0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 9. 2022

Transylvania 6-5000 (1985)

Jeff Goldblum a Ed Begley Jr. jedou do Transylvánie hledat důkazy o přítomnosti Frankensteinova monstra…

Majitel a šéfredaktor novin The Sensation je milovníkem brakových článků a rychle potřebuje nějakou senzaci. Proto když se z jistého videa dozví o možné existenci Frankensteinova monstra, zadá úkol dvojici novinářů (Jack a jeho vlastní syn Gil), aby se vydali do Transylvánie a zjistili, co je na tom pravdy. Že se vám to zdá podivné a nemožné? Dvěma mladíkům rovněž, ale nakonec se přece jenom do Rumunska vydávají. Zde na ně čeká celá řada podivných místních individuí, ale i několik tamních tajemství, která nikdy neměla vyplavat na povrch. Šílené dobrodružství může začít!



Režie: Rudy De Luca

Rok výroby: 1985

Délka: 93 min

Země: Jugoslávie / USA

 

Hrají:

Jeff Goldblum...(Jack Harrison)

Ed Begley Jr....(Gil Turner)

Jeffrey Jones...(Lepescu)

Joseph Bologna...(Dr. Malavaqua)

Geena Davis...(Odette)

John Byner...(Radu)

...a další


Že vám námět na tento film přijde poněkud stupidní? No nejste v tom sami a docela by mě zajímalo, co režisér a scénárista v jedné osobě Rudy De Luca měl v sobě, když psal scénář k tomuto filmu. Osobně mám hororové komedie docela rád a asi nejvíc mě zaujalo herecké obsazení, ale kvalita tohoto filmu je velmi pochybná. To co Američanům možná přijde humorné, zbytku světa přišlo dle mého spíše trapné a o tom svědčí i docela nízké hodnocení napříč internetem.

 

Setkáme se zde s celou řadou nejrůznějších individuí (podivní sluhové na hradě, samotný starosta, pološílený vědec Malavaqua, někteří další obyvatelé městečka) a dokonce i s několika „monstry“ (Frankensteinovo monstrum, sexy vampýrkou Odette, Vlkodlakem, Mumií), z nichž všichni mají nějaké tajemství a jak se nakonec ukáže, v Transylvánii není všechno, tak jak se na první pohled zdá. Díky nim a samozřejmě i dvojici novinářů na nás čeká celá řada zajímavých i hodně trapných situací, při kterých se jedni budou hlasitě smát a jiní jen zírat nad stupiditou samotného filmu.

 

Až jsem zíral, kolik známých tváří se k tomu nechalo přemluvit. Jeff Goldblum, Jeffrey Jones, John Byner už měli ledasco za sebou a patřili v té době mezi vážené herce. Taková Geena Davis teprve začínala a tady jí to v tom sexy vamp oblečku neskutečně slušelo. Byl to první film, ve kterém se objevila po boku svého budoucího manžela Goldbluma, se kterým později natočila ještě několik dalších filmů v čele s legendární Mouchou.

 

Transylvania 6-5000 je tak v mých očích podprůměrnou záležitostí, která spíše než svým obsahem, zaujme hereckým obsazením. Bohužel ale já se při sledování moc nebavil.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat