0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 1. 2014

Little Shop of Horrors (1986)


Masožravá květina vám může vydělat pěkný balík, chce za to ovšem jednu maličkost a to lidské oběti. Aneb opravdu vydařený muzikál…

Pan  Mushnik provozuje malé květinářství ve Skid Row. Bohužel chudoba a nezájem o květiny v jeho čtvrti způsobuje nedostatek zákazníků. Ovšem jen do chvíle, kdy jeho zaměstnanec Seymour přinese malou podivnou rostlinu a pojmenuje jí po své tajné lásce Audrey II. V tu chvíli se všechno změní. Masožravka ve výloze způsobí nevídaný boom a kšefty se jen hrnou. Má to však jeden háček. Rostlina totiž umí mluvit a po Seymourovi chce, aby jí neustále krmil. Hladová a hlavně nenasytná Audrey II se však již nespokojí s kapičkami lidské krve a chce čerstvé maso…



Český název: Malý krámek hrůz
Režie: Frank Oz
Rok výroby: 1986
Délka: 94. min
Země: USA

Hrají:
Rick Moranis …………………..(Seymour Krelborn)
Ellen Greene ……………………(Audrey)
Vincent Gardenia ………………..(Mushnik)
Steve Martin ……………………..(Orin Scrivello)
Bill Murray ……………………….(Arthur Denton)
John Candy ………………………..(Wink Wilkinson)
…a další



Osobně nemám moc v lásce opery či muzikály, ale ty hororové mi nějakým záhadným způsobem prostě přirostli k srdci a to doslovně. Původní film Little Shop of Horrors z roku 1960 se mi moc nelíbil, ale tahle novější verze je prostě dokonalá. Nejenom svým hereckým obsazením, ale i hudbou, zpěvem a hlavně pěkným zpracováním samotné masožravé kytky. No a samozřejmě bezkonkurenčním sadistou (Steve Martin), který prostě neměl chybu. Scénka s pacientem (Bill Murray) mi uvízne v paměti snad na vždy. Och jak rád bych si taky dal trošku rajského plynu a šel si užívat mezi všechny ty nablýskané zubařské nástroje. Ani se moc nedivím, že film měl dvě nominace na Oscara – alespoň jednu měl proměnit.
Příchuť komedie a černého humoru rozhodně taky nepřišla vniveč, díky této kombinaci se na film můžou dívat i mladší diváci, což je jen dobře. Díky tomu se vytvořila nezapomenutelná atmosféra, ve které byla rovnoměrně vyvážená porce zpívaných pasáží, hororových prvků i kupa legrace. O tu největší se postará sadistický dentista, který se stává postrachem všech pacientů (tedy až na jednoho). Martin se své role zhostil s grácií a ten černý „přeliv“ mu slušel. Kromě něj tu máme šanci zahlédnout alespoň na kratičký okamžik i několik dalších známých tváří - James Belushi, John Candy, Bill Murray a další. 
Nesmím odepřít ani velké zásluhy ústřední dvojici Rick Moranis a Ellen Greene, která nás provázela napříč celým dějem. Zvláště pak druhá jmenovaná si zaslouží uznání, protože i jako jediná vystupovala jak ve filmové, tak i divadelní verzi a určitě nezaujala jen svým dekoltem. Když už jsme u těch verzí, tak mě docela mrzí, že jsem dosud neměl možnost vidět druhý (temnější) alternativní konec, kde hrdinové zemřou. Kdyby to ovšem tvůrci vytáhli dřív, tak by zřejmě film takové ovace neměl. 

Hodnocení:

80%

Žádné komentáře:

Okomentovat