0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 4. 2021

Eye of the Beast (2007)

Proč zmizela z tohoto jezera většina ryb? Odpovědí vám budou obří chapadla pod hladinou… 

Mladý vědec Dan Leland (z Národní agentury pro oceánografický výzkum) přijíždí na ostrov Fells Island, aby pátral po příčinách, proč v tamním jezeře najednou nastal rapidní úbytek ryb. Zatímco místí zástupkyně šerifa Katrina je z jeho příjezdu nadšená, tamní rybáři už moc ne. Za všechno viní indiánskou komunitu. Během následujících hodin je však náhle pohřešováno několik lidí a na břehu se později najde ohlodané lidské torzo pohřešovaného turisty a noha jedné ze zmizelých dívek. Odpovědí by mohli být slova, které pronesl dívčin přítel, jenž byl vytažen z vody těsně před tím než zemřel. Blábolil něco o obrovském monstru s chapadly. Je snad místní legenda o obří olihni skutečná? Většina lidí tomu nevěří, ale Katrina a Dan jsou přesvědčeni o opaku, zvláště když jeden z rybářů přinese kus useknutého chapadla. Lov může začít, ale otázkou zůstává, kdo bude nakonec lovec a kdo kořist…



Český název: Vražedná chapadla

Režie: Gary Yates

Rok výroby: 2007

Délka: 90 min

Země: Kanada

 

Hrají:

Alexandra Castillo...(Katrina Tomas)

James Van Der Beek...(Dan Leland)

Arne MacPherson...(Gunnar Thorson)

Ryan Rajendra Black...(Will Neepanak)

Stephen Eric McIntyre...(Spider)

...a další


Film Krakatice (1996) je už od dětství jedním z mých nejoblíbenějších „monster/zvířecích“ kousků a nedám na něj dopustit. Proto mám jistou slabost pro jeho následovníky i starší kousky o chobotnicích, olihních, „krakenech“. Tento kousek je dalším z Maneater film Series, takže vám asi nemusím nějak zdůrazňovat, že jde o levnou céčkovou scifi hororovou záležitost, která rozhodně skvělými speciálními efekty oplývat nebude. Podle toho je taky potřeba k těmto filmům přistupovat a nečekat zázraky. Máte-li rádi podobné levné braky, budete alespoň trochu spokojení jako já.

 

Eye of the Beast se sice nepyšní příliš velkým hodnocením a oblibou na internetu, přesto si nemyslím, že by šlo o vyloženou katastrofu. Neobjektivní pohled? Možná, nicméně jsem už viděl opravdu dost céčkových televizních záležitostí, ale tady jsem našel i dost věcí, které se mi na rozdíl od většiny lidí líbily. Kupříkladu jsem ocenil, že se tvůrci toho filmu spoléhali především na náznaky a samotného obřího tvora nám raději moc neukazovali. Vzhledem k malému rozpočtu to bylo i pochopitelné. Takže nám po většinu času musí stačit několik záběrů na chapadla.

 

Horší už to bylo se samotným scénářem. Ten se vážně moc nevyvedl a to nejen co se samotných dialogů a jednotlivých postav (jejich charakteristik) týče, ale především se tu dá narazit na hromadu nelogických momentů – ale zas i pár vtipných okamžiků. Problém je ale v tom, že si spíš budou lidi dost často klepat spíše na čelo nad debilitou některých věcí a příběhových „faktů“ – které mají od reality dost daleko. Viz třeba finální zúčtování s obří olihní. A to raději moc nerozebírali, jak se do jezera dostala a proč o ní tak dlouho místní nevěděli, když tam jejich rodiny žily po mnoho generací. Nad tím se ale nepozastavovali raději ani sami tvůrci.

 

A co se hereckého obsazení týče? James Van Der Beek vyčníval nad zbytkem osazenstva, nicméně na svou někdejší seriálovou slávu tímhle rozhodně nenavázal. A popravdě jsem ho zezačátku ani nepoznal (přeci jenom od dob Dawsona už o pořádnou roli prakticky mockrát nezavadil). Zbytek tu byl tak nějak hlavně do počtu, ale samozřejmě nesmí chybět ani románek s míšenskou – zástupkyní šerifa, bez toho by se to neobešlo. Vražedná chapadla jsou tak bezesporu podprůměrnou televizní záležitostí, to nepopírám, nicméně do úplného odpadu bych tento film neházel. Našel jsem tu pár dobrých momentů, výkon Der Beeka taky nebyl žádná hrůza a opět použiju onu větu: že u Maneater série jsem už narazil na mnohem horší filmy.


Hodnocení:

40%


 

Žádné komentáře:

Okomentovat