0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 9. 2022

Cyclone (1978)

Obrovská bouře ženoucí se na mexické pobřeží, uvězní na rozbouřeném moři rybáře, výletní loď i přeživší z havarovaného malého dopravního letadla. Kromě rozbouřeného živlu budou muset bojovat nejen se žraloky ale i mezi sebou navzájem…

Na mexické pobřeží se řítí obrovská bouře a udeří opravdu velkou silou. Nastává panika, je i spousta obětí a co teprve, když varování místních úřadů někteří ignorovali nebo se k nim nedostalo včas. A právě to se stalo skupině rybářů a výletní lodi, jenž uvízli na rozbouřeném moři, nebo malému dopravnímu letadlu, které muselo nouzově přistát na hladině a polovina pasažérů havárii nepřežilo. Poté co bouře pomine, spustí se záchranářské a pátrací akce, ale kromě vraku rybářské lodi a jedné mrtvoly ve vodě, nikoho dalšího nenajdou. Předpokládá se tedy, že nikdo nemohl přežít, ale souhra náhod tomu chtěla, že se všechny přeživší skupiny setkávají u porouchané výletní lodi, která se pro ně stává jedinou nadějí. Okolo totiž začnou kroužit hladoví žraloci, přivábeni mrtvolami a čerstvou lidskou krví od raněných. Boj o holý život a zachování zbytku lidské důstojnosti právě začíná, protože kromě žraloků přeživším dochází i jídlo a voda…



Režie: René Cardona Jr.

Rok výroby: 1978

Délka: 114 min

Země: Mexiko / USA

Alternativní názvy: Ciclón, Terror Storm

 

Hrají:

Carroll Baker...(Sheila)

Lionel Stander...(Taylor)

Andrés García...(Andrés)

Mario Almada...(Pitorro)

Stefania D'Amario...(Linda)

...a další


Tento nepříliš známý mexický film je směsicí nejrůznějších žánrů, ale nejčastěji je uváděn jako katastrofické drama nebo survival horror. No já bych se sice přikláněl spíše k první verzi, ale je zde k vidění i několik žraločích útoků, podříznutí psa nebo náznakové jezení lidského masa. Zoufalá situace často vyžaduje zoufalé rozhodnutí a tady si to přeživší opravdu vytrpěli až do hořkého konce. Nikdy bych se nechtěl ocitnout v jejich kůži. Nenechte se odradit nepříliš velkým hodnocením na internetu, protože existují dvě verze filmu a já měl to štěstí (neštěstí), že jsem viděl jak nesestříhanou verzi 114 minut, tak i tu zkrácenou 97 minut.

 

Fandové hororového žánru budou však nejspíš zklamáni. Žraločích útoků je tu jen pár a většinou vypadají tak, že je postava stažena pod vodu, vše se zbarví do ruda a následně sledujeme žraloka, kterak v hubě žvýká nějaké maso zabalené do hader v barvách oběti. To podřezání psa, to už byla jiná „káva“. Hlavní prim tu totiž hraje dramatická stránka příběhu, zoufalé snažení přežít a postavit se nepřízni osudu – všechny tři skupiny prožijí různé trable.

 

Úvodní zničení přímořského městečka však bylo natočené velmi slušně. Posledních deset minut se už nese v duchu přežít, nebo být sežrán. Žraloci úřadují, panika narůstá a přežije jen zlomek ze všech postav. Tak nějak to mám v podobných filmech rád, ovšem je potřeba říci, že zde bylo i dost slabších pasáží, které někdy i nudily. Ani to mi však nezabrání, abych byl ve finále s tímto filmem spíše spokojený.

 

Cyclone řadím spíše k filmům, které jsou mnohdy nedoceněny a zbytečně přehlíženy. Nečekal jsem žádný zázrak (ten se ani nekonal), ale odcházím docela spokojený. Průměrná podívaná, kterou jsem určitě neviděl naposledy.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat