0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 9. 2022

Funny Man (1994)

Tenhle Kašpárek není na hraní milé děti! Ale za to ON si s vámi nepěkně pohraje velmi rád…

Hudební producent Max je závislý nejen na drogách, ale i hazardu. Zvláště pak si vždy rád zahraje partičku karet a tak se stalo, že během jedné hry vyhrál nad tajemným cizincem Callumem jeho staré sídlo v Anglii. Nadšený Max tam ihned odjíždí se svou ženou a dvěma dětmi. Dům uvnitř ukrývá spoustu tajemství, z nichž to největší se probudí k životu, když Max neodolá a roztočí starodávnou ruletu a šipka se zastaví na políčku prohra. Nevědomky tak přivolá zvrhlého Kašpárka, sadistu, který záhy vyvraždí celou jeho rodinu. Právě ve chvíli kdy k sídlu přijíždí jeho bratr Johnny a několik stopařů, které přibral na cestě sem…



Český název: Kašpárek zabiják

Režie: Simon Sprackling

Rok výroby: 1994

Délka: 90 min

Země: Velká Británie

 

Hrají:

Tim James...(The Funny Man)

Christopher Lee...(Callum Chance)

Matthew Devitt...(Johnny Taylor)

Benny Young...(Max Taylor)

Rhona Cameron...(Thelma)

...a další


Milovníci bizarních hororových komedií si zde snad přijdou na své, no a ti co očekávají kvalitní hororovou vybíjenou (vyvražďovačku) budou nejspíš zklamáni. Funny Man totiž příliš líbivé podívané nenabídne, ale za to je plný nejrůznějších morbidních situací, černého humoru a nezapomenutelných hlášek a vulgární mluvy. Hlášky typu „ Kurva to je tma co?, Bezva! Du si ho vyhonit!, atd..“ jsou jen malou třešinkou na pomalu tajícím dezertu, který si pro nás Simon Sprackling připravil.

 

První polovina filmu nám nabídne ještě jakžtakž slušnou atmosféru, protože divák pořád tak nějak netuší jakým směrem se příběh bude ubírat, ale postupem času tomu začal docházet dech. A hlavně přibyla trapnost nad dobrou zábavou. Kašpárek po vzoru Freddyho z Noční můry si se svými obětmi rád hraje a zabíjí je obzvláště rozmanitými způsoby – dokonce můžu říci, že jsem měl toho parchanta i docela rád – protože většina postav mi byla krajně nesympatická. Takové panoptikum akorát na porážku. Nešlo si nevšimnout, že jedna z žen se měla podobat Thelmě z legendárního Scooby-Doo.

 

Jak běžel čas, čím dál tím více jsem si přál, aby to už celé skončilo. Protože poslední půlhodina už byla neskutečně trapná a kvalitního černého humoru tu bylo pomálu. Nevím proč, asi došly dobré nápady, ale dodívat se až do samotného konce se pro mne stalo doslova utrpení. Přitom ze začátku to mělo našlápnuto na opravdu dobrou a zábavnou podívanou. I tak ale určitě nelituji, že jsem se na tento film podíval.

 

Funny Man je tak v mých očích poněkud rozporuplný film. Mám rád bizarní kousky i černé komedie, ale tady to jeho tvůrce nedokázal ukočírovat až do zdárného konce. Což je škoda, ale i tak to vidím na průměrnou podívanou.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat