0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 9. 2022

Mako: The Jaws of Death (1976)

Válečný veterán se díky zvláštnímu amuletu stává samozvaným ochráncem žraloků Mako…

Válečný veterán Sonny by před léty během pronásledování dvojicí nepřátel zachráněn žraloky Mako a tento zážitek jej navždy poznamenal. Začal k těmto tvorům cítit zvláštní pouto a jeho náklonost byla stvrzena zvláštním medailonem, který mu daroval starý šaman. Díky němu dokáže se žraloky telepaticky komunikovat. Když se vrátil zpět na Floridu, rozhodl se tyto predátory chránit přede všemi, kteří jim nějak ubližují. Od té chvíle zažívají tamní rybáři krušné chvíle a co teprve, když tito žraloci zaujmou záludného vědce a majitele místního striptýzového baru, kteří si jsou vědomi Steinových schopností…



Režie: William Grefé

Rok výroby: 1976

Délka: 91 min

Země: USA

Alternativní název: The Jaws of Death

 

Hrají:

Richard Jaeckel...(Sonny Stein)

Jennifer Bishop...(Karen)

Buffy Dee...(Barney)

Harold Sakata...(Pete)

John Davis Chandler...(Charlie)

...a další


Legendární Čelisti odstartovaly žraločí boom, který do té doby neměl obdoby. Hlavně tedy ve filmovém průmyslu a řada tvůrců se snažila parazitovat na jejich popularitě. Tento nepříliš známý kousek se nesnažil jít v jejich šlépějích, neměl na to kvalitu ani finance, přesto dokázal zaujmout mou pozornost. Zvláště proto, že na rozdíl od spousty jiných filmů zde nefiguruje Žralok bílý, ale Mako. Tihle prevíti dokáží být taky pěkně nebezpeční, bohužel v tomto filmu nedokázali tvůrci vůbec využít jejich potenciál.

 

Dojde zde k několika žraločím útokům, ale kvalita kamery byla dost bídná a většina zápletky se točí okolo hlavního lidského hrdiny a jeho boje za jejich záchranu. Sonny Stein nekompromisně zabíjí každého, kdo jeho miláčkům hodlá ublížit – někdy za pomoci samotných žraloků, jindy je zabije sám. Dojde i na pěstní souboje, jenomže hodně těchto scén se odehrává v přítmí nebo úplné tmě a skoro nic není pořádně vidět. Čím trpěla i samotná atmosféra, která byla až na pár výjimek bez pořádného náboje.

 

Mužskou část publika jistě zaujme netradiční striptýzový bar, kde polonahá Jennifer Bishop plave ve speciálním akváriu. Nápad to nebyl špatný, ale když není nahota – není ani pořádná zábava. Takže není divu, že si na ní dělala zálusk dvojice buranů. Pořád jsem tak nějak očekával nějaké pořádné brutální žraločí útoky, ale po této stránce jsem byl spíše zklamán. Musel jsem se tak alespoň spokojit s několika velmi pěknými podvodními záběry na tyto žraloky. Do jisté míry však tento film skrýval i jisté poselství a zvláště ochranáři zvířat museli být spokojení (no až tedy na záběry ulovených žraloků na rybářské lodi).

 

Mako je dost zvláštní film a je škoda, že není příliš známý. Jeho kvalita je však dost podprůměrná. Nápad samotný špatný nebyl, ale to provedení značně pokulhávalo.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat