0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 4. 2021

Behemoth (2011)

V hoře Mount Lincoln se skrývá něco mnohem děsivějšího než jen horká láva, popel a smrtící výpary…

Hora Mount Lincoln majestátně se tyčící nad malým městečkem Ascension se po několika letech znovu probouzí k životu. Jeho obyvatelé jsou lehce nervózní, ale prozatím tomu nepřikládají větší váhu. Ne tak však Thomas Walsh, jenž se stane svědkem podivného úmrtí jednoho z jeho lidí během těžby dřeva v lese a mladé seismoložky Emily, která přijela otřesy studovat. Hora i blízké okolí se otřásají stále více a ze země doslova tryskají oblaky oxidu uhličitého, jehož vdechnutí je životu nebezpečné. Thomasův otec (bývalý profesor) je mnohými považován za cvoka, protože tvrdí, že za vším stojí probuzení mýtického Behemotha, která má na Zemi rozpoutat hotovou apokalypsu. Nikdo mu nevěří, ovšem jen do doby, kdy se přesvědčí o opaku…



Český název: Behemot: Bestie z podzemí

Režie: W.D. Hogan

Rok výroby: 2011

Délka: 90 min

Země: USA / Kanada

 

Hrají:

Ed Quinn...(Thomas Walsh)

Pascale Hutton...(Emily Allington)

Cindy Busby...(Grace Walsh)

William B. Davis...(William Walsh)

Jessica Parker Kennedy...(Zoe)

Ty Olsson...(Jack Murray)

...a další



Kdyby z tohoto filmu udělali jeho tvůrci raději jen klasický nízkorozpočtový katastrofický film, dopadl by v očích diváků možná o trochu lépe. Bohužel aby splnili kvótu pro Maneater film Series, museli do něj zaimponovat i sci-fi hororové prvky a tak na nás v několika záběrech vykoukne z hory i obří mýtický tvor, který má ovšem do Behemota z legend opravdu daleko. Jeho přítomnost tu byla dle mého naprosto zbytečná – nevyužitá a bez těch pár útoků obřích chapadel bych se klidně i obešel.

 

Většina děje se stejně točí jen okolo otřesů, gejzírů smrtícího oxidu a pobíhání po lese a horách. Což o to, samotná kanadská krajina byla pěkná, ale po chvíli začne ta třepotající se kamera dost nudit. A aby toho nebylo málo, tak sledujeme půlhodinový „nervy drásající“ boj o přežití servírky a fotříka hlavního hrdiny v polo propadlém baru, který ovšem postrádal potřebnou dramatickou atmosféru a spíš to bylo jen další nudné natahování již tak nepříliš záživného děje. To už se raději měli věnovat více lince s dcerou (sestrou) a jejím borcem, kteří i se i přes ty otřesy vydali do hor – užít si trochu romantiky. Bohužel žádná erotika, žádné drsnější scény (kromě mrknutí oka a rádoby zoufalého boje o život nad dírou v zemi a cvakajícími čelistmi).

 

Prostě jen hromada nezáživných dialogů, zbytečně natahovaných scén a marná snaha o dramatičnost. Jako našlo by se tu i pár zajímavějších momentů, ale těch bylo jako šafránu. Herecké výkony drtivé většiny zúčastněných taky nebyli žádná sláva. Nicméně s minimálním rozpočtem 1 300 000 se taky nedalo čekat, že se tu objeví hollywoodská smetánka a držitelé Oscarů. A nejznámější tvář William B. Davis tu nedostal zas moc prostoru ukázat, co umí. Takže bohužel, ale moc spokojený s tímto filmem jsem tedy opravdu nebyl. Behemoth tak sice měl zajímavou myšlenku, ale jeho tvůrci pohnojili, co se dalo. Moc kladných věcí jsem na něm nenašel a řadím ho k těm slabším kouskům z Maneater série. 


Hodnocení:

30%

Žádné komentáře:

Okomentovat