0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 4. 2021

Warbirds (2008)

Ženská posádka bombardéru, tajný náklad k ukončení 2. světové války, hrstka japonských vojáků a obrovské hejno prehistorických ptakoještěrů. To vše pod hlavičkou Syfy…


Poté co pětičlenná ženská posádka přistane na Havaji, kde měla odevzdat nejnovější bombardér, dostanou nečekaně další důležitý úkol. Což se samozřejmě moc nelíbí velitelce Max. Mají do Tichomoří doručit tajný náklad, který by měl dopomoci ukončit druhou světovou válku a především fakt, že na palubě bude i plukovník Toller, který přejímá velení a jeho muži. Během letu se dostanou do obrovské bouře, ve které dojde ke kolizi s neznámým objektem a posádka je nucena nouzově přistát na malém tichomořském ostrůvku. Ke svému překvapení naleznou na ostrově nejen zničený nepřátelský tábor a letiště, ale i hrstku přeživších Japonců, ovšem ti se ukáží jako jejich nejmenší problém. Největší hrozbou jsou pro ně původní obyvatelé tohoto ostrova, početné hejno létajících prehistorických ptakoještěrů, které nehodlá nikomu dovolit opustit ostrov a útočí na všechno, co vidí, nejen na zemi ale i ve vzduchu…




Český název: Váleční ptáci

Režie: Kevin Gendreau

Rok výroby: 2008

Délka: 85 min

Země: USA

 

Hrají:

Jamie Elle Mann...(Maxine 'Max' West)

Brian Krause...(Plukovník Jack Toller)

Tohoru Masamune...(Ozu)

Shauna Rappold...(Betsy Quigley)

Lucy Faust...(Hoodsie Smith)

Gizza Elizondo...(Vicky Teeling)

...a další


Filmů s válečnou hororovou tématikou není zrovna mnoho, pokud jste však příznivci tohoto mixu, porozhlédněte se rozhodně někde jinde. Tento scifi hororový kousek z dílny společnosti Syfy vám moc kvalitní podívané vskutku nenabídne. Především zde nehledejte nějakou logiku ve scénáři ani dobré speciální efekty, ale tak to vám snad ani nemusím říkat. Pro ženskou rovnoprávnost zde máme pětici sličných dam – posádku nejmodernějšího bombardéru, s jejich úděsnými účesy, několik vojáků a plukovníka, který hlídají tajný náklad a hrstku japonských vojáků, kteří přežili prvotní masakr na ostrově.

 

Scénárista však byl jasně nejslabším článkem na celém tomto výtvoru. Hromada nelogických situací, rozhodování, trocha té romantiky a hlavně fakt, že v jedné jeskyni dřímaly stovky vajec prehistorických ptakoještěrů, ze kterých se najednou vyklubalo obrovské hejno obřích zabijáků. Pro velkou parádu tu máme množství jejich útoků, z nichž se však většina nedá označit ani za „směšné“. Především pak ty odehrávající se na zemi. Ty vzdušné na tom byli o trošku lépe, ale kolikrát zazní během komunikace dam ono „přepínám“, jsem se neodvážil ani spočítat. Bohužel celková atmosféra byla dosti suchá, nějaké napětí aby tu člověk pohledal a těch několik rádoby emočních momentů (smrtí některých postav), to prostě nemělo šanci zachránit, stejně jako atraktivita některých ženských hrdinek.

 

Váleční ptáci tak prostě nejsou ničím jiným než podprůměrným céčkovým televizním brakem. S rozpočtem milión a půl samozřejmě nelze očekávat žádné zázraky, nicméně tady bylo špatně skoro všechno. Věrohodnost doby – použitého vybavení, do které byl děj zasazený téměř nulová, speciální efekty, slabé, herecké výkony taky, scénárista a režisér odvedli hodně mizernou práci a pořádnou atmosféru aby tu člověk pohledal. Jen kvůli těm několika leteckým soubojům a atraktivní hlavní ženské hrdince, tomu nějaké ty procenta dám, jinak by to byl čistý odpad.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat