0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 5. 2018

Fear Itself: Family Man (2008)


Nedobrovolná výměna těl může mít fatální následky. Zvláště když si je prohodíte se sériovým vrahem…


Dennis je milující manžel a otec dvou dětí. Jeho rodina je silně věřící a každou neděli chodí do kostela. Což by nebylo nic neobvyklého, kdyby dnešního poledne nemusel odjet do práce. Během cesty však dojde k autonehodě a on se probouzí až v nemocnici. Jenže ho nikdo nevidí ani neslyší, tedy až na neznámého muže který se mu představí jako Richard Brautigan. Ten tvrdí, že jsou oba mrtví a znovu se setkají v pekle…Jenže Dennis se znovu probouzí a vše se zdá býti zprvu jen zlým snem. Ovšem jen do chvíle kdy zjistí, že je připoután k nemocničnímu lůžku a jeho duše je uvězněna v těle Brautigana. Následně putuje do vězení, kde má být obžalován z několika vražd, únosů a dalších trestných činností. Nikdo mu samozřejmě nevěří, že si s dotyčným museli nějakým záhadným způsobem vyměnit těla a sériový vrah je vlastně na svobodě. Ba co víc, zrovna teď může ohrožovat jeho vlastní rodinu…




Český název: Podstata strachu 03: Otec rodiny
Režie: Ronny Yu
Rok výroby: 2008
Délka: 42 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Colin Ferguson...(Dennis Mahoney)
Josie Davis...(Kathy Mahoney)
Clifton Collins Jr...(Richard Brautigan)
Stephen Lobo...(John Amir)
Michael St. John Smith...(šerif Weller)
...a další



Ani třetí díl Fear Itself nikterak nevybočil z řady a nabídl nám další slušnou várku průměrné podívané. Ačkoliv je Ronny Yu coby režisér už starý mazák, v hororovém žánru nikdy výrazněji neprorazil. Asi nejvíce mě zaujal soubojem dvou kultovních zabijáků Freddy vs. Jason (2003), ta to jeho akční kousky jsou celkem zdařilé. Nicméně tady dostal do ruky scénář s mysteriózním nádechem, který mu viditelně nesvědčil. Ne že by šlo vyloženě o špatný film, ale dá se tu narazit na spoustu slabších pasáží a na to, že stopáž neměla ani hodinu, nám mnoho opravdu zajímavé podívané rozhodně nenabídl.

Začátek se však nesl v dosti záživném duchu a to nejen co se autonehody týče, ale i postupného zjišťování, že si oba hlavní hrdinové proměnili svá těla a jaké důsledky tento „zázrak“ může mít. Právě v těchto chvílích by jeden očekával rozpoutání ponurého příběhu a atmosféra měla nabírat na obrátkách – vždyť jeden byl uvězněn a ponižován ve vězení, zatímco psychopat a sériový vrah si v poklidu večer s nic netušící rodinkou a pohyboval se na svobodě. Jenže kromě několika nadávek a modřin se nic důležitého/podstatného dlouhé minuty nedělo. Jediným oživením byly ty návštěvy ve vězení a buzerování členů rodiny. Takže po této stránce zavládlo menší zklamání.

Rozhodně se z toho dalo vytěžit mnohem více, ale naštěstí se tvůrci vzpamatovali alespoň na závěr. Konec je sice předvídatelný, ale konečně se objevili zase alespoň náznaky napětí a atmosféra lehce zhoustla tak jako zezačátku. Navíc happyendy nemám zrovna v oblibě. Co se hereckých výkonů týče, tak v mých očích se se svou dvojrolí viditelně lépe popasoval Colin Ferguson, který podal lepší výkon než jeho kolega. Nicméně ani Clifton Collins Jr. si nezaslouží divácké opovržení. Přece jenom měl dost svázané ruce (a to téměř doslova), když musel trčet ve vězení.

Když však sečtu všechny plusy a mínusy, tak mi z toho pořád ještě vychází klasický průměr. Mělo to však rozhodně navíc. Věřím, že povídka, podle které byl napsán scénář, musela být určitě zajímavější než film, protože tam měl čtenář šanci zapojit svou fantazii, na rozdíl od diváka. Téma prohození dvou těl i duší však z dnešního hlediska už není tolik originální, takže je potřeba diváka zaujmout něčím opravdu povedeným a to se v tomto případě nestalo.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat