0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 4. 2021

Rise of the Gargoyles (2009)

Obyvatelé Paříže a americký profesor Eric Balfour se stávají terčem oživlého okřídleného chrliče…

Zdiskreditovaný americký profesor historie a architektury Jack Randall, odešel z Ameriky do Paříže, aby se vyhnul posměškům kvůli své poslední knize od kritiků, novinářů ale i svých kolegů a exmanželky. Navíc tato evropská metropole skýtá množství příležitostí ke studii, ale je zde i jeho sympatická kolegyně a kamarádka Carol, pro kterou má Jack slabost. A právě ta ho jednoho večera přemluví, aby se s ní vydal do podzemí starého kostela, který má být zanedlouho zbourán. Dělníci tam totiž objevili tajné chodby a místnosti a dva z nich za to zaplatili životem. Zatímco Carol tam nalezne několik podivných historických artefaktů, které si vezme sebou, Jack je při focení a natáčení videa napaden podivných stvořením, ale podaří se jim utéct. Jenže ještě téhož večera je Carol doslova roztrhána na kusy a Jack se pro místní policii stává hlavním podezřelým (mrtvých je totiž daleko víc). Nezbývá mu nic jiného, než se pokusit očistit své jméno za pomoci pochybné novinářky Nicole a kameramana Walshe. Na videu které pořídil je totiž na krátký okamžik zachycen oživlý okřídlený chrlič, který se společně se svým budoucím potomstvem může stát zkázou pro celý svět…



Český název: Hrozba z temnot

Režie: Bill Corcoran

Rok výroby: 2009

Délka: 94 min

Země: USA / Kanada / Francie / Rumunsko

 

Hrají:

Eric Balfour...(Prof. Jack Randall)

Caroline Néron...(Nicole Ricard)

Justin Salinger...(Walsh)

Nick Mancuso...(Otec Gable)

Tanya Clarke...(Carol Beckham)

...a další


Další film z Maneater film Series nás tentokrát dějově zanese do jinak překrásné Paříže (přestože se natáčelo převážně v rumunské Bukurešti). Samozřejmě jde o další nízkorozpočtový céčkový scifi horor, který mnoho diváků asi neokouzlí. Z krás města toho moc neuvidíme, ani po počítačové úpravě, protože většina děje se odehrává za tmy, nebo ještě lépe řečeno v podzemí. Což samozřejmě mělo zakrýt většinu nedostatků (to se jim narovinu moc nepovedlo) a digitálně zpracovaného oživlého chrliče, který v mnoha záběrech připomíná spíše rozmazanou šmouhu.

 

Najde se zde však i nepatrný zlomek scén, ve kterých figurují jeho pařáty nebo tlama, které zas tak hrozně zpracované nebyli. Dokonce se dočkáme i několika gore scén, ale většina důležitých momentů se klasicky odehraje mimo záběr kamer a nám už jsou naservírovány jen roztrhaná těla, nebo kaluž krve a tu a tam i nějaké ty vnitřnosti. U podobných filmů to však už překvapí jen málokoho, zvláště máte-li něco nakoukáno. Což však neznamená, že i po této stránce bude dost lidí vyloženě zklamáno. Naštěstí se tu objeví i několik vydařených scén, které sebou přinesou alespoň minimum slušné atmosféry.

 

Co se hereckých výkonů týče, tak většina zúčastněných se zrovna moc nepředřela. Eric Balfour nikdy nepatřil mezi dobré herce (nebo se spíše objevuje v podřadných záležitostech), ale tady si nevedl zas až tak špatně. Patřil k tomu lepšímu, co nám zde bylo naservírováno a nebojím se ho označit za hlavního tahouna celého filmu. Ostatní mu sekundovali – někteří lépe, jiní hůře, ale jak se říká "Kde nic není, ani smrt nebere...". Hrozba z temnot je typickou céčkovou televizní záležitostí, která se tu a tam objeví na nějakém tom českém nebo slovenském kanále ve večerních hodinách. Moc kvality tento film nepobral, ale Maneater série nám nabídla ještě několik horších kousků. Navíc Caroline Néron mi byla docela sympatická. 


Hodnocení:

30%

Žádné komentáře:

Okomentovat