0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 8. 2016

Curse of Chucky (2013)

Chceš si hrát ty zmrde, tak pojď!

Nica je již od malička upoutána k invalidnímu vozíku a žije se svou matkou v nepříliš harmonickém vztahu. Jednoho dne obdrží balíček, který obsahuje jednu z panenek kdysi oblíbených Good Guys. Bere to však jako nejapný žert a tak panenka skončí v koši. Během následující noci však uslyší křik své matky a když se jede podívat, co se s ní děje, najde jí mrtvou v kaluži vlastní krve. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu. Po pohřbu se k ní domů nastěhuje její sestra Barb i s celou svou rodinou a mladou chůvou. Její neteř Alice se ihned zamiluje do podivné panenky Chuckyho, který již potají spřádá své další ďábelské plány. Nica začíná mít podezření, že s panenkou není něco v pořádku, ale dřív než to stačí někomu „vyslepičit“ začne Chucky jednat. Během následujících hodin se ve starém domě rozpoutá další krvavý masakr.  



Český název: Chuckyho kletba
Režie: Don Mancini
Rok výroby: 2013
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Fiona Dourif...(Nica)
Brennan Elliott...(Ian)
Danielle Bisutti...(Barb)
Brad Dourif...(Charles Lee Ray / Chucky)
Maitland McConnell...(Jill)
Summer H. Howell...(Alice)
...a další


Po nepříliš povedeném dílu Chuckyho sémě se Don Mancini veřejně omlouval, že to trochu přepískl a sliboval, že této sérii navrátí její bývalou slávu. Začalo se mluvit o natočení remaku, což ovšem mnoha fandům nadělalo spíše vrásky na tváři, než aby je to potěšilo – vzhledem k upadající úrovni předchozích dílů. Navíc jedničku dodnes mnozí považují za kultovní záležitost, která by měla zůstat nedotknutelná. Naštěstí se nakonec ukázalo, že půjde jen o další volné pokračování a tento tah se nakonec vyplatil. Režisér i scénárista v jedné osobě se přece jenom rozhodl dostát svým slibům a rozhodl se upustit od další hororové komedie.

Curse of Chucky se spíše svým pojetím podobá prvnímu dílu, ale samozřejmě i zde se dočkáme slušné dávky černého humoru a několika opravdu vydařených hlášek. Ponurá atmosféra na nás začne sálat již od samotného začátku, čemuž dopomohlo jak prostředí potemnělého domu, tak i životní úskalí hlavní hrdinky na invalidním vozíku. Navíc jak se později ukáže je celá její rodina úzce spjata i se samotným Charlesem Lee Rayem, ale nechte se překvapit, nebudu zbytečně spoilerovat. Od společné večeře začne atmosféra nabírat na obrátkách a dostaví se i slušná porce očekávaného napětí. Chucky nám opět přichystá hutnou dávku krvavé podívané. Laicky řečeno: jde o návrat ve velkém stylu.

Chlapci od speciálních efektů si dali pořádnou práci, aby nám Chuckyho naservírovali v co nejděsivější podobě a tak se dočkáme i několika velice pěkně zpracovaných gore scén. Nejde sice o vyložené delikatesy, ale věřím, že při jejich sledování zaplesá nejedno divácké srdíčko. Zvráceným představám se meze nekladou a Mancini se tentokrát opravdu překonával. Příběh samotný sice v několika situacích nepříjemně skřípe, ale ti kteří poctivě sledovali tuto sérii ví, že se vše okolo Chuckyho musí brát s velkou nadsázkou. Mimochodem nevypínejte film hned jak naskočí závěrečné titulky, protože by jste přišli o závěrečné překvapení! I tentokrát svůj hlas Chuckymu propůjčil Brad Dourif, který si zde tentokrát i sám zahrál (od prvního dílu se totiž před kamerou neobjevil). Jo a jistě jste si všimli, že představitelka hlavní hrdinky má stejné příjmení jako on. Nejde o shodu, ale je to jeho dcera.

Curse of Chucky bylo příjemným oživením této série a návrat mé oblíbené panenky se dle mého povedl téměř na jedničku. Kéž by Mancini pokračoval v podobném duchu i nadále, protože slíbil, že tímto dílem Chucky rozhodně nekončí. Takže já byl nadmíru spokojený a nemůžu dát jiné, nežli nadprůměrné hodnocení. Mělo to solidní atmosféru, napětí i mord scény. Za vůbec nejlepší považuji vyprošťování kněze z auta.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat