0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 5. 2018

Burning, The (1981)


Jeden z těch slasherů, který je již řadu let zbytečně přehlížen a téměř zapomenut. Přestože se jedná o slušnou podívanou…


Letní tábor Blackfoot se pro většinu dětí jeví jako nejhorší místo, kde mohli trávit prázdniny. Tamní táborový správce Cropsy je totiž opilec a tyran, který neustále všechny šikanuje a nahání dětem hrůzu. Jednoho večera se skupina chlapců rozhodne, že se mu pomstí a připraví si pro něj „kanadský žertík“ na který nemá jen tak zapomenout. Jenže ten se změní v hotovou tragédii, při které se správce nejen vyděsí k smrti, ale promění se v chodící pochodeň a jen zázrakem přežije. Je však ošklivě popálen a nadosmrti zohyzděn. Šílený Crospy prožíval pět let v nemocnici hotová muka a když je konečně propuštěn, jediné po čem touží, je krvavá odplata. Vyhlédne si proto nový tábor Stonewater, který byl postaven nedaleko toho, kde se odehrála ona osudová tragédie, vezme zahradnické nůžky a hodlá rozpoutat opravdový krvavý masakr, aby alespoň někdo zaplatil za bolest, kterou musel vytrpět. Až dosud se totiž u táborových ohňů vyprávěl jeho příběh, jako strašidelná historka, která měla sloužit hlavně k vystrašení zlobivých dětí. A ON jim tu hrůzu dopřeje tentokrát doopravdy…



Český název: Žár

Režie: Tony Maylam
Rok výroby: 1981
Délka: 91 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Brian Matthews...(Todd)
Leah Ayres...(Michelle)
Brian Backer...(Alfred)
Larry Joshua...(Glazer)
Carrick Glenn...(Sally)
Carolyn Houlihan...(Karen)
Lou David...(Cropsy)
...a další


Po úspěších Halloweenu (1978) a Friday the 13th (1980) se slasher coby hororový subžánr ocitl rázem na samotném vrcholu popularity a spustila se hotová lavina jejich následovníků, kteří si chtěli rovněž odkrojit kus z pomyslného koláče divácké přízně a některým se to skutečně povedlo i díky slušným scénářům a hlavně nezapomenutelným krvavým scénám. Našla se však i řada dost laciných napodobovatelů, kteří po krátké době upadli v zapomnění. Tento kousek sice mezi ně nepatří (alespoň co se prostoduchého napodobování svých slavnějších kolegů týče), ale kýžené slávy a uznání se mu taky nikdy nedostalo. Což je docela škoda, protože rozhodně nejde o špatnou podívanou.

Slibný úvod se vážně vyvedl, ovšem potom nastal menší útlum, hlavně tedy co se atmosféry týče. Ani se moc nedivím, že to mnohým nebylo zrovna moc po chuti. Seznamování s omladinou – hlavními protagonisty byl dost zdlouhavý a hororová stránka filmu byla odsunuta do pozadí. Vrah jen obcházel kolem, sem tam nakoukl do oken a děj se soustředil hlavně na prvky, které spíše patří do jiného filmového odvětví. Šmírování v dívčích sprchách, flirtování nadržených teenagerů, šikanování slabších jedinců – což vyústilo jen v řadu sexuálních narážek, trošku té nahoty a po něčem opravdu děsivém ani vidu ani slechu.

Vše se však změní odjezdem starších děcek s dvěma vedoucími na kánoích. Crospy se konečně pustí do práce, protože do té doby měl na svědomí jen jednu prostitutku – což byla celkem slabota. Tenhle popálený parchant to však následně celkem slušně rozbalí a hlavní úlohu zde sehrají především jeho zahradnické nůžky. Počet mrtvých se z minuty na minuty rapidně zvýší a některé mordy byli opravdu povedené. Nebude chybět ani troška toho potřebného gore a umělé krve. No a samozřejmě ani nahota. Bez té by to prostě nešlo. Cenzura musela obracet oči v sloup, ale dobře jí tak. Co se hereckých výkonů týče, tak to sice nebyla žádná hitparáda, ale v rámci snesitelnosti se to dalo přežít ve zdraví. Především bych pak chtěl ocenit tvůrčí rozvážnost v tom, že nám dopřejí pohled na znetvořenou správcovu tvář až v samotném závěru. Díky tomu dostali diváci možnost rozvíjet svou vlastní představivost dost dlouho na to, aby nebyli ve finále zklamáni. The Burning tak sice už asi nikdy nebude patřit mezi TOP ve svém odvětví, ale i tak je škoda, že je (byl) mnohými zbytečně přehlížen. Přece jenom jde pořád o lehce nadprůměrnou podívanou.


Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat