0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 8. 2016

Pterodactyl (2005)

 Digitální Pterodaktylové útočí!  

Skupina amerických studentů společně se svým profesorem vyráží na vědeckou expedici k turecké hoře Ararat, aby tam hledala prehistorické fosílie. Během cesty však na jednu z dívek zaútočí podivný létající tvor a jeden ze studentů zmizí. Tím však jejich problémy teprve začínají. V okolních lesích se totiž skrývají teroristé, kteří jim zkříží cestu. Na poslední chvíli jsou zachráněni členy americké speciální jednotky, kteří měli za úkol zajmout vůdce banditů. Jenomže aby toho nebylo málo, z oblohy se snese hladové hejno Pterodaktylů, kteří se probudili k životu díky otřesům půdy. Počet přeživších se začne rapidně snižovat a pokud chtějí ostatní přežít, musí spojit své síly proti pravěkému nepříteli…



Režie: Mark L. Lester
Rok výroby: 2005
Délka: 89 min
Země: USA


Hrají:
Cameron Daddo...(Prof. Michael Lovecraft)
Coolio...(Kapitán Bergen)
Amy Sloan...(Kate Heinlein)
George Calil...(Serling)
David Nykl...(Herbert)
Petr Jákl...(Tezo)
...a další


Syfy a jejich monster horory jsou pověstné svým céčkovým scénářem a špatnými speciálními efekty, takže divák již dopředu ví, že většina jejich filmů za moc stát nebude. Občas se ovšem mezi nimi najdou i takové, které stojí za zvýšenou pozornost. Diváka dokáží občas svou naivitou rozesmát a člověk si při jejich sledování zlepší náladu. Pterodaktyl je ovšem ve všech směrech špatný film a do totálního ODPADU nemá moc daleko. Přitom jméno režiséra přímo vybízelo k dobré podívané. Lester nepatří mezi špatné režiséry, ale tento kousek si rozhodně za rámeček nedá.

Asi nejhorší na celém filmu jsou nelogické kiksy ve scénáři a samotné efekty. Právě speciální triky a digitální efekty (rozpůlené těla, ztvárnění okřídlenců) jsou na opravdu bídné úrovni. Už jsem viděl ledasco, ale tohle byl opravdu humus. Možná bych dokázal přimhouřit oko, ovšem to bych tu musel narazit alespoň na několik prvků, kvůli kterým by stálo tvůrce alespoň za něco pochválit. Bohužel i samotný scénář, dialogy postav a výběr herců ( i když se tu objevilo hned několik českých tváří – asi proto, že se to natáčelo u nás) stál za hovno. Naprosto retardované postavy mě přímo iritovaly a já přál snad všem co nejrychlejší a nejbolestivější smrt.

Docela jsem hleděl, že si jako lokaci, kde se film natáčel tvůrci vybrali právě Českou republiku. Přece jenom Bulharsko, nebo Rumunsko patří mezi nejvyhledávanější prostředí amerických tvůrců. Nicméně ač jsou české lesy a vesnice nádherné, tak do Turecké krajiny (kde se děj měl odehrávat) mají hodně daleko. Asi tak jako kostelík a mešita. No vykašleme se na to a pojďme dál: větší sbírku retardovaných postav jsem už dávno neviděl. Kromě té prsaté blondýny a hlavní ženské hrdinky to byla opravdu bída a nezachránil to ani Coolio. Divák se mlže opravdu jen smát, nebo kroutit hlavou nad stupiditou scénáře. Nebudu se tu už více rozepisovat, protože nechci zbytečně spoilerovat, ale Pterodaktyl je vážně špatný film.

Hodnocení:
20% 

Žádné komentáře:

Okomentovat