0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 5. 2018

Severed Ties (1992)


Tahle ruka vás pořádně propleská, přidusí, zadusí, no prostě ráda zabíjí…


Mladý Harrison je velmi nadaným a zapáleným vědcem, který experimentuje s lidskou a ještěří DNA. Jeho pokusy se zabývají regenerací mrtvé nebo odumírající tkáně, což by mohlo dopomoci v boji s rakovinou, nebo kompletně regenerovat ztracené končetiny. Jediné co ho trochu brzdí je jeho panovačná matka, která mu nedá pokoj ani v dospělosti a hlavně její hrabivost. Společně se svým přítelem doktorem Hansem totiž netrpělivě čekají, kdy budou moci jeho úspěšné sérum co nejvýhodněji prodat. S tím však Harrison nesouhlasí a často kvůli tomu dochází mezi nimi k hádkám. Když už se mu konečně podaří skutečně docílit odpovídajícího séra, oba se ho chtějí zmocnit, ale během strkanice dojde k nehodě a Harrisonova ruka je rozdrcena bezpečnostními dveřmi. Mladý vědec uteče a skryje se ve stokách, kde mu dělají společnost bezdomovci. Rozhodne se látku otestovat sám na sobě a skutečně mu „vyroste nová ruka“. Navíc mezi nimi najde i svou lásku. Jenže jeho matka se nehodlá smířit se ztrátou vysněného bohatství a tak se společně s Hansem odhodlají k podlosti, která má jejího syna přinutit, aby jim sérum odevzdal…



Český název: Ruka: Vraždící úd

Režie: Damon Santostefano
Rok výroby: 1992
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Billy Morrissette...(Harrison Harrison)
Denise Wallace...(Eve)
Oliver Reed...(Dr. Hans Vaughan)
Elke Sommer...(Helena Harrison)
Garrett Morris...(Stripes)
...a další


Občas mně mí přátelé dokáží skutečně překvapit, zvláště když mi při návštěvě řeknou, že mi musí pustit něco, co jsem určitě ještě neviděl a ono tomu tak skutečně je. Tento kousek je dnes už horkotěžko k sehnání v českém dabingu, ale naštěstí jsem měl tu „čest“ a mohl si tuhle sračkoidní ptákovinu vychutnat právě s ním. Což byl zřejmě i jeden z důvodů, proč jsem se na to dodíval až do samotného konce. Na internetu se to sice sehnat dá, ale jen v originálním znění a to už není zábavné vůbec. Čemuž odpovídá i velmi nízké hodnocení, kterému se tomuto filmu dostalo. Je totiž vážně bída, která místy nemá hlavu ani patu.

Samotná tvůrčí myšlenka přitom není zas až tak hrozná. Není sice originální, ale kdyby na tom více zapracovali, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Náš vědec není žádný šílenec – tedy alespoň ne ze začátku a vše myslí v dobrém. Jenže jeho hamižná matka a její přítel ho nejdříve zmrzačí a ještě mu chtějí jeho vynález ukrást a výhodně prodat. Což by zřejmě taky nebylo nic překvapujícího, jen kdyby se při tom neštítili unést jeho milou, kterou zrovna poznal mezi bezdomovci, no a jeho nová ruka si nežila svým vlastním životem a neměla neustálou potřebu někoho škrtit, nebo rovnou zabít.

Bohužel samotný scénárista a poté i režisér zřejmě moc dobře nevěděli, cože to vlastně chtějí točit a vznikl z toho dost mrzký mišmaš všemožných filmových žánrů, z nichž žádný nebyl dotažen do zdárného konce. Atmosféra až na pár situací stagnovala téměř po celou dobu (mám na mysli hlavně tu hororovou), herecké výkony byli dost tragické a to nemluvím o velmi slabých speciálních efektech. Snad tak pětileté děcko by se u toho vyděsilo, ale zbytek bude hlavně zívat nudou. Narazil jsem tu snad na dvě jakžtakž slušné momentky, které se mi i docela líbily. Ruka trčící z huby jednoho z vědců a pak scéna, kdy se několik rukou zmocní toho bezdomovce (černocha). Dost nechápu, proč se k něčemu takovému nechal upsat herec Oliver Reed, který do té doby hrál v nejednom úspěšném filmu. Ani on to však zachránit nedokázal.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat