0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 11. 2012

House on Sorority Row, The (1983)

Skupina mladých dívek nešťastnou náhodou zabije starou správcovou. Rozhodnou se zbavit jejího těla, a když se zdá, že je po všem, začnou jedna podruhé záhadně mizet.
Skupina sedmi dívek se rozhodne zůstat po ukončení semestru ještě několik dní na koleji, aby zde přichystali vše potřebné k závěrečnému mejdanu. To se však nelíbí jejich správcové paní Slaterové, která jim přikáže, ať si sbalí své věci a urychleně odjedou domů. Dívky se však nenechají zastrašit a rozhodnou se té nepříjemné ženské připravit menší překvapení. Chtějí si z ní udělat srandu a trochu jí vystrašit, jenže dojde k nehodě a jedna z dívek milou správcovou nechtě zastřelí. Vystrašená děvčata se rozhodnou zbavit těla, protože si nechtějí pokazit zbytek svého života. Během večírku však ke svému nemilému překvapení zjistí, že její tělo zmizelo a holky zpanikaří. To však ještě netuší, že za dunění hlasité hudby se je někdo rozhodne vytrestat za jejich chování tím nejhorším způsobem. Katherine, Vicky, Liz, Diane, Jeanie, Morgan a Stevie nyní na vlastní kůži poznají, že každý musí pykat za své činy. Jedna podruhé začnou záhadně mizet!



Český název: Dům milosrdných sester
Režie: Mark Rosman
Rok výroby: 1983
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Kate McNeil ... (Katherine)
Eileen Davidson ... (Vicki)
Janis Ward ... (Liz)
Harley Jane Kozak ... (Diane)
Lois Kelso Hunt ... (Dorothy Slater)
Christopher Lawrence ... (Dr. Nelson Beck)
... a další


Tento slasher patří mezi ty méně známé, tedy alespoň u nás – ale ve světě patřil dlouhou dobu mezi nejoblíbenější. Poslední dobou se podobných filmů točí mraky, ale většina z nich nesahá tomuto kousku ani po kotníky. Hlavní zásluhu na tom má především skvěle vybodovaná atmosféra, která nás bude provázet napříč celým snímkem. Tvůrci nás zezačátku seznámí se všemi hlavními představitelkami, které se od dnešních dospívajících dívek moc neliší. Taky si rády vypijí, užijí trošku toho dobrodružství a samozřejmě erotických radovánek. Naštěstí zde ještě nejsou mobily, takže nemusíme sledovat ubrečenou dívenku, která dostane košem od svého borce. Úvod má sice trošku vlažnější tempo, ale to je nám vynahrazeno samotnou paní správcovou, která je již od prvního pohledu pěkně nepříjemná ženská. Proto není divu, že se děvčata rozhodla udělit jí pěknou lekci. Ovšem znáte to, se střelnou zbraní by se hrát nemělo, když s ní nemáte skoro žádné zkušenosti.
Díky tomu se konečně v ději posuneme tím toužebně očekávaným směrem, kdy máme šanci sledovat neúmyslnou vraždu. Ihned poté je nám nabídnuta nutná dávka paniky a strachu. Nepříliš inteligentní dívky se rozhodnou těla zbavit tím nejstupidnějším způsobem a to doslova. Hodit tělo do bazénu, když pořádáte mejdan může udělat jen opravdový blbec, ale v tom byl právě ten fór. Zanedlouho poté přichází na scénu temná stránka filmu a divák se může pohodlně usadit do křesla a začít sledovat velice pěkně připravenou hororovou show. Nadešel totiž čas pomsty!
V následujících minutách začneme sledovat postupnou vybíjenou mladých dívek, kterou má na svědomí záhadný vrah jehož tvář během celého filmu neuvidíme. V tu chvíli si začne divák klást klasické otázky typu : Dělá to ta stařena aby se pomstila? Jaké další tajemství nám ještě dům nabídne? Bylo by toho spousta, ale nebudu tady zbytečně spoilerovat. Každé následující úmrtí je hodně různorodé a především nápadité. Většina z nich se sice odehrává ve tmě, ale jde na první pohled vidět, že scénárista měl určitě velmi zajímavou představivost. Některé scény jsou sice vlažnější, ale některé jsou zase naopak doslova pastvou pro oči. V těchto chvílích atmosféra a především napětí doslova graduje v nejvyšších otáčkách a jen málo který divák může říct, že se zde nudil.

Samozřejmě i zde se vyskytnou trošku nudnější pasáže, zvláště pak konec mi přišel zbytečně natahovaný, ale jinak musím říct, že jsem po delší době zase viděl solidní slasher, který si v brzké době opět pustím. Herecké výkony jsou rovněž na přijatelné úrovni a to i přesto, že některé dívky byly vážně na ránu. Trošku však za to mohl i český dabing, ale co už. Příznivci lehké erotiky si zde přijdou rovněž na své, stejně jako milovníci vodních postelí – ti se určitě doteď modlí, ať to pod nimi neprdne. Stejně tak si to užijí i důchodci, kteří zde můžou vidět k čemu všemu se dá používat hůlka.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat