0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 9. 2022

Blue Sunshine (1977)

Před 10 lety si vzali pochybné LSD, nyní se dostavili vedlejší příznaky a z normálních lidí se stávají nelítostní zabijáci…

Jerry se stane svědkem jak jeho kamarád během párty přijde o vlasy a následně zmasakruje několik lidí, aby sám pak skončil pod koly nákladního auta. Zpanikaří a z místa činu uteče. Tím se stává pro policii hlavním podezřelým. Zatímco se skrývá a pátrá po příčinách proč se tak stalo, zjišťuje, že dojde k dalším psychickým zkratům u několika lidí, kteří znenadání přišli o vlasy a z normálních osob se následně stali bezcitní zabijáci. Stopy na které přišel, vedou zpět do minulosti, kdy si partička absolventů Stanfordu vzala nebezpečné LSD zvané Blue Sunshine a jak se zdá, vedlejší účinky se začali projevovat až teď. Je tomu však skutečně tak? Nebo za tím vězí něco zcela jiného?



Režie: Jeff Lieberman

Rok výroby: 1977

Délka: 94 min

Země: USA

 

Hrají:

Zalman King...(Jerry Zipkin)

Deborah Winters...(Alicia Sweeney)

Robert Walden...(David Blume)

Mark Goddard...(Edward Flemming)

Ray Young...(Wayne Mulligan)

...a další


Blue Sunshine je dalším z nepříliš známých filmů, což je docela škoda. Nabízí nám totiž neokoukanou zápletku s vcelku solidní atmosférou i hereckými výkony. Úvodní masakr není nic pro slabší nátury, přesto že se zde nedočkáme žádné přemíry brutality přímo před kamerou. Lieberman však i tak věděl jak diváky nalákat, aby se dodívali až do samotného konce. Hlavní hrdina a zároveň i podezřelý (hlavně tedy pro policii) se pouští do pátrání na vlastní pěst, během kterého se okolo něj kupí další problémy a mrtví.

 

Samozřejmě že se dostaví i pár slabších pasáží, kdy samotný děj i tempo nejsou zas až tak atraktivní, ale kromě několika dalších plešatých zabijáků, je nám zde nabídnuta třeba automobilová honička, řádění na diskotéce, nebo nervy na operačním sálu. Bez okolků se přiznám, že ty vřískající děcka bych asi nerozdýchal ani já a to bych v sobě nemusel mít žádné LSD. Charles Gross, který měl na starost hudební doprovod, si rovněž nevedl špatně a výrazně dopomohl k vytvoření slušné atmosféry.

 

Možná bych jen vytkl, že masky plešatých vrahů mohly být lépe provedené. Všichni vypadali tak nějak stejně. Taky zde mohlo dojít k více vraždám, ale tak to už bych chtěl asi moc. Přece jenom rozpočet něco přes půlmilionu dolarů zas není bůhvíjak velké terno. A úplný závěr (naháněčka v obchodním centru) byl zbytečně zdlouhavý. Pokud ale nemáte přehnané nároky, snad budete s tímto filmem spokojení.

 

Blue Sunshine je filmem, který by si určitě zasloužil větší pozornost. Kdyby na něm jeho tvůrce ještě více zapracoval a měl po ruce více peněz, mohla z něj být klidně nadprůměrná záležitost. Takhle to vidím na klasický průměr.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat