0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2014

Lady in White (1988)


Známý spisovatel vzpomíná na hrůzný zážitek z dětství, kterak se potkal tváří tvář s vrahem dětí…

Spisovatel Frankie vzpomíná na hrůzný zážitek z dětství, který navždy pozměnil jeho život. Byl právě Halloween roku 1962 a mladý chlapec se připravoval na školní besídku. Pro své spolužáky napsal strašidelnou povídku. Když školní akce skončila a učitelka odešla domů, spolužáci jej zamkli v šatně. V noci jej tam čekalo nemilé překvapení v podobě ducha mladé dívky a návrat vraha, který jí před lety zabil. Frankie jen zázrakem přežije a dozvídá se, že za posledních roky zemřelo deset dětí, jejich vrah nebyl nikdy dopaden. Chlapec se pouští do vlastního pátrání, protože jej o to žádá duch dívenky. To však ještě netuší, že vrah je nebezpečně blízko…



Český název: Dáma v bílém
Režie: Frank LaLoggia
Rok výroby: 1988
Délka: 112. min
Země: USA

Hrají:
Lukas Haas …………………..(Frankie Scarlatti)
Alex Rocco……………………(Angelo 'Al' Scarlatti)
Jason Presson …………………(Geno Scarlatti)
Len Cariou …………………….(Phil Terragarossa)
Joelle Jacobi ……………………(Melissa Anne Montgomery)
…a další



Další z řady filmů, u kterých by se dalo hodně polemizovat s označením horor. Když film vznikl, byli mi čtyři roky a možná v té době bych se u něj i bál. Jinak tuhle podívanou můžou na MGM klidně pouštět i v deset dopoledne a nic by se nestalo. Je to spíše taková dobrodružná pohádka pro náctileté děti, nebo rodinné drama chcete-li. Nicméně to určitě nesnižuje průměrné kvality, které tento kousek určitě má. Líbila se mi především jeho humorná stránka. Děda Charlie byl prostě skvělý (jeho schovávaná aby si mohl zahulit) a hádky s babkou určitě rozesmějí. Vyloženě špatný navíc nebyl ani hlavní malý hrdina, zato jeho bratr mi sympatický nebyl už vůbec. Ze začátku jsem si od toho sliboval pěkně mysteriózní zápletku (duchařinu každým coulem) s příměsí detektivky. Od obojího se mi však dostala jen troška. No a ty triky – bída.
Samotný příběh při tom opravdu zabírá hlavně jako pohádka, kdy se z podceňovaného chlapce, který je terčem posměchu i vtípků nejen od svého staršího bratra, ale i spolužáků. Když tu náhle se promění v neohroženého hrdinu, rozhodnutého potrestat a dopadnout vraha dětí a pomoci tak duchu dívky i Bílé paní. Důležité je, že dobro zvítězilo nad zlem, krev se tu objeví jen z ranky na noze a přístupné to tak v klidu může být ještě před desátou večer. Tvůrce pojali budování atmosféry dost komorně, ale našlo by se tu několik opravdu slibných situací, při kterých alespoň na kratičký okamžik ucítíme šimrání na zátylku. 
Co mi však na tomhle filmu vadilo nejvíc, byla jeho zbytečně dlouhá stopáž. Moc nechápu, proč LaLoggia zbytečně natahoval některé scény a kdyby to celé zkrátil minimálně o takových dvacet minut, udělal by jen dobře. Navíc nebylo ani pořádně vysvětleno, proč vrah vlastně ty děcka zabíjel. Takže, pokud budete hledat nějaký ten filmeček na sobotní dopoledne, na který byste se mohli v klidu mrknout celá rodina, tak tohle je pro vás přímo jako stvořené. Pokud se chcete podívat na nějakou pořádnou duchařinu, či mysteriózní drama – poohlédněte se někde jinde.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat