0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 8. 2016

47 Meters Down (2016)

Pozorování žraloků v kleci je nezapomenutelným adrenalinovým zážitkem. Pokud však dojde k nehodě a vy zůstanete uvězněni v hlubinách jen s minimem kyslíku, stanou se pro vás nejhorší noční můrou. 

Sestry Kate a Lisa si užívají společnou dovolenou v Mexiku. Na diskotéce se seznámí s dvěma pohlednými mladíky, kteří je přemluví k potápění na širém moři. Adrenalínové potápění v kleci v přítomnosti velkých žraloků je obrovským lákadlem a tak sestry na jejich návrh přistoupí. To co však zpočátku vypadá na perfektní podmořskou zábavu, se záhy promění v ten nejděsivější scénář, který by je ani ve snu nenapadl. Během vynoření dojde k poškození navijáku a bezmocná děvčata se zřítí do hloubky 47 metrů. Uvězněné v kleci s minimem kyslíku a agresivními žraloky kolem sebe, musí jen bezmocně čekat na záchranu, která však stále nepřichází…



Režie: Johannes Roberts
Rok výroby: 2016
Délka: 87 min
Země: Velká Británie
Alternativní název: In the Deep


Hrají:
Mandy Moore...(Lisa)
Claire Holt...(Kate)
Matthew Modine...(Taylor)
Chris J. Johnson...(Javier)
Santiago Segura...(Benjamin)
...a další


Letošní rok sebou zatím přinesl několik velice milých překvapení napříč všemi filmovými žánry. Já se samozřejmě nejvíce soustředím hlavně na ten hororový a tak jsem si nemohl nechat utéci mediálně prosazované Mělčiny (The Shallows). Po kultovních Čelistech však pořád marně čekám na stejně kvalitní podívanou a ani film Jaume Collet-Serry mě naplno neuspokojil. Ano byla tam nádherná příroda, krásná Blake Lively a slušná atmosféra, ale tvůrci se nechali v některých pasážích dost unést, což mi dost kazilo celkový prožitek z filmu (dal jsem mu ve své recenzi 65%). No a potom úplně v tichosti přišel na scénu podmořský thriller 47 Meters Down, na který jsem natrefil úplnou náhodou při čtení jednoho zahraničního blogu. V tu chvíli mi bylo jasné, že si ho nesmím nechat ujít. Zvláště když je kromě thrilleru zařazen i do hororového žánru.

V žádném případě se však nejedná o další čistokrevný „žraločí“ kousek. No ani náhodou. Žraloci tu sice také dostanou dost prostoru a dočkáme se i několika útoků v jejich podání, ale hlavní náplní filmu je něco zcela jiného. Britové všechno vsadili hlavně na psychologickou stránku, celkovou beznaděj obou dívek a pomyslnou naivitu diváků. Vše nám však bylo naservírováno v rovnoměrných dávkách tak, aby si z toho divák odnesl nezapomenutelný zážitek a hlavně, aby se u sledování filmu nenudil. Rozporuplné pocity však nejvíce pocítí milovníci potápění (mezi které se taky počítám, mám už za sebou pár ponorů – v kleci ovšem ani jeden), protože některé situace jsou hodně na hraně reality a jde spíše o zbožné přání (představy) samotných tvůrců udělat z filmu co „nejakčnější“ podívanou. Za vše mluví ona halucinační scéna a samotné útoky žraloků na obě dívky. Sice mě žralok nikdy nekousl, ale pochybuji, že by noha zůstala celá jen s menším kousnutím. Zvláště když jeden ze žraloků předtím málem prokousl celou konstrukci klece. Podobných rušivých elementů je tu víc, ale pokud jste ochotni nad tím mávnout rukou, věřím že si sledování toho filmu užijete.

Nejsilnější stránkou je však jeho klaustrofobické pojetí a to zde fungovalo téměř bezchybně. Při představě, že zůstanu uvězněný v hlubině s minimem kyslíku a bezmocně musím jen čekat na pomoc, která prostě nepřichází – začínám mít křeče v břiše. Zvláště když je kolem vás jen temnota a několik hladových žraloků, kteří neustále stupňují svou agresivitu. Právě v těchto pasážích měla atmosféra ty správné grády a napětí by se dalo doslova krájet. Hodně tomu dopomohl i velice dobrý hudební doprovod od tomandandy. Byla prostě jen obrovská škoda, že to narušovali ty nelogické kiksy, kterých si obyčejný laik možná ani nevšimne. V neposlední řadě bych chtěl pochválit i herecký projev obou slečen, které si nevedly vůbec špatně. Ačkoliv jsem je do této doby neznal, udělaly mi obě velkou radost. Jenom bych chtěl ještě upozornit, že původní název filmu je skutečně 47 Meters Down, ale později jej tvůrci změnili na In the Deep. V posledních dnech se však na zahraničních serverech uvádí, že se opět vrátili ke starému názvu.

Pokud bych měl tak srovnat 47 Meters Down a The Shallows, vyhrál by o malý kousek tento film. Oba kousky sice sebou přinesli několik kiksů, které nejsem schopný úplně překousnout, ale atmosféru mají opravdu hodně slušnou. Tady se mi ovšem více líbilo digitální zpracování žraloků a proto musím dát o trošku větší hodnocení.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat