0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 4. 2021

Watch, The (2008)

Rozhodla se čelit svému strachu a chtěla klid pro svou závěrečnou práci. Stará hlídková požární věž hluboko v lesích, však není proto zrovna tím nejlepším místem.

Cassie pravidelně navštěvuje postgraduální studium psychologie a blíží se termín její disertační práce. Jindy pilná a svědomitá dívka má však poslední dobou problémy se soustředěním a tak jen přijímá s povděkem odklad na 30 dní, kdy musí svou práci odevzdat. Rozhodne se přijmout dobrovolnickou práci strážkyně požární věže hluboko v lesích, aby měla klid pro studium, svou práci a alespoň na chvíli si odpočinula od své sexuálně náruživé spolubydlící Andrey. Brzy však svého rozhodnutí začne litovat. Izolace na tak opuštěném místě v ní začne probouzet hluboko zakořeněný strach, který má spojitost s jejím hrůzným zážitkem z dětství, kdy byla unesena. Samota, tma, divné zvuky jsou spouštěčem děsivých událostí, které jsou možná jen její paranoiou a představivostí, jenomže co když si s ní někdo nebo něco nepěkně zahrává a jí jde skutečně o život?



Český název: Experiment strachu

Režie: Jim Donovan

Rok výroby: 2008

Délka: 90 min

Země: Kanada

 

Hrají:

Clea DuVall...(Cassie)

James A. Woods...(Rhett)

Elizabeth Whitmere...(Andrea)

Victoria Sanchez...(Sophie / Polly)

Morgan Kelly...(Chad)

...a další


Po delší době jsem dostal chuť pustit si zase nějaký ten „normální film“ a dát na chvíli vale céčkovým monster filmům a rozhodně toho nelituji. Sice jsem i nadále zůstal u kanadské televizní produkce, ale zabrousil jsem do mysteriózního dramatu s hororovými prvky, který rozhodně nedopadl vůbec špatně. Tento film si mě získal na svou stranu nejen nádhernou přírodou, ale i svým obsahem. Tři čtvrtina příběhu byla opravdu velmi podařená, doslova jsem se „zažral“ do jeho sledování a teprve se samotným závěrem, přišlo menší zklamání, ale to bych zbytečně předbíhal.

 

Clea DuVall sice nepatří mezi moje velké oblíbenkyně, ale své si určitě odvedla i zde a byla jedním ze stěžejních kamenů toho filmu. Její výkon byl velmi slušný. Dokázal jsem se vcítit do její kůže, kdy po hrůzném zážitku z dětství (unesla jí psychicky narušená žena, která ji dva dny věznila v temné pivnici – odtud ten strach ze tmy), se snažila se svými traumaty vyrovnat a postavit se svému strachu čelem. Jen nevím, zda nejlepší terapií je vydat se do hlubokých lesů, do strážní věže na samotě, kde není elektřina a jedinou společnost jí dělají satelitní počítač, vysílačka (se kterou nemá raději moc volat kvůli baterii), flaška whisky, kadibudka a stará pumpa. A živá duše je na míle daleko.

 

Ty tři týdny jsou sakra dlouhá doba, zvlášť když se bojíte i šumění větru, tmy, skřípaní zrezivělých pantů a starého dřeva. No a v neposlední řadě začínáte mít pocit, že vás někdo nebo něco sleduje. Je úplně jedno, jestli je to nějaký psychopat nebo duch. Oni nám tvůrci už zhruba v polovině naznačí, že ne všechny postavy (a že jich tu moc není) nemají zrovna čisté svědomí). A James A. Woods vypadal jako křivák už od pohledu. Nejvíc to ale pohnojili samotným závěrem. Nečekal jsem zázraky, ale tahle zabít veškerý potenciál, který se tu nabízel, to si diváci opravdu nezasloužili. Inu zřejmě scénárista vyždímal veškerou svou představivost už zhruba právě v té polovině.

 

Experiment strachu nabídne ale i několik velmi vydařených atmosférických momentů a na televizní film to nakonec jako celek nedopadlo zrovna nejhůře. Dalo se z toho vytěžit však mnohem více. Každopádně dřív než přijmete práci někde na odlehlém místě, raději se pořádně informujte, zda jste nenaletěli!


Hodnocení:

50% 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat