0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 9. 2022

Tintorera (1977)

Mexický kousek plný nahoty, romantiky a sem tam i útoků žraloka, který se tu a tam objevil i v televizi…

Obchodník Steven přijíždí se svou luxusní jachtou do mexického letoviska, aby se zde kromě lovení žraloků věnoval i nadrženým turistkám. Společně se svým známým Miguelem místním „Don Juanem“ jsou v tomto „oboru“ opravdu úspěšní a dívky jim samy skáčou do klína. Neodradí je ani seznámení s pohlednou Gabriellou, která dává najevo svou náklonost k oběma pánům a tak mezi nimi vznikne podivný milostný trojúhelník. Neustále se však musí mít na pozoru před obávaným predátorem zdejších vod. Spoustu žraloků se jim podařilo ulovit, ale jeden jim stále uniká, obávaný žralok tygří, který má na svém kontě již řadu obětí…



Český název: Tintorera, žralok zabiják

Režie: René Cardona Jr.

Rok výroby: 1977

Délka: 126 min (85 min sestříhaná verze)

Země: Mexiko / Velká Británie

 

Hrají:

Hugo Stiglitz...(Steven)

Andrés García...(Miguel)

Susan George...(Gabriella)

Laura Lyons...(Cynthia Madison)

Jennifer Ashley...(Kelly Madison)

Roberto 'Flaco' Guzmán...(Colonado)

...a další


Tintorera patří mezi ty trochu známější staré filmy se žraločí tématikou, které se tu a tam objevují i na našich televizních stanicích. I on se snažil vytěžit něco ze slávy Čelistí, ale moc se mu to nepovedlo. Předem bych chtěl však varovat, že existují dvě verze filmu a bohužel většina zná jen tu sestříhanou verzi. Ta originální (delší) je přece jenom o něco lepší. Je v ní více nahoty, více násilných scén, zvláště pak zabíjení žraloků – vlastním obě, takže jsem mohl porovnávat a musím uznat, že jako celek to není zas až tak špatný film, jak někteří uvádějí na internetu.

 

Bohužel to však není ani žádné žraločí terno, protože útoků žraloků je tu málo (přesto když se na ně dostane řada, je docela na co se dívat – jsou pěkně krvavé). Většina děje se však točí okolo milostného trojúhelníku, potažmo nahoty ostatních děvčat, bujarých párty a spousta dialogů je nudných a otravných jak veš v kožichu. Ještě že alespoň ty děvčata byla pěkná a bylo se na co dívat. Jen velká škoda, že hororová stránka byla dost potlačená do pozadí. Podvodní záběry na faunu a flóru však byli celkem povedené a svým způsobem mě okouzlili asi nejvíc z celého filmu.

 

Tintorera se tak zcela po právu nikdy nestala žádným hitem, ale rozhodně tu bylo na co koukat. No hlavně pánská část publika si přijde na své, to je jasné. Dámy se moc nestyděly, jen škoda, že tvůrci se dokázali spokojit i s málem. Do Čelistí to ale mělo sakra daleko. Film byl natočený podle knihy „Tintorera“ z roku 1975 od spisovatele, fotografa a oceánologa Ramóna Bravy.

 

Hodně rozporuplný film se žraločí tématikou, kde dostala větší prostor nahota a milostný trojúhelník, než útoky žraloka. Což je docela škoda, ale zvláště ochránce zvířat u toho musely brát mdloby. Zabíjení žraloků během lovu na ně totiž bylo skutečné.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat