0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2018

Fear Itself: Community (2008)


Rozhodnete-li se žít v této komunitě, musíte dodržovat její pravidla, jinak na to šeredně doplatíte!


Mladý manželský pár touží založit rodinu, ale problémem je, že především Tracy nechce žít a vychovávat své děti ve velkoměstě. I proto nakonec Bobby souhlasí, že se zajednou podívat do předměstské komunity zvané Otčina, o které jim pověděli jejich přátelé. Zatímco jeho manželku místo i nový dům naprosto nadchne, Bobby je trochu zdrženlivý a to i přesto, že jim nabídnou výhodnou půjčku. Candace která je v Otčině přivítala, je ho však nakonec přesvědčí, sepíší smlouvu a zanedlouho se nastěhují do nového domova. Jenže velmi záhy Bobby zjišťuje, že se zde musí všichni řídit jistými pravidly a všechno je vlastně jen taková společenská bublina, která má vlastní nařízení a dokonce i tresty. Chybou bylo, že si pořádně nepročetli celou smlouvu, protože odejít dobrovolně z tohoto místa je téměř nemožné. Jsou sledováni doslova na každém kroku a běda, jestli porušíte některé z pravidel…



Český název: Podstata strachu 07: Otčina

Režie: Mary Harron
Rok výroby: 2008
Délka: 42 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Brandon Routh...(Bobby)
Shiri Appleby...(Tracy)
Barbara Tyson...(Candace)
Brooklyn Sudano...(Arlene)
John Billingsley...(Phil)
...a další


Bezesporu jde o první díl z celé Podstaty strachu, o kterém se dá dost pochybovat, zda jde skutečně o hororovou povídku. Spíše bych se přiklonil k dramatu s psychologickým podtextem. Přestože ho spousta lidí hodnotí celkem kladně, mě moc nebavil. Nejde však o nejhorší kousek, který mi tento seriál nabídl. Zápletka jako taková si není zrovna nejoriginálnější, protože filmů s nejrůznějšími komunitami, ze kterých je téměř nemožné se dostat, jsem už viděl opravdu hodně, ale režisérce Mary Harron se podařilo vytvořit vcelku snesitelnou atmosféru a hlavně ve druhé polovině se dočkáme i několika dramatických momentů, jenž nejednoho probudí z lehké letargie.

Lidská blbost a zaslepenost nezná mezí, zvláště jsou-li ve finanční tísni, ale nepročíst si pořádně smlouvu může jen opravdový hlupák. Jasně, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají – ale já neuznávám žádné půjčky ani už vůbec se nehodlám připojit k nějaké komunitě. Možná proto budu asi bydlet v takzvané „králíkárně“, ale to je jen můj problém. On taky náš pár neměl ani páru, do jakých malérů se dostal, ale již v prvních náznacích že mi bude někdo určovat, co mám a nemám dělat, kdy můžu a nemůžu mít děti, bych vzal nohy na ramena. Jenže i v tomto je obrovský problém. Lidé v pozadí Otčiny mají dlouhé prsty a nikde před nimi nejste v bezpečí.

No a právě druhá polovina se rozjede ve vcelku slibné drama, během kterého Bobby zjišťuje, že jeho sousedé nejsou žádná neviňátka a pokud se nenecháte šmírovat a porušíte nějaké ty pravidla, může to s vámi, nebo s vašimi blízkými dopadnout hodně špatně. Ani v těchto chvílích jsem však nezaregistroval nic „hororového“. Malinko se přitvrdilo to ano, ale jestli nůžky v krku a finální záběr měli být vrcholem tohoto dílu, tak to pardon. V mém případě tohle moc nezabralo. Otčina mi tak z hororového hlediska nenabídla zhola nic. Pokud bych se však od toho dokázal oprostit, tak jako drama se to přiblížilo k průměrné podívané. Jenže tohle je hororový seriál a tak musím jít prostě s hodnocením dolů. 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat