0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 5. 2018

Don't Look Now (1973)


Julie Christie a Donald Sutherland v britském mysteriózním thrilleru, který se proslavil především jejich odvážnou erotickou scénou…


Manželé John a Laura právě přišli tragicky o svou malou dcerku Christine, která se utopila v jezírku před jejich domem. Přestože John instinktivně vycítil, že jí hrozí nebezpečí (protože je obdařen zvláštními schopnostmi vidět do budoucnosti, což si však sám neuvědomuje), už jí pomoci nedokázal. Zdrcení manželé se rozhodnou odjet do Benátek, kde chtějí přijít na jiné myšlenky a pokusit se vyrovnat s velkou ztrátou. John je totiž uznávaným restaurátorem historických památek a budov. Jenže se záhy ukáže, že ani zde nenaleznou kýžený klid a útěchu. Laura se totiž v jedné z místních restaurací seznámí s dvěma starými sestrami, z nichž ta slepá je médium, ji začne tvrdit, že jejich dcera je tady pořád s nimi a snaží se je varovat, aby z Benátek odjeli. Což samozřejmě John považuje za bláznovství a to i přesto, že začíná vidívat dětskou postavu v červené pláštěnce, která by skutečně mohla být jejich dcerou. Oba pomalu ale jistě začínají přicházet o zbytek nervů a to ještě netuší, že se v Benátkách skutečně schyluje k další velké tragédii…



Český název: Teď se nedívej

Režie: Nicolas Roeg
Rok výroby: 1973
Délka: 110 min
Země: Velká Británie / Itálie
Alternativní název: A Venezia... un dicembre rosso shocking

Hrají:
Donald Sutherland…(John Baxter)
Julie Christie…(Laura Baxter)
Hilary Mason…(Heather)
Clelia Matania…(Wendy)
Renato Scarpa…(inspektor Longhi)
...a další


Literární předlohu uznávané autorky Daphne Du Maurier jsem nikdy nečetl, stejně jako tomu je v případě jejího dalšího díla Ptáci. Nicméně na filmové zpracování jsem byl hodně zvědavý, když kvůli ničemu jinému, tak kvůli té tolik vyhlašované erotické scéně, která srazila tehdejší cenzuru i spoustu diváků doslova na kolena. To však samozřejmě nebyl jediný důvod, protože filmy s mysteriózním příběhem mám docela rád a jak je o mě známo, stejně jako to, že mám starší kousky raději než ty novodobé. V tomto případě jsem však dost na vážkách a během sledování se ve mně mísila spousta různorodých pocitů. Osobně totiž Don't Look Now nepovažuji zas až za takovou pecku, jak mnozí na internetu rádi označují.

To samé platí i s označením horor, o kterém se dá taky dost spekulovat. Mysteriózní drama/thriller je v tomto případě mnohem trefnější. Po psychologické stránce tomu nemám moc co vytknout, protože se zde skutečně dobře podařilo ztvárnit onu nešťastnou událost, která poznamenala obě hlavní postavy a diváci lépe pochopí, proč jsou v takovém rozpoložení, v jakém se nacházejí po celou dobu trvání samotného příběhu. Jenže právě ona délka je jedním ze záporů, které mé senzory zaznamenali. Celková stopáž totiž měla být rozhodně o něco kratší. Dá se zde narazit na několik zbytečných a poněkud slabších pasáží, bez kterých bych se klidně obešel. Ty navíc uškodily i vytvořené atmosféře, která když už začala gradovat, tak zase přišel útlum a tak pořád dokola (viz nehoda v kostele a následné tlachání o ničem).

Závěr byl samozřejmě rovněž docela povedený, jenže ono odhalení v kanalizaci a následný osud hlavního hrdiny, měl být natočený rozhodně mnohem lépe. Nešlo si nevšimnout opravdu slabých triků nejen co se říznutí, ale i stříkající krve týče. Tady jsem zaznamenal další menší zklamání. Co se hereckých výkonů týče, tak jak Donald Sutherland tak i Julie Christie odvedli opravdu dobrou práci, kterou okořenili jejich tolik opěvovanou erotickou scénou. Ta byla rozhodně zajímavá a na tehdejší dobu i odvážná, stejně jako práce režiséra a střihu, kteří jí museli kvůli cenzuře proložit scénami příprav na společenskou akci, aby se z toho ti ocasi neposrali a oni jí nemuseli vystřihnout úplně. No a v neposlední řadě bych chtěl pochválit i hudební doprovod, který byl rovněž lahodným balzámem pro mé sluchové ústrojí.

Hodnocení:
60% 



Žádné komentáře:

Okomentovat