tu objeví jen na okamžik. Pravdou ovšem je, že když se v prvních minutách seznámíme s naší dvojicí přátel, moc dobrý dojem na nás určitě neudělají. Nerad bych se někoho dotkl, ale v první chvíli jsem si říkal, že ti dva hošani určitě rybařit nejedou. Mnohdy jde ovšem o tvůrčí záměr, aby diváci podcenili hlavní hrdiny, kteří se v půlce filmu náhle promění v mazaného Ramba. Ne vždy to je však dobře. Tady se naštěstí nic takového neděje. První polovina filmu sebou kromě seznamování s okolím, postavami a jejich osobním příběhem ovšem přináší i lehce nezáživné pasáže.

Všechno se snaží zachraňovat tajemný „čumil“, jenže na rozdíl od Deliverance ten správný impulz pořád nepřicházel. Na rozdíl od tamějších buranů, zde záporák vypadá jako rozhněvaný děda, který se právě nasral na houbaře, jenž mu vybílili na paloučku jeho oblíbené místečko. Podobné psychouše s tváří dobrodince mám rád.  Snad jen kdyby trošku víc přitvrdil, nějaké to mučeníčko nikdy není na škodu. Dismal je ve skutečnosti takovým neškodným průměrným filmem, který by v klidu mohl v televizi běžet i v odpoledních hodinách a nikoho by to moc nepobouřilo.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat