0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 5. 2018

Secuestrados (2010)


První noc v novém domě si jistě tato rodinka představovala úplně jinak. Trojice lupičů, kterým se vymkne situace z rukou, jim připraví opravdu krušné chvíle…


Jaime se společně se svou manželkou Martou a dospívající dcerou Isou právě nastěhovali do nového domu. Rodiče chtějí první večer strávit pěkně pohromadě, ale to se samozřejmě nelíbí jejich jedinému potomku, která má své vlastní plány. Jenže všechno vezme za své příchodem trojice maskovaných lupičů, kteří po rodině žádají všechny jejich cennosti a peníze. Vůdce bandy se vydává s otcem do bankomatu, zatímco dcera s matkou zůstává s dvojicí násilníků. Záleží jen na nich, zda budou spolupracovat a nic se jim nestane, nebo vše půjde po zlém. Jenže v domě nastanou komplikace, se kterými nikdo nepočítal a celá akce se zvrtne v krvavý boj o přežití…



Režie: Miguel Ángel Vivas

Rok výroby: 2010
Délka: 85 min
Země: Španělsko
Alternativní název: Kidnapped

Hrají:
Fernando Cayo...(Jaime)
Ana Wagener...(Marta)
Manuela Vellés...(Isa)
Guillermo Barrientos...(lupič)
Dritan Biba...(lupič)
Martijn Kuiper...(lupič)
...a další


Nikterak zvlášť originální námět, nicméně tato látka má vždy co nabídnout, pokud se toho tedy chopí zruční filmaři. Nepříliš velký rozpočet z toho smrděl již od samotného úvodu na sto honů, ale i já se přidávám na stranu těch, pro které je Secuestrados vcelku stravitelnou podívanou pro nepříliš náročné diváky. Ve svém „odvětví“ tento film sice mezi špičku nikdy patřit nebude, ale rozhodně k němu nehodlám být zbytečně kritický. V rámci svých možností, se s tím totiž Miguel Ángel Vivas porval docela obstojně a asi nejvíc se mi líbila práce kamery. Žádný zbytečný střih, pěkně se tu pracovalo s několikaminutovými záběry – což po technické stránce zvládli chlapci jakžtakž obstojně.

O něco slabší už to bylo se samotným příběhem. V reálném životě nejsem zastáncem a už vůbec ne příznivcem domácího násilí – ovšem ve filmu to je jiná káva. Přece jenom když už je to jeho náplní, tak očekávám i odpovídající teror, který tady ovšem moc nefungoval. Mohli za to i slabší herecké výkony většiny zúčastněných, ale já jsem jim tu bezmocnost prostě moc nevěřil. Hlavně ta matka mi byla krajně nesympatická – no a ostatně ani ta dceruška nebyla nic moc. Jejich neustálé vzlykání, kňučení a vzdychání mi začalo po krátké době lézt na nervy. Navíc se chovaly jako absolutní trubky. No ono ostatně se tu dá narazit hned na několik nepříliš logických či důvěryhodných situací.

Naštěstí tu máme naši trojici lupičů a hlavně toho magora v domě. Nadržená „fetka“ to ve druhé polovině rozjede opravdu ve velkém stylu a já se začal konečně bavit. Atmosféra se výrazně zlepšila, dojde i na to filmové násilí a nechybí ani zajímavé vraždy. Hlavně to rozdrcení hlavy bylo docela povedené. Samotný závěr se mi však moc nelíbil. Ano, byl hodně odlišný od toho, co většinou známe (což jim samozřejmě přičítám k dobru), ale debilita postav tu vygradovala do takových výšin, že jsem pocítil spíš jistou formu znechucení, než abych skákal radostí. Secuestrados je v některých prvcích skutečně jiný, ale ani to mu nepomohlo v tom, abych v něm neviděl něco víc než průměrnou podívanou.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat