0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 9. 2012

Películas para no dormir: La culpa (2006)


Jít na potrat, nebo nejít? Někdy toto rozhodnutí může mít opravdu nepěkné následky…

Zdravotní sestra Gloria se společně se svou malou dcerkou Vicky nastěhují do domu její kolegyně Any. Doktorka Ana v něm má navíc svou soukromou gynekologickou ordinaci, kde jí začne Gloria pomáhat. A to i přesto, že zde Ana po nocích provádí potraty. Zpočátku je ráda, že jí její přítelkyně nabídla střechu nad hlavou, ale postupem času si začne všímat, že Ana k ní cítí něco víc, než jen čisté kamarádství. Jednoho dne zjistí Gloria, že je těhotná a jelikož si nemůže dovolit živit další dítě, nechá se doktorkou přesvědčit k potratu. Zákrok proběhne bez komplikací, jenže hned po vyjmutí se embryo někam ztratí. Od té chvíle se začnou dít v domě podivné věci…



Režie: Narciso Ibáňez Serrador
Rok výroby: 2006
Délka: 72.min
Země: Španělsko
Alternativní název: Films to Keep You Awake: Blame

Hrají:
Nieve de Medina …………………(Ana)
Montse Mostaza ………………….(Gloria)
Alejandra Lorenzo ……………….(Vicky)
Mariana Cordero ………………...(Teresa)
…a další



Tohle je mé třetí setkání se španělskou sérií Películas para no dormir a už si začínám pomalu zvykat, že o hororový nádech tu člověk pomalu nezavadí. I tento díl je na tom úplně stejně a opět to celé „zachraňují“ až poslední minuty filmu. Na rozdíl od Adivina quién soy a Cuento de navidad, které mi přišly spíše jako „černé komedie s přístupností pod patnáct“ se zde mohli tvůrci opřít přece jenom o ponuřejší scénář. Přestože nejde o nikterak originální myšlenku, tak těhotné ženy / dívky by se na to raději dívat neměly. Psychologický podtext se mi však líbil a bylo velice zajímavé sledovat postupné rozplétání příběhu. Našlo se zde totiž několik vedlejších aspektů, které výrazněji dopomohli vytvořit potřebnou atmosféru.

Jen u málokterého filmu můžu pochválit kompletní herecké obsazení, ale tady se to Španělům docela vydařilo. Ústřední dvojice žen zde sice hrají hlavní prim, ale ani malá herečka Alejandra Lorenzo, nebyla vůbec špatná a svým starším kolegyním zdatně sekundovala. Docela se mi zamlouval lesbický podtext, se kterým na nás scénárista vyrukoval, ale k mému neštěstí se film po této stránce nikterak nerozvíjel. O mnoho zajímavější to už bylo, co se potratů týkalo. Nejsem žádný puritán, takže pokud jde o interrupci, je mi docela šumák. Díky tomu mohla vzniknout velice zajímavá podívaná, ale to by se tvůrci nesměli bát dodat tomu potřebnou šťávu. 

Podobně nevyužitý potenciál jsem vycítil i z prostředí samotného domu. Nikterak rozlehlá budova nabízela řadu zajímavých možností, jak ještě více zapracovat na atmosféře. Půda, sklep i „zavřené dveře“ přesto zůstali téměř nevyužity. Sem tam se sice objevili jisté náznaky, jenže díky podstrčeným indiciím si divák brzy udělá obrázek, že tady pšenka nepokvete. Škoda, že všechno nejdůležitější se odehraje tak rychle, že hned vzápětí naskočily závěrečné titulky a já zůstal nevěřícně hledět. To už je jako konec? 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat