0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 8. 2016

Alligator (1980)

 Nesplachujte malé aligátory do záchodu!!!

Když byla Marisa ještě malá, koupili jí rodiče mládě aligátora. Jednoho dne se však rozzuřený otec rozhodl, tohoto drobečka spláchnout do záchodu...O dvanáct let později se z ní stala uznávaná herpetoložka, kterou požádá policie o spolupráci. Detektiv David Madison při vyšetřování podivných zmizení několika žebráků v kanalizaci a nalezení několika částí lidských těl v místní čističce, přišel o svého parťáka, kterého údajně sežral obrovský aligátor. Nikdo mu nevěří, ale jen do chvíle, než se těsně před smrtí, podaří toto monstrum vyfotografovat místnímu novináři, který hledal ve stokách nějakou tu senzaci. Je potřeba tohoto predátora zabít dřív, než se rozhodne vylézt ze svého úkrytu, kvůli nedostatku potravy. Jak ale mohl vyrůst do takových rozměrů? 



Český název: Aligátor
Režie: Lewis Teague
Rok výroby: 1980
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Robert Forster...(David)
Robin Riker...(Marisa)
Michael V. Gazzo...(Clark)
Dean Jagger...(Slade)
Jack Carter...(starosta)
...a další


Vedle Čelistí, Krakatice a Orcy patřil Aligátor k mým nejoblíbenějším zvířecím hororům mého mládí. Dodnes si pamatuji, že stará VHSka u nás na videu jela snad každý týden. Teď po třicítce už z tohoto filmu tak unešený nejsem, ale pořád mnou cloumá jistá nostalgie. Dokud se totiž nebezpečný predátor neukáže v celé své kráse, dokázali tvůrci jen s „náznaky“ vytvořit perfektní atmosféru. Ponurost stok a nebezpečí skrývající se ve vodě k tomu vytvořili přímo ideální podmínky. Režisér Teague navíc nikam nepospíchal a vše nám servíroval po troškách. Tu zacvakala čelist, tu k vyděšení stačil jen stín monstra a následný křik jeho oběti.

Ano, dá se tu narazit na celou řadu přemrštěných scén a onoho pověstného „klišé“, ale jinak jde o poctivé béčko, které si vždy rád pustím znovu. Když už pro nic jiného, tak kvůli několika nezapomenutelným scénám (smrt mladého policisty, svatba, nebo bazén). Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem viděl film poprvé a poté jsem nechtěl vlézt do zahradního bazénu u tety na zahradě, protože jsem pod vodou viděl aligátora. Tento kousek se však nevyvaroval ani několika komicky vypadajícím scénám, nebo efektům, které mu ubíraly na vážnosti. Zvláště ve chvíli, kdy se obrovský aligátor rozhodne opustit stoky a doslova rozerve ulici, nebo se schová v hromadě odpadků.

Oproti dnešním monster/zvířecím hororům od Nu Image, nebo Asylum však tento film vypadá jako klenot i se všemi svými chybami. Jen byla škoda, že se tu neobjevilo více lepších herců. Robert Forster to totiž nedokázal utáhnout sám, protože zbytek jeho kolegů byl viditelně o třídu horší (tedy jejich herecké projevy). Alligator tak v mých očích zůstává i po těch letech stále lehce nadprůměrným filmem, přestože dnes již ve mně nedokáže vyvolat takové emoce, jako tomu bylo v dětství.  

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat