0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 9. 2012

Python (2000)


Robert Englund si nechá přepravit leteckou společností speciální náklad. Letadlo se ale za záhadných okolností zřítí do lesa.

První záběr filmu je na dopravní letadlo, které veze neznámý náklad. Bedna ve skladovacích prostorech se začne hýbat a zvědavost posádky jim nedá, aby se podívali, co je uvnitř. Než si stačí uvědomit svou chybu je po nich. Poté letadlo havaruje do lesa blízko města Ruby. Ve městě se seznamujeme s hlavními aktéry tohoto filmu. John je profesionální cyklista, který ovšem momentálně pracuje v továrně s chemickým odpadem a kyselinami, kterou vlastní se svým bratrem.  Při společné koupeli s přáteli v řece je navštíví zástupce šerifa Greg, který nemůže Johna ani vystát. Přebral mu totiž těsně před svatbou dívku jménem Kristin. Obviní Johna z vraždy místní dívky, kterou našli se zbytky stanu úplně rozleptanou a jediné kyseliny široko daleko jsou u něj ve fabrice. Po té následují další zvláštní úmrtí, při kterých jsou nalezeny vždy jen rozleptané mrtvoly. Nikdo z nich netuší, že za vším stojí obří geneticky upravený had, téměř nezničitelný nástroj k zabíjení…



Český název: Python
Režie: Richard Clabaugh
Rok výroby: 2000
Délka: 99. minut
Země: USA

Hrají:
Frayne Rosanoff…………….(John Cooper)
William Zabka………………( Greg Larson)
Dana Barron…………………( Kristin)
Sara Mornell…………………( Theresa)
Robert Englund………………( Dr. Anton Rudolph)
…a další



Zřejmě nevíce doplatil Python na to, že se na postu režiséra objevil zelenáč Richard Clabaugh. Tento chlapík si byl však vědom toho, že film i samotný scénář mají dost slabin a tak to pojal dosti odlehčeným stylem. Vlastně z toho vytvořil (no možná to bylo nechtěně) hororovou komedii, plnou nelogičností, leč přesto zábavnou. Většina diváků Pythona odstřelila odpadním hodnocením, ale vzhledem k tomu že jsem už viděl dost hororových filmů s hady( které byly mnohdy mnohem větší katastrofa), tak musím říct, že si zaslouží klidně i průměrné hodnocení.

Monster/animal filmy natočené pro televizní účely většinou neoplývají zrovna nejlepšími vizuálními efekty a u filmů s hady to platí dvojnásob. Ani tento kousek není žádnou výjimkou a digitální had u diváků moc neuspěl. Jeho pohyby jsou moc přeumělkované a do opravdového hada mají daleko. Nicméně mne u tohoto geneticky upraveného hada zaujala tvůrčí myšlenka v podobě propojení vlastností hned několika druhů najednou. Na rozdíl od svých přerostlých bratříčků (kupříkladu od společnosti Asylum) má totiž hned několik možností jak své oběti zabít. I když pravda to s kyselinou bylo hodně přehnané a umělé kostry z kabinetu nikoho nevyděsí.  


Asi nejznámější tváří, která se tu objevila, byla ta Roberta Englunda. Tohoto chlapíka asi netřeba moc představovat. Trošku mne mrzelo, že tu nedostal moc prostoru, ale i tak podal solidní výkon. Přiznám se však, že jsem jej v prvním okamžiku vůbec nepoznal. Dalším v pořadí je „hvězda“ céčkových hororů Casper Van Dien, který s tím knírkem vypadal jako d***l. Za nejlepší postavu však považuji zástupce šerifa, který byl totální trotl a vypouštěl jednu suchou hlášku za druhou. 


Celý snímek zdobí totální přehnanost, kterou spousta diváků nemůže u podobných filmů překousnout. Většinou však bývá pravdou, že právě tyto neduhy bývají tím nejlepším na celém filmu. Tady to však fungovalo tak napůl. Samotná atmosféra moc napětí nenabízela, ale našlo se tu několik světlejších okamžiků. Bohužel vyskytlo se tu i několik do očí bijících blbostí, které už přežvýká jen málokdo (typu vraždy v garáži - realitní agent sejde do garáže, skoro 20 metrový had je schovaný za malou hromádkou krabic, atd.). Oproti druhému dílu lze však jedničku považovat za „umělecký počin“. 

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat