0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 9. 2022

Someone's Watching Me! (1978)

Stalker, který si rád hraje se svými oběťmi v režii samotného Johna Carpentera.

Leigh se přestěhuje z New Yorku do Los Angeles za prací. Bude zde zastávat funkci režie pro živé vysílání v tamní stanici. Pronajímá si prostorný byt v luxusní výškové budově blízko centra a neskonale se těší na novou etapu svého života. Bohužel neunikne pozornosti šíleného stalkera, který jí brzy začne velmi znepříjemňovat život. Neustálé telefony ve dne v noci, nežádoucí dárečky a vzkazy – to je jen začátek. Záhadný cizinec ví o všem, co dělá a rád si se svými oběťmi hraje. Největší potěšení pro něj je, když se psychicky zhroutí a sáhnou si sami na život. Leigh je však z jiného těsta a nehodlá se vzdát „bez boje“… 



Režie: John Carpenter

Rok výroby: 1978

Délka: 97 min

Země: USA

 

Hrají:

Lauren Hutton...(Leigh Michaels)

David Birney...(Paul Winkless)

Adrienne Barbeau...(Sophie)

George Skaff...(Herbert Stiles)

Charles Cyphers...(Gary Hunt)

...a další


John Carpenter je dnes již mezi režiséry, scénáristy a hudebními skladateli legendou. Na svém kontě má slušnou řádku úspěšných filmů, přesto ne všechny jsou tak známé a kultovní jako Halloween nebo Věc. Tento kousek vznikl ve stejnou dobu jako Halloween, ovšem jeho popularitě ani kvalitě se nepřiblížil ani z poloviny. Jde o televizní film z produkce Warner Bros. Television a mnoha lidem spíše připomíná díla ala Hitchcock.

 

Nedočkáme se zde žádné větší porce brutality či nervy drásajících momentů, ale spíše postupného budování atmosféry a napětí, mezi ústřední dvojicí oběť-stalker. V mnoha aspektech to vypadalo spíše jako drama/thriller, nežli čistokrevný horor. Což může některé lehce nudit, protože v některých pasážích se toho moc zajímavého neděje. Jen další a další telefonáty, romantické večeře hlavní hrdinky s jejím přítelem, sem tam nějaký ten balíček nebo dopis, ale až ve druhé polovině se začne pomalu stupňovat nátlak neznámého psychopata.

 

Nakonec se dostaví i trocha toho násilí, ale tady se spíše kladl důraz na psychologickou stránku příběhu. Hra kočky s myší vyvrcholí celkem obstojným finále, ovšem ani to film jako celek nezachránilo od průměrné kvality. Přitom herecké výkony nejsou vůbec špatné, ale když to člověk porovná se stejně starým Halloweenem, tak tenhle kousek je jen jeho chudý příbuzný. Jasně – oba filmy jsou naprosto rozdílné, ale kdo zná Carpentera, ten ví – že natočil spoustu mnohem lepších filmů.

 

Someone's Watching Me! Tak i v mých očích zůstává jen obyčejnou průměrnou podívanou, protože znám lepší filmy na podobné téma. A že jich existuje docela dost. Nicméně to ovšem určitě není žádná ztráta času.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat